Connect with us

Important

Echipa Moldova.ORG vă urează La mulți ani!

La cumpăna dintre ani, echipa Moldova.ORG vă urează sărbători fericite şi un An Nou plin de realizări frumoase. Vă dorim ca noul an să vă aducă multe succese, bucurii, să aveți parte de multă sănătate și pace în suflet.

Lăsați lumina sărbătorilor de iarnă să vă intre în casă și în suflete, aducându-vă multă bucurie și momente frumoase alături de cei dragi. Să aveți tot ceea ce vă doriți și să puteţi înfrunta cu destoinicie greutăţile ieșite în cale.

În noul an să fim mai buni și să credem cu tărie în puterea viselor. Să nu uităm că gândurile devin realitate, iar munca și pasiunea stau la baza succesului.

Noi vă mulţumim pentru faptul că ne sunteţi alături și sperăm ca Anul 2017 să vă aducă cât mai multe știri pozitive. La mulți ani și sărbători fericite!

Echipa Moldova.ORG

Citește mai departe
Advertisement

Diaspora

Spectacolele Teatrului de Păpuși „Licurici” au adus bucurii și zâmbete copiilor moldovenilor din Italia// FOTO

Padova, Ravena, Milano sunt orașele care, în aceste zile, au adunat sute de copiii ale moldovenilor din diasporă pentru a viziona spectacolul „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Această poveste îndrăgită de generații de copii a fost prezentată de către actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău care, în perioada 19-29 octombrie, se află într-un turneu în Europa.

Spectacolul „Capra cu trei iezi” trezeşte în inimile noastre bunătatea, mărinimia, compasiunea, toleranţa, prietenia și, după cum ne povăţuişte marele povestitor Ion Creangă, răsplata nu întârzie să vină căci: „Bine faci, bine găseşti”.

În premieră, turneul se desfășoară cu scopul promovării poveștilor lui Ion Creangă în rândurile copiilor din diasporă, consolidării relaţiilor acestora cu părinţii și stabilirii legăturilor emoționale cu țara natală.

Adresarea privind prezentarea unui spectacol copiilor moldovenilor de peste hotare a venit din partea profesorilor care activează în cadrul centrelor educaționale, deschise în diasporă și a fost reiterată cu ocazia desfășurării Zilelor Diasporei de către membrii asociațiilor diasporei, precum și de părinții copiilor care au participat la ediția din acest an a Programului guvernamental DOR – Diasporă*Origini*Reveniri.

În urma spectacolelor în Italia, părinții copiilor au venit cu mulțumiri în adresa organizatorilor, menționând că sala a fost arhiplină iar frumosul proiect a adus emoții de nedescris, lacrimi de bucurie atât la cei mici, cât și la cei mari.

Mulțumim pentru posibilitatea de a reveni în copilărie, de a ne simți iarăși copii, dar cel mai mult  mulțumim  pentru minunata ocazie, oferită copiilor noștri de a retrăi aceleași emoții pe care le-am simțit și noi la rândul nostru. Asemenea acțiune a fost organizată prima dată pentru copiii noștri, la final nu se dădeau duși acasă, a fost o adevarată sărbătoare pentru familiile tuturor.  În plus, ca oricare altă poveste de-a noastră a avut și un spirit educativ, precum cultivarea  dragostei față de carte, bunătate și smerenie față de părinți”, a mărturisit Liliana Balaur-Țurcanu.

Următoarele spectacole se vor desfășura în orașele Lisabona (27 octombrie) și Faro (28 octombrie) din Republica Portugheză, și în orașul Madrid, Regatul Spaniei (29 octombrie), și sperăm să aibă același impact pozitiv și o sală plină de spectatori.

Turneul este organizat de către Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu susținerea financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, cu suportul și implicarea misiunilor diplomatice, dar și a asociațiilor din diasporă.

