Connect with us

Social

Două cazuri noi probabile de rujeolă: un bebeluș de șase luni din Chișinău și un copil de 6 ani din Drochia

Publicat

pe

Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au comunicat despre înregistrarea a noi cazuri probabile de rujeolă la un bebeluș de 6 luni din Chișinău și la un copil de 6 ani  din raionul Drochia. Aceasta după ce pe parcursul lunii mai în mun. Chișinău au fost confirmate 2 cazuri de import de rujeolă.

În primul caz este vorba despre bebelușul bolnavei de rujeolă în vârsta de 21 ani din Durlești, care s-a îmbolnăvit în timp ce era în ospeție la o rudă din Ucraina. Copilul de 6 luni este neeligibil pentru vaccinarea contra rujeole. Acesta a fost examinat la spitalul clinic municipal Chișinău de boli infecțioase la copii și internat în această clinică cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament. La 16 mai s-a constatat că, pe fonul bronșitei, infecției herpetice, care decurgeau cu febră, la copil au apărut erupții pe mucoase și piele, caracteristice pentru rujeolă.

De notat că tratament specific antiviral pentru rujeolă nu există și, practic toți contacții neimuni sunt sortiți de a face rujeolă.

În cel de-al doilea caz, la 17 mai medicul epidemiolog din raionul Drochia a comunicat despre un caz probabil de rujeolă la un copil în vârstă de 6 ani dintr-o familie de etnie romă din satul Ochiul Alb.

Copilul, complet nevaccinat, s-a îmbolnăvit la 10 mai, manifestând febră și semne catarale. Ulterior, pe tegumentele copilului au apărut erupții caracteristice pentru rujeolă și a fost solicitată asistența medicală, bolnava fiind spitalizată în secția boli contagioase a IMSP Spitalul raional Drochia.

La moment cazul se află în proces de investigare epidemiologică. Ca sursă de infecție, posibil, a servit un moș al copilei, care s-a întors din Ucraina (regiunea Kiev) și care, probabil, a făcut rujeola în perioada 16-26 aprilie, care a rămas nediagnosticată.

Situația epidemică privind rujeola rămâne a fi nefavorabilă în mai multe țări din Europa (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia etc.), însă cea mai tensionată continuă să rămână în Ucraina și România

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

12 tone de ajutoare trimise de comunitatea Sectorului 1 din București au ajuns la oamenii săraci din raionul Orhei

Publicat

pe

De către

12 tone de ajutoare trimise de comunitatea Sectorului 1 în Basarabia au ajuns la oamenii săraci din Raionul Orhei. Ajutoarele au fost distribuite în comunitățile românești aflate în nevoie, la aziluri de bătrâni, centre de plasament și bătrânilor din sate care nu au posibilitatea de a se întreține singuri.

Președintele Raionului Orhei, Tudor Golub, a transmis, printr-o scrisoare oficială, mulțumiri comunității Sectorului 1 și Primarului Dan Tudorache pentru solidaritatea arătată față de românii de peste Prut care au nevoie de ajutor.

 „Îmi exprim înaltul meu respect și recunoștință pentru inițiativa, generozitatea și receptivitatea de care ați dat dovadă în colectarea, organizarea și transportarea impunătorului lot de ajutoare pentru comunitățile Raionului Orhei”, se precizează în scrisoarea de mulțumite a președintelui Tudor Golub.

La realizarea acțiunii de ajutorare a românilor din Orhei au colaborat Administrația Domeniului Public, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Centrul Cultural al Sectorului 1.

 „Unul dintre obiectivele Primăriei Sectorului 1, care reprezintă cea mai bogată comunitate locală din România, este să facem tot ceea ce putem pentru a ajuta comunitățile românești din afara granițelor țării. Și nu ne rezumăm doar la sprijinul instituțional, la parteneriatele pe care le încheiem cu aceste comunități locale românești, ci și la acțiuni care se adresează direct oamenilor, la ajutoare pe care oamenii le simt în mod nemijlocit”, a afirmat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

El a spus cî acțiunea de ajutorare a oamenilor cu greutăți din Raionul Orhei se înscrie exact în această sferă.

 „Este un minimum pe care îl putem face pentru ca frații noștri să simtă că le suntem aproape nu doar cu vorbe frumoase, ci și cu fapte pe măsură”, a mai spus primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Citește mai departe

Social

Zonele de odihnă și agrement din Chișinău vor fi amenajate şi pregătite pentru sezonul de vară

Publicat

pe

De către

Zonele de odihnă și agrement din Chișinău vor fi amenajate şi pregătite pentru sezonul de vară. Potrivit unei dispoziţii a primarului interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, serviciile municipale de profil, preturile de sector, primăriile orașelor și comunelor din componența municipiului Chișinău vor realiza o serie de lucrări pentru buna desfășurare a sezonului estival.

