Cu ajutorul UE, după 25 de ani, străzile celui mai mare sat din Moldova sunt din nou iluminate pe timp de noapte — Moldova.org
Connect with us

Social

Cu ajutorul UE, după 25 de ani, străzile celui mai mare sat din Moldova sunt din nou iluminate pe timp de noapte

Publicat

pe

După o pauză de 25 de ani, străzile celui mai mare sat din Moldova sunt din nou iluminate pe timp de noapte. Un sistem modern de iluminat public, cu o lungime de circa 40 km, a fost lansat în Congaz grație asistenței Uniunii Europene (UE) și contribuției autorităților publice locale și regionale, oferite prin programul SARD, implementat de PNUD.

Sistemul de iluminat public va contribui la sporirea siguranței și confortului pentru 12.400 de femei și bărbați din Congaz.

Potrivit primarului de Congaz, Mihail Esir, câteva decenii satul s-a aflat în beznă din cauza deteriorării rețelelor vechi, motiv pentru care oamenii se temeau să iasă noaptea din casă.

”Cu eforturi comune am reușit să instalăm un sistem care va asigura iluminarea, dar și economisirea energiei și reducerea costurilor de întreținere și exploatare. Fără ajutorul Uniunii Europene nu am fi făcut niciodată această investiție, iar locuitorii satului n-ar fi resimțit toate aceste beneficii”, a menționat edilul la evenimentul de lansare.

În total, în sat au fost instalate 480 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED, care sunt puse în funcțiune prin intermediul a 14 dispozitive de control și evidență a energiei electrice.

Comparativ cu iluminatul convențional, acest sistem va asigura economii de până la 50% la consumul de energie electrică și costurile asociate. Costul investiției este de peste 92.614 euro, dintre care 70.000 euro reprezintă ajutorul oferit de Uniunea Europeană, iar restul sumei, de 22.614 euro, este contribuția autorităților publice locale și administrației publice din Găgăuzia.

La evenimentul de lansare, Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că evenimentul marchează sprijinul important acordat de Uniunea Europeană populației din Găgăuzia.

“Suntem aici pentru a contribui la crearea și dezvoltarea unor condiții favorabile și atractive de trai pentru populație prin susținerea unor proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, acordarea asistenței pentru autoritățile publice locale și întreprinderile mici și mijlocii din regiune. Promovarea accesului la resurse fundamentale înseamnă protejarea drepturilor și securității generațiilor actuale, dar și a celor viitoare”, a spus ambasadorul.

Locuitorii satului Chirsova au obținut acces la apă potabilă

Și locuitorii satului Chirsova, raionul Comrat, au un motiv de bucurie. Cei peste 7000 de locuitori au acum acces neîntrerupt la apă potabilă datorită a două sonde și turnului de apă, care au fost lansate grație ajutorului Uniunii Europene și contribuției autorităților publice locale și regionale din Găgăuzia.

Până acum, doar șase din zece gospodării din Chirsova aveau acces sporadic la apeduct. Majoritatea oamenilor erau nevoiți să se alimenteze cu apa din fântânile publice, situate la distanțe mari de case, cu apă care nu corespunde cerințelor de calitate și normelor igienice.

“Odată cu realizarea acestui proiect toți locuitorii satului vor fi aprovizionați neîntrerupt cu apă de calitate, ceea ce înseamnă că se va îmbunătăți și starea lor de sănătatea și va crește nivelul lor de trai”, a menționat primarul satului Chirsova, Serghei Sapunji, la evenimentul de inaugurare.

Tot în cadrul programului SARD, a fost proiectat și un sistem de canalizare pentru satul Chirsova.

Costul total al proiectului de asigurare cu apă este de 92.970 euro, dintre care 65.000 euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar 27.970 euro reprezintă contribuția autorităților publice locale și regionale.

La eveniment, Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Republica Moldova, a remarcat că agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă include un obiectiv dedicat apei și sanitației.

”Trebuie să investim într-o infrastructură adecvată, să creăm facilitățile necesare pentru a asigura accesul universal la apă potabilă și accesibilă din punct de vedere financiar pentru toți oamenii. Astăzi, cu efort comun, am făcut un pas important în atingerea acestui obiectiv pentru Republica Moldova”, a menționat ea.

 Până la sfârșitul anului 2018, 40 de localități din Găgăuzia și raionul Taraclia își vor îmbunătăți infrastructura socială datorită asistenței oferite de Uniunea Europeană prin intermediul programului SARD.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane Euro și implementat de PNUD, programul SARD își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din Găgăuzia și raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

NM: Primarul de Orhei Ilan Șor a fost văzut în Israel. Unde s-a cazat și ce a făcut acolo

Publicat

pe

De către

Primarul de Orhei Ilan Șor, care este sub control judiciar, a vizitat recent Israelul. Despre aceasta a comunicat pentru Newsmaker o sursă care l-a văzut pe Șor într-unul din hotelurile israeliene, unde acesta s-a cazat sub un nume fals.

În Israel, primarul orașului Orhei împreună cu familia sa a stat la hotelul Hotel Dan Accadia din orașul balnear Herzliya. NM a fost informat despre aceasta de o sursă care l-a văzut personal pe Șor în hotel. Potrivit interlocutorului NM, Șor a zburat în Israel într-un avion privat și s-a cazat la hotel sub un nume fals.

În Herzliya, familia Șor a sărbătorit ziua de naștere a lui Mihail Semenduev – fiul soției primarului Orhei, cântăreața Jasmine (Sara Șor). La 16 august Semenduev a împlinit 21 de ani.

