Connect with us

Social

Ce reprezintă pentru Republica Moldova Chişinăul, oraşul câştigat în alegeri de Andrei Năstase

Publicat

pe

Prin victoria avocatului Andrei Năstase contra socialistului prorus Ion Ceban în alegerile pentru primăria Chişinăului, formaţiunea proeuropeană Platforma Demnitate şi Adevăr a câştigat puterea în cel mai important oraş din Republica Moldova.

Chişinăul, unde este concentrată peste jumătate din economia ţării, un sfert din populaţie, mai mult de jumătate din salariaţi şi cea mai mare parte a pensionarilor, este o formidabilă platformă de lansare pentru orice partid care deţine controlul. Andrei Nastase a câştigat alegerile cu 52,6% din voturi, scrie zf.ro.

Produsul intern brut regional al regiunii Chişinău, de 71,5 miliarde de lei (3,6 miliarde euro), reprezintă  58% din PIB-ul total al Republicii Moldova, potrivit celor mai recente date, aferente anului 2015, ale biroului de statistică al Moldovei. Capitala este şi cea mai bogată regiune, cu un PIB per capita de 88.100 lei (4.440 euro), faţă de media naţională de 34.500 de lei.

Acţivităţile comerciale au cea mai mare contribuţie la economia regională, de 17%. Industria prelucrătoare  are un aport de 10%, activităţile financiare şi de asigurări de 9%, iar informaţiile şi comunicaţiile de 8,7%.

Municipiul Chişinău este lider în clasamentul raioanelor în funcţie de numărul de companii locale şi străine active acolo. În capitala Moldovei  activează peste 19.000 de companii cu capital străin şi circa 2.000 de companii moldoveneşti, arată un studiu din 2016 realizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova.

Datele biroului de statistică spun că în Chişinău sunt aproape 34.000 de întreprinderi raportoare, faţă de 52.320 la nivelul întregii ţări (cifre pentru anul 2016). Firmele din capitală realizează venituri din vânzări de 216,7 milioane lei. Veniturile din vânzări raportate la nivelul întregii economii sunt de 300,7 milioane de lei. Aceasta înseamnă că regiunea Chişinău contribuie cu peste 70% la veniturile din vânzări ale firmelor.

Chişinăul este oraşul din Moldova care oferă cea mai mare piaţă. Are o populaţie stabilă de 820.464 de locuitori (2017), ceea ce reprezintă 23% din totalul la nivel naţional. În ultimii ani se observă clar o tendinţă de creştere a acestei populaţii (809.563 de locuitori în 2015), în contrast cu ceea ce se întâmplă la nivelul întregii ţări.

Populaţia cu vârstă aptă de muncă a Chişinăului, de 563.129 de persoane, are o pondere de 24% în totalul naţional. Capitala Moldovei avea în 2016 un număr total de salariaţi de 347.478, faţă de 715.527 în întreaga ţară.

Cu aşa concentrare de forţă de muncă, nu este de mirare că Chişinăul oferă cele mai mari salarii.

Câştigul salarial mediu brut lunar în capitală este 5.951 lei (2016 – 300,4 euro), faţă de 4.998 cât este media ţării. Cele mai mari salarii medii sunt în administraţia publică – 7.688,5 lei, comparativ cu 6.180,3 lei la nivelul Republicii. Chişinăul este şi oraşul în care gospodăriile au cele mai mari venituri disponibile: 2.800,3 de lei lunar, în timp ce media ţării este de 2.060 lei lunar. Nouă din cele 85 de spitale din Republica Moldova sunt în Chişinău.

Tot acolo se găsesc 161 din cele 1.469 de şcoli pentru educaţie timpurie.

De asemenea, în Chişinău trăiesc 146.100 din cei 691.200 de pensionari ai Republicii Moldova. Chişinăul oferă şi jumătate din numărul de camere ale structurilor de primire turistică colective cu funcţiuni de cazare din Moldova, de 7.854.

