Connect with us

Social

Cu ajutorul UE, după 25 de ani, străzile celui mai mare sat din Moldova sunt din nou iluminate pe timp de noapte

Publicat

pe

După o pauză de 25 de ani, străzile celui mai mare sat din Moldova sunt din nou iluminate pe timp de noapte. Un sistem modern de iluminat public, cu o lungime de circa 40 km, a fost lansat în Congaz grație asistenței Uniunii Europene (UE) și contribuției autorităților publice locale și regionale, oferite prin programul SARD, implementat de PNUD.

Sistemul de iluminat public va contribui la sporirea siguranței și confortului pentru 12.400 de femei și bărbați din Congaz.

Potrivit primarului de Congaz, Mihail Esir, câteva decenii satul s-a aflat în beznă din cauza deteriorării rețelelor vechi, motiv pentru care oamenii se temeau să iasă noaptea din casă.

”Cu eforturi comune am reușit să instalăm un sistem care va asigura iluminarea, dar și economisirea energiei și reducerea costurilor de întreținere și exploatare. Fără ajutorul Uniunii Europene nu am fi făcut niciodată această investiție, iar locuitorii satului n-ar fi resimțit toate aceste beneficii”, a menționat edilul la evenimentul de lansare.

În total, în sat au fost instalate 480 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED, care sunt puse în funcțiune prin intermediul a 14 dispozitive de control și evidență a energiei electrice.

Comparativ cu iluminatul convențional, acest sistem va asigura economii de până la 50% la consumul de energie electrică și costurile asociate. Costul investiției este de peste 92.614 euro, dintre care 70.000 euro reprezintă ajutorul oferit de Uniunea Europeană, iar restul sumei, de 22.614 euro, este contribuția autorităților publice locale și administrației publice din Găgăuzia.

La evenimentul de lansare, Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că evenimentul marchează sprijinul important acordat de Uniunea Europeană populației din Găgăuzia.

“Suntem aici pentru a contribui la crearea și dezvoltarea unor condiții favorabile și atractive de trai pentru populație prin susținerea unor proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, acordarea asistenței pentru autoritățile publice locale și întreprinderile mici și mijlocii din regiune. Promovarea accesului la resurse fundamentale înseamnă protejarea drepturilor și securității generațiilor actuale, dar și a celor viitoare”, a spus ambasadorul.

Locuitorii satului Chirsova au obținut acces la apă potabilă

Și locuitorii satului Chirsova, raionul Comrat, au un motiv de bucurie. Cei peste 7000 de locuitori au acum acces neîntrerupt la apă potabilă datorită a două sonde și turnului de apă, care au fost lansate grație ajutorului Uniunii Europene și contribuției autorităților publice locale și regionale din Găgăuzia.

Până acum, doar șase din zece gospodării din Chirsova aveau acces sporadic la apeduct. Majoritatea oamenilor erau nevoiți să se alimenteze cu apa din fântânile publice, situate la distanțe mari de case, cu apă care nu corespunde cerințelor de calitate și normelor igienice.

“Odată cu realizarea acestui proiect toți locuitorii satului vor fi aprovizionați neîntrerupt cu apă de calitate, ceea ce înseamnă că se va îmbunătăți și starea lor de sănătatea și va crește nivelul lor de trai”, a menționat primarul satului Chirsova, Serghei Sapunji, la evenimentul de inaugurare.

Tot în cadrul programului SARD, a fost proiectat și un sistem de canalizare pentru satul Chirsova.

Costul total al proiectului de asigurare cu apă este de 92.970 euro, dintre care 65.000 euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar 27.970 euro reprezintă contribuția autorităților publice locale și regionale.

La eveniment, Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Republica Moldova, a remarcat că agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă include un obiectiv dedicat apei și sanitației.

”Trebuie să investim într-o infrastructură adecvată, să creăm facilitățile necesare pentru a asigura accesul universal la apă potabilă și accesibilă din punct de vedere financiar pentru toți oamenii. Astăzi, cu efort comun, am făcut un pas important în atingerea acestui obiectiv pentru Republica Moldova”, a menționat ea.