Avocatul lui Ilan Șor. Denis Ulanov, a refuzat să spună dacă Șor a solicitat instanței permisiunea de a părăsi țara. El s-a referit la faptul că ședința de judecată se desfășoară cu ușile închise și, în consecință, astfel de întrebări sunt confidențiale.

Curtea de Apel din Cahul menționează într-un răspuns pentru NM că a emis o decizie prin care a permis lui Ilan Șor să părăsească țara, în perioada 9 – 19 august pentru tratament în Israel.

Precizăm că, la 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele, a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Pedeapsa urmează să intre în vigoare după ce va deveni definitivă.

În prezent Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, deși numele său figurează în rapoartul Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Citește mai departe

Social

Caz neobișnuit în Chișinău. Trei surori gemene de 2,8 ani au suportat aceeași intervenție chirurgicală la cord

Publicat

pe

De către

Trei surori gemene de 2 ani și 8 luni au suportat aceeași intervenție chirurgicală la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga”. Ele au fost diagnosticate cu malformații cardiace congenitale canal arterial permiabil cu debit mare, hipertensiune pulmonară avansată. Cele trei paciente au suportat o intervenție de închidere a ductului arterial permiabil prin metodă chirurgicală.

Intervențiile au fost efectuate de către medicii Liviu Maniuc și Nichifor Șciuca.

Potrivit medicului Liviu Maniuc, au mai fost cazuri când au fost operați doi copii gemeni cu același diagnostic, însă tripleți operați la cord, având același diagnostic, este pentru prima dată.

Părinții, fiind și ei medici, au insistat la efectuarea intervențiilor chirurgicale.

Mama fetițelor a povestit că „nu a dorit să supună viața copiilor săi în pericol și împreună cu soțul au luat decizia ca fetelor să li se efectueze o corecție chirurgicală”. „Acum după intervenție fetele mele sunt mult mai unite, se cuprind și sărută foarte des, observ o schimbare frumoasă în relația dintre ele. Le sunt recunoscătoare medicilor care ne-au susținut în momentul triplu de grijă pe care l-am trăit”, a spus ea.

Potrivit medicilor, deși se știa despre necesitatea intervenției de la naștere, s-a intervenit abia acum, deoarece era necesar ca pacientele, fiind născute la 32 de săptămâni, să adauge în greutate pentru a putea suporta intervenția.

În prezent, cele trei paciente se află în Secția Chirurgia malformațiilor cardiace congenitale, postoperator având o evoluție bună, cu dinamică pozitivă.

După intervenția suportată, pacientele vor avea o perioadă de reabilitate de până la trei luni, ulterior, vor reveni la medic pentru o consultație repetată, iar după trei ani pacientele nu vor mai necesita supraveghere și evidență.

Astfel de copii, postoperator, nu au grad de invaliditate, nu au careva restricții, pot practica sportul, sunt copii complet sănătoși.

Citește mai departe

Social

Cine sunt laureații Premiului Național 2018

Publicat

pe

De către

Zece personalități cu realizări remarcabile în domeniile sale de activitate vor fi premiate cu câte 100 de mii de lei. Guvernul  a aprobat astăzi lista câştigătorilor Premiului Naţional, ediţia 2018.

Astfel, cunoscutul regizor, actor și scenarist Viorel Mardare a fost desemnat laureat al Premiului Național pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova. Candidatura acestuia a fost propusă de  prim-ministrul Pavel Filip.

În domeniul medicinii, pentru activitate de excepție, inovații și cercetări au fost premiați doctorii în științe medicale, chirurgul Aureliu Batrînac și reumatologul Liliana Groppa.  Pentru contribuție la dezvoltarea nanotehnologiilor și promovarea științei naționale peste hotare a fost apreciat savantul Oleg Lupan. Rezultatele activității sale sunt publicate pe copertele revistelor internaționale, iar omul de știință este în mod constant invitat în calitate de profesor la universitățile de peste hotare.

Cu toate acestea, savantul mereu susține că își va desfășura activitatea doar acasă, în Republica Moldova.

Gheorghe Savin a fost premiat pentru dezvoltarea genofondului național al viței-de-vie,  iar Maria Cristea, meșter popular, fondatoare și director al Casei Portului Popular a fost apreciată pentru promovarea identității  culturale și protejarea portului popular.

Pentru realizări remarcabile în domeniul literaturii a fost premiat scriitorul Iurie Colesnic, iar pentru arta interpretativă de excepție și promovarea imaginii Republicii Moldova a fost menționat baritonul, solistul principal al Teatrului Bolșoi, Andrei Jilihovschi.

În acest an, premiul va fi oferit și pentru activitatea de caritate. Victoria Dunford, director-executiv al asociației de caritate, a fost selectată pentru contribuția sa la realizarea proiectelor privind incluziunea persoanelor cu nevoi speciale.  Menționată va fi și activitatea de promovare a politicii de reintegrare și securitate a țării.

Ion Solonenco, general de brigadă în retragere, conducător al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este laureatul premiului în acest domeniu.

„Guvernul a găsit această cale modestă de a aprecia oamenii de cultură, de știință, oameni deosebiți, care au promovat și continuă să promoveze poate ceea ce este mai frumos în Republica Moldova. Știu că toți dintre ei merită mai mult, dar este important că le apreciem munca”, a spus Pavel Filip.

Premiul Naţional se acordă anual de Guvern în semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate. Selectarea laureaţilor se face prin vot secret de către o comisie de concurs, prezidată de prim-ministru. Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 24 august curent.

Citește mai departe