În aceste condiţii se poate spune că Chişinăul este oraşul dominant al ţării în ceea ce priveşte economia, angajatorii, administraţia publică, salariile, numărul de salariaţi, comerţul, cheltuielile gospodăriilor, pensionarii şi turismul, mai scrie zf.ro

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Un polițist de patrulare din Bălți prins în flagrant în timp ce primea 200 euro mită

Publicat

pe

De către

Un polițist de patrulare din Bălți a fost prins în flagrant delict de ofițerii şi procurorii anticorupție, în moment ce primea 200 de euro de la o persoană, căreia i-ar fi promis c-o scapă de răspundere pe un caz de accident rutier.

Potrivit denunțătorului, bănuitul i-ar fi dat asigurări că ar avea influență asupra ofițerului de urmărire penală, în procedura de examinare a căruia se află materialele pe faptul accidentului produs la finele lunii august 2018, și că-l poate determina să adopte o decizie finală favorabilă.

Pe circumstanțele denunțate, DGT Nord a CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar polițistul a fost prins în flagrant în preajma Teatrului „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, în timp ce primea 200 de euro, transmiși sub controlul CNA.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 150 000 de lei.

La moment, se întreprind acțiuni în vederea elucidării tuturor circumstanțelor cazului și identificării persoanelor implicate.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

Citește mai departe

Social

Atenție! Șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne definitiv fără permis de conducere

Publicat

pe

De către

Din 14 decembrie 2018, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis de conducere. Aceasta după ce  legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 septembrie.

Astfel, potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis, iar acestora li se va suspenda dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță. La moment conducătorului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, acesta este în drept să conducă pe durata examinării cauzei în instanță.

Totodată, mașina celui documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate, deseori polițistul fiind nevoit să urce (exclusiv cu acordul proprietarului, posesorului) la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare.

De asemenea, se introduce o pedeapsă nouă în legea penală de „anulare a permisului de conducere”, iar șoferii vor putea obține un permis de conducere:

1) abia peste patru ani de la sentință definitivă;

2) după ce susțin repetat examenul auto (proba teoretică și practică);

3) și asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

INP menționează că, pe parcursul a 8 luni ale anului curent din cauza stării de ebrietate la volan s-au produs 95 accidente rutiere soldate cu 15 persoane decedate și 122 traumatizate, iar 3 459 conducători auto au fost documentați băuți la volan.

Citește mai departe

Social

Ce pedeapsă riscă șoferul camionului implicat în accidentul cu cortegiul prezidențial

Publicat

pe

De către

Șoferul care s-a aflat la volanul camionului implicat în accidentul din 9 septembrie cu cortegiul prezidențial a fost externat din spital, iar acum este cercetat în libertate pe cauza penală pornită în urma accidentului.

Potrivit TV8, acesta urmează a fi audiat în cauza penală inițiată pentru încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către o persoană care conduce mijlocul de transport.

„Dacă va fi găsit vinovat șoferul riscă amendă în mărime de până la 32500 lei, sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la trei ani cu sau fără privarea dreptului de a conduce mijloace de transport de până la doi ani”, a declarat Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP, pentru TV8.

Amintim că accidentul s-a produs, duminică, 9 septembrie, după ce un camion de model „Mercedes”, condus bărbatul de 40 de ani a intrat în depășire pe contrasens și a lovit frontal coloana oficială a președintelui Dodon.

Automobilul de model „Mercedes” al Serviciului Protecție și Pază de Stat a derapat de pe traseu și s-a inversat. Ulterior, camionul a tamponat unitatea de transport „VW Touareg” din coloana oficială, care a ajuns pe acostament. Șeful statului și mama sa se aflau în vehiculul care a fost lovit lateral de camion.

Momentul când mașina în care se afla Igor Dodon este lovită poate fi vizionat AICI.

Anterior, IGP a anunțat că a fost inițiat un proces penal pentru  stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii legale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com