Catastrofa ecologica in lacul Valea Morilor din capitala

Circa 10 tone de peste si raci, precum si alte vietati din lacul Valea Morilor din capitala au pierit, in week end, din cauza lipsei de oxigen. Acesta este rezultatul prealabil al anchetei privind catastrofa ecologica produsa la unul dintre cele mai frumoase bazine acvatice din Chisinau, in noaptea de vineri spre simbata, inainte de ploae, cind presiunea atmosferica a scazut brusc.

Conform Departamentului Situatii Exceptionale, la 28 iulie, la suprafata apei lacului Valea Morilor au fost depistate cantitati mari de pesti si raci morti. A doua zi, reprezentantii Centrului municipal de Medicina Preventiva au prelevat probe de apa pentru analize de laborator. Rezultatele au aratat ca in lac lipseste practic sau este extrem de scazut oxigenul dizolvat in apa, iar valorile consumului de oxigen sunt extrem de ridicate.

Seful Centrului municipal de medicina preventiva, Iurie Pinzaru, a declarat, in sedinta operativa de luni, de la Primarie, ca sub actiunea razelor solare, a temperaturilor sporite s-a declansat un proces de putrefactie a algelor si a altor sedimente, care a condus la reducerea drastica a cantitatii de oxigen si s-a soldat cu pierirea pestelui.

Seful adjunct al Asociatiei de gospodarire a spatiilor verzi, Eliferie Haruta a spus, in cadrul aceleiasi sedinte, ca pentru curatarea lacului este nevoie de circa 5 milioane de lei.

Solicitat de Infi-Prim Neo, presedintele organizatiei teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a comunicat ca la ora actuala lacul din Valea Morilor este unul aproape mort din cauza starii ecologice deplorabile la care a ajuns datorita iresponsabilitatii autoritatilor publice locale. Stratul de namol de pe fundul lacului, necuratat timp de 20 de ani, a atins grosimea de 1,5 si chiar 5 metri, iar oxigenul din apa constituie 1,5-3 miligrame la litru, in timp ce normativele prevad 6 miligrame la litrul de apa. Potrivit sursei citate, catastrofa era iminenta, doar nu se cunostea timpul in care aceasta se va declansa.

Costul lucrarilor, sustine Garaba, ar fi putut fi mult mai mic daca CMC nu atribuia pentru constructia locativa lotul destinat pomparii si depozitarii namolului din acest lac, conform rigorilor obligatorii la proiectarea unui bazin acvatic.

Astfel, spune Garaba, la ora actuala, in zona respectiva dintre lac si str. Vasile Lupu, au aparut temeliile mai multor case, in timp ce namolul este transportat la o distanta semnificativa de oras, ceea ce comporta cheltuieli mari. „Este stringent nevoie de o decizie politica pentru a stopa constructia acestor case, de altfel lacul Valea Morilor va deveni o zona moarta”, a mai spus Vladimir Garaba.

Primarul interimar al capitalei Vasile Ursu a apreciat, in cadrul sedintei operative de la primarie, acest caz ca fiind un „fenomen natural”. in context, el a amintit despre indicatia Guvernului de a planifica masuri de amenajare a cartierului rezidential Valea Morilor, inclusiv de curatare a lacului.

Catastrofa ecologica de la Valea Morilor survine la doar doi ani dupa un caz similar produs in lacul de pe strada Albisoara, cind au pierit circa 5 tone de peste.  // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.