Planul de acțiuni pentru pregătirea locurilor de odihnă și agrement prevede:

Sectorul Ciocana
„Pădurea – Parc Râșcani”, scuarurile și bulevardele din sectorul Ciocana – curățarea sanitară a spațiilor verzi, reparația și vopsirea băncilor și a coșurilor de gunoi, amenajarea izvoarelor.

Sectorul Centru
Parcul „Valea Morilor” – curățarea sanitară a spațiilor verzi, reparația și vopsirea băncilor și a coșurilor de gunoi, amenajarea izvoarelor și a WC-lor publice. O serie de lucrări curente la „Teatrul de Vară” – vopsirea scaunelor și a gardului, reparația caselor de bilete, profilaxia tehnică a aparatajului electric și radiotehnic, a sălilor artistice şi a scenei.

Sectorul Râșcani
Parcul „Râșcani” – curățarea sanitară a spațiilor verzi, reparația cabinelor de duș și de schimb, discuirea și așternerea stratului de nisip pe plajele lacurilor din sector, stației de salvare și asigurarea cu medicamente pentru acordarea primului ajutor. Reparația și vopsirea mobilierului din lemn, a WC-lor publice, reparația curentă și vopsirea instalațiilor de distracții pentru copii.

Sectorul Botanica
Parcul „Valea Trandafirilor” – curățarea sanitară a spațiilor verzi, reparația cabinelor de duș și de schimb, discuirea și așternerea stratului de nisip pe plajele lacurilor din sector, stației de salvare și asigurarea cu medicamente pentru acordarea primului ajutor, reparația și vopsirea mobilierului din lemn, a WC-lor publice, reparația curentă și vopsirea instalațiilor de distracții pentru copii.

Sectorul Buiucani
Parcul „La Izvor” – curățarea sanitară a spațiilor verzi, reparația cabinelor de duș și de schimb, discuirea și așternerea stratului de nisip pe plajele lacurilor din sector, stației de salvare și asigurarea cu medicamente pentru acordarea primului ajutor, reparația și vopsirea mobilierului din lemn, a WC-lor publice.

Grădina Publică „Alunelul” – curățarea sanitară a spațiilor verzi, reparația și vopsirea băncilor și a coșurilor de gunoi, elementelor de joacă pentru copii.

Centrul istoric al orașului Chişinău
Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” şi Grădina Publică „Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” – curățarea sanitară a spațiilor verzi, reparația și vopsirea mobilierului urban, profilaxia și reparația havuzului și a iluminatului public.

Parcul Nistrean din vadul lui Vodă
Curățarea sanitară a spațiilor verzi, reparația cabinelor de duș și de schimb, discuirea și așternerea stratului de nisip pe plajă, stației de salvare și asigurarea cu medicamente pentru acordarea primului ajutor, reparația și vopsirea mobilierului din lemn, a WC-lor publice, reabilitarea iluminatului public, îngrădirea și curățarea locurilor destinate pentru scăldatul copiilor.

Parcul „Dendrariu”
Curățarea sanitară a spațiilor verzi, a lacului și terenului adiacent, amenajarea aranjamentelor florale, reparația pavajului și vopsirea mobilierului din lemn, a WC-lor publice.

Grădina Zoologică
Curățarea sanitară a spațiilor verzi, reparația și vopsirea mobilierului din lemn, a WC-lor publice.

Citește mai departe

Social

Va fi lansată o platformă web de donare a scaunelor auto pentru transportarea copiilor

Publicat

pe

De către

O platformă web de donare a scaunelor auto pentru transportarea copiilor va fi lansată la Chișinău.

Aceasta este parte a proiectului ”Un scăunel din inimă”, implementat cu sprijinul președintelui Parlamentului Andrian Candu în calitate de ambasador al siguranței rutiere.

Platforma de donare a scaunelor auto este destinată, în special, familiilor cu venituri mici, care au nevoie de un sistem de reținere, dar nu au posibilitatea să-l cumpere.

În cadrul evenimentului, expertul elvețian Daniel Ballmann va susține un training despre utilizarea corectă a scaunelor auto pentru copii.

Proiectul ”Un scăunel din inimă” este realizat de către Automobil Club din Moldova și Clubul BKA din Belarus, cu susținerea financiară a Federației Internaționale de Automobilism.

Citește mai departe