Connect with us

Social

100 de copii din diasporă și din Republica Moldova vor participa la Programul DOR 2018

Publicat

pe

100 de copii din diasporă și din Republica Moldova au fost selectați pentru participare la cea de-a VI-a ediție a Programului DOR – Diaspora*Origini*Reveniri, care se va desfășura în perioada 19-28 august 2018, sub patronajul premierului Pavel Filip.

La DOR 2018 vor participa copii și tineri din 18 țări: Irlanda, Grecia, Franța, Italia, Federația Rusă, Norvegia, Spania, Germania, Statele Unite ale Americii, Cehia, Bulgaria, Portugalia, Georgia, Canada, România, Ucraina, Marea Britanie și Republica Moldova.

În cadrul programului vor fi organizate activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întâlniri cu diverse personalități din țară.

În total, la program s-au înregistrat 249 de persoane, fiind selectați 100 de participanți, dintre care 80 din diasporă și 20 din Republica Moldova.

La selectarea copiilor din diasporă s-a ținut cont de principiul primul venit – primul servit, iar prioritate au avut cei care nu au mai participat anterior la programul DOR. La ediția din acest an, pentru prima dată s-au înregistrat copii ai conaționalilor noștri stabiliți în Norvegia, SUA, Bulgaria și Georgia.

Dosarele copiilor din Republica Moldova au fost selectate în urma unui concurs, în cadrul căruia și-au exprimat creativ conceptul de DOR în raport cu migrația, printr-o anumită formă artistică (eseu, poezie, cântec, desen, fotografie, video).

DOR este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova și constă în organizarea anuală, în luna august, a unui program de vară pentru copiii cetățenilor din Republica Moldova aflați peste hotare.

Programul are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate ale copiilor – generația a doua de emigranți – cu țara lor de baștină, Republica Moldova. Prima ediția a DOR a avut loc în 2013.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Nursing la nivel universitar! În premieră, la USMF „N. Testemițanu” va avea loc admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”

Publicat

pe

De către

Începând cu vara acestui an, pentru prima dată, la USMF „N. Testemițanu” va avea loc admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”. Studiile la specialitatea Asistență medicală generală vor avea o durată de 4 ani și deja este prezentă în planul de admitere pentru vara anului 2018. În prezent, educația în nursing este asigurată la nivel de colegiu.

Acest lucru a devenit posibil datorită suportului autorităților publice centrale și colaborării bilaterale între USMF „N. Testemițanu” și Școala de Nursing, MGH Institutul de Profesiuni ale Sănătății, Boston, Massachusetts și a Școlii de Nursing a Universității din Carolina de Nord, Greensboro.

La 30 mai, secretarul general de stat, Boris Gîlca și reprezentanții USMF „N. Testemițanu”, s-au întâlnit cu Inez Tuck, decan al Facultăţii de Nursing, Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston și Nancy Hoffart,  profesor la Universitatea din Carolina de Nord, Greensboro.

Aceștia au discutat despre importanța includerii acestui Program în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională în țara noastră, elaborarea planului de învățământ, formarea competențelor de predare în domeniul nursing a cadrelor medicale și materialele metodico-didactice pentru asigurarea procesului de instruire.

„Introducerea noii specialități, cea de nursing la nivel universitar, este mai mult decât o necesitate, deoarece asistenții medicali, în activitatea lor, sunt puși în fața unor situații complicate pentru gestionarea cărora este nevoie de competență și profesionalism. Totodată, fortificarea capacităților asistenților medicali generali este în corespundere cu strategia națională în domeniul  sănătății și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a declarat Boris Gîlca.

Planul de învățământ a fost aprobat la Senatul USMF, coordonat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

USMF „N. Testemițanu” a obținut autorizarea provizorie de realizare a Programului de studii în urma  evaluării externe de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional și Cercetare.

Pentru dezvoltarea Programului de nursing, Universitatea beneficiază de suportul școlilor de nursing de la Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston, Massachusetts, al Universităţii din Carolina de Nord, Greensboro și al Universităţii de Stat A&T din Carolina de Nord, Greensboro.

Citește mai departe

Social

Igor Dodon îl aduce pe Filip Kirkorov la Sadova la Festivalul mierii şi căpşunilor

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că interpretul rus Filip Kirkorov va cânta în satul său de baștină, la Sadova, unde va avea loc Festivalul mierii şi căpşunilor.

În acest an festivalul, care va avea loc pe 10 iunie, se va desfășura sub egida preşedintelui țării. Potrivit lui Dodon, evenimentul dat este unul important pentru el  întrucât este important să susținem producătorii autohtoni și să dezvoltăm turismul în țara noastră.

În afară de interpretul rus, la festival au fost invitați interpreții autohtoni Nelly Ciobanu și Natalia Gordienko, trupele „Millenium”, „Akord”, „Tharmis”, „DoReDos”.

„Oaspeții vor avea parte de un adevărat paradis al căpşunilor cu degustarea diferitor soiuri de căpşuni, dulceţuri, lichioruri de căpşuni, dar și un fascinant spectacol muzical.

Muzica va răsuna pe parcursul întregii zile. La deschidere vor evolua Nelly Ciobanu și Natalia Gordienko.

La ora 19.00 pe scenă vor intra trupele „MILLENIUM”, „AKORD”, „THARMIS”, „DoReDos”.

La invitația mea la Festival va participa cunoscutul interpret rus, bunul meu prieten, Filip Kirkorov.

Vă așteptăm cu drag la Sadova!”, a menționat Igor Dodon.

Citește mai departe

Social

Accident la Cricova. Un șofer a fost descarcerat de salvatori, după ce a intrat cu mașina într-un copac

Publicat

pe

De către

Un șofer de 26 de ani a fost descarcerat de salvatori, după ce a intrat cu mașina într-un copac. Accidentul s-a produs în această noapte în apropierea orașului Cricova.

Informația a fost recepționată la ora 22:13. Din datele prealabile s-a stabilit că un autoturism de model VOLVO S 4” s-a tamponat într-un copac.

În urma accidentului șoferul cu diferite traumatisme a rămas blocat în interiorul automobilului deteriorat.

La fața locului au intervenit angajații Detașamentului salvatori și pompieri Rșșcani, Detașamentului căutare-salvare nr.1 și ai Centrului republican de intervenție operativă, care au efectuat lucrări de descarcerare a tânărului blocat în interior.

Ulterior acesta a fost preluat de către Serviciul de asistență medicală urgentă.

Cazul este cercetat de către organele de drept. Alte circumstanțe se stabilesc.

Citește mai departe