 Până la sfârșitul anului 2018, 40 de localități din Găgăuzia și raionul Taraclia își vor îmbunătăți infrastructura socială datorită asistenței oferite de Uniunea Europeană prin intermediul programului SARD.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane Euro și implementat de PNUD, programul SARD își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din Găgăuzia și raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Reportaje

Unde se duce râul Nistru

Publicat

pe

„Așa, când te uiți, nu pare verde. Dar dacă ești, scuzați, mai păros, când ieși din apă, verdeața se lipește de picior.” Petru arată cu mâinile spre piciorul drept, cu fața încrețită, de parcă acum câteva clipe ieșise din apa caldă a Nistrului. În aceeași secundă, însă, își dă seama că abia e martie, chiar dacă e zăpadă în jur, și că are papuci și pantaloni groși pe picioarele înfundate în glod. Petru Perdivar s-a născut și a trăit toată viața sa în Gura Bâcului, Anenii Noi, aflat pe malul Nistrului, și a urmărit cu proprii ochi cum înnămolește râul și seacă fântânile, cum mor peștii și cum lasă oamenii agricultura.

Băștinașii dau vina pentru tot ce se întâmplă rău cu Nistru pe autoritățile ucrainene. Ei consideră că, din cauza barajelor și rezervoarelor care sunt deja pe Nistru, au mari probleme, iar construcția altor hidrocentrale îi va lăsa fără apă. Asta i-ar putea determina, într-un final, să părăsească Gura Bâcului și să-și ia lumea în cap.

Urmăriți reportajul integral pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe

Social

Cadavrul carbonizat al unui bărbat, depistat într-o fâșie forestieră din apropierea satului Rădulenii Vechi

Publicat

pe

De către

Cadavrul carbonizat al unui bărbat a fost depistat astăzi într-o fâșie forestieră din apropierea satului Rădulenii Vechi, Florești.

Poliția a fost alertată în jurul orei 10.00.

Veniți la fața locului, oamenii legii au stabilit că victima este un bărbat de 40 de ani, locuitor a satului Cuhurești din raionul Florești.

Polițiștii stabilesc toate circumstanțele.

Citește mai departe

Social

Doua tone de fructe, ridicate de poliţiști din Piaţa Centrală// VIDEO

Oamenii legii au retras fructele, în urma unor verificări care au avut loc, după ce au parvenit plângeri din partea cetățenilor privind comercializarea fructelor în condiții insalubre.

Publicat

pe

De către

Doua tone de fructe au fost ridicate de poliţiști din Piaţa Centrală din Chișinău. Oamenii legii au retras fructele, în urma unor verificări care au avut loc, după ce au parvenit plângeri din partea cetățenilor privind comercializarea fructelor în condiții insalubre.

În urma controlului, forțele de ordine au depistat mai multe încălcări la comercializarea citricelor.

Astfel, la opt tarabe au fost depistate fructe ce erau comercializate ilegal în lipsa actelor de proveniență și în condiții insalubre.

Forțele de ordine au ridicat 1980 kg de citrice, 30 kg de fructe, în sumă totală de 110 mii lei.

În privința persoanelor au fost întocmite procese contravenționale pentru achiziţionarea, păstrarea, transportul  şi comercializarea ilegală a valorilor materiale, cu aplicarea amenzilor în mărime de 4500 lei.

Poliția Capitalei solicită și recomandă cetățenilor să procure produse doar din magazinele autorizate, iar astfel de cazuri sesizate să le declare imediat la serviciul 902/ 112.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie6 minute în urmă

Pavel Filip a încurajat reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania să facă în continuare investiții în economia națională

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare al Băncii Europene de Reconstrucție...

Reportaje8 minute în urmă

Unde se duce râul Nistru

„Așa, când te uiți, nu pare verde. Dar dacă ești, scuzați, mai păros, când ieși din apă, verdeața se lipește...

Social32 de minute în urmă

Cadavrul carbonizat al unui bărbat, depistat într-o fâșie forestieră din apropierea satului Rădulenii Vechi

Cadavrul carbonizat al unui bărbat a fost depistat astăzi într-o fâșie forestieră din apropierea satului Rădulenii Vechi, Florești. Poliția a...

Social46 de minute în urmă

Doua tone de fructe, ridicate de poliţiști din Piaţa Centrală// VIDEO

Oamenii legii au retras fructele, în urma unor verificări care au avut loc, după ce au parvenit plângeri din partea...

Justiție1 oră în urmă

Fostul deputat Chiril Lucinschi, condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare

Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis...

Externe3 ore în urmă

Anunțul unui laborator britanic tulbură apele în ancheta privind otrăvirea lui Serghei Skripal

Şeful laboratorului militar britanic din Porton Down, Gary Aitkenhead, a declarat, pentru Sky News, că acest centru nu a putut...

Social4 ore în urmă

Un grup de experţi NATO se află într-o vizită de asistenţă la Ministerul Apărării

Un grup de experţi NATO  se află, în perioada 3-5 aprilie, într-o vizită de asistenţă la Ministerul Apărării. Scopul vizitei...

Advertisement

Opinii