Evenimentul face parte din strategia Guvernului Republicii Moldova de a dezvolta un cadru sustenabil și comprehensiv de colaborare între instituțiile statului și diasporă, bazat pe încredere și inițiative comune axate pe promovarea limbii și culturii naționale.

Citește mai departe

Important

Datele Biroului Național de Statistică îl contrazic pe președintele Dodon

Potrivit președintelui Igor Dodon, exportul de mărfuri din țara noastră în Federația Rusă a crescut de 3-4 ori. Cifrele Biroului Național de Statistică arată, însă, o creștere cu circa 17%.

După ce mai multe instituții de presă au prezentat această discrepanță, Ion Ceban a precizat că datele afișate se referă doar la anumite categorii de produse agricole.

Citește mai departe

Important

Trei minori și mama acestora din Bălăşeşti au ajuns la spital, intoxicaţi cu monoxid de carbon

Trei minori și mama acestora au ajuns la spital intoxicaţi cu monoxid de carbon din cauza unei sobe defecte. Cazul a avut loc în noaptea de 21 octombrie în localitatea Bălășești, raionul Sângerei.

Conform informațiilor Centrului de dirijare și intervenții operative Nord, o femeie în vârstă de 36 de ani și trei minori în vârstă de 16, 13 și respectiv 6 ani au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au exploatat soba din propria locuință.

Oamenii au fost preluați de echipele medicale și internați în spitalul raionului Sângerei. La moment starea acestora este satisfăcătoare.

În urma primelor investigații se presupune că mama și copii s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba din casă. Incendiu în locuință nu s-a produs.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează populația să respecte cu strictețe regulile de exploatare a sobelor și a utilajelor de încălzit.

Pompierii îndemnă oamenii să stingă focul din sobă pe noapte și să aerisească bine încăperile.

În caz de situații de risc persoanele sunt îndemnate să apeleze de urgență Serviciul 901.

Conform datelor IGSU, de la începutul toamnei, 12 persoane au primit îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la sobe defecte.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Opinii10 minute în urmă

Drama operatorilor de telefonie: Explozia convorbirilor provoacă reducerea veniturilor

Explozia convorbirilor în rețea se datorează utilizării tehnologiilor moderne, care oferă posibilitatea convorbirilor gratuite în cu o persoană din oricare...

Diaspora17 minute în urmă

Spectacolele Teatrului de Păpuși „Licurici” au adus bucurii și zâmbete copiilor moldovenilor din Italia// FOTO

Padova, Ravena, Milano sunt orașele care, în aceste zile, au adunat sute de copiii ale moldovenilor din diasporă pentru a...

Important2 ore în urmă

Datele Biroului Național de Statistică îl contrazic pe președintele Dodon

Potrivit președintelui Igor Dodon, exportul de mărfuri din țara noastră în Federația Rusă a crescut de 3-4 ori. Cifrele Biroului...

Important3 ore în urmă

Trei minori și mama acestora din Bălăşeşti au ajuns la spital, intoxicaţi cu monoxid de carbon

Trei minori și mama acestora au ajuns la spital intoxicaţi cu monoxid de carbon din cauza unei sobe defecte. Cazul...

Externe3 ore în urmă

Referendumuri în Italia: Alegătorii din Lombardia şi Veneto au votat pentru mai multă autonomie

Italienii din regiunile Lombardia și Veneto au votat duminică la referendumuri pentru autonomie sporită față de guvernul de la Roma,...

Social3 ore în urmă

Poliţia atenţionează: Hackerii infectează calculatoare companiilor importatoare de mărfuri

Centrul pentru combaterea crimelor informatice a stabilit că în Republica Moldova s-au intensificat cazurile de fraude informatice care țintesc agenții...

Important20 de ore în urmă

Incendiu la unul din cele 2 noduri principale de distribuţie a operatorului StarNet

Un incendiu s-a produs la unul din cele 2 noduri principale de distribuţie a operatorului de telecomunicații StarNet. Drept urmare,...

Advertisement

Opinii