Ziua alegerilor in Moldova a fost fara incidente majore, dar precedata de o campanie necompetitiva, sustin observatorii din Romania

“In ziua alegerilor parlamentare din 6 martie din Republica Moldova au existat o serie de neregularitati care insa nu indica o fraudare sistematica si grava a scrutinului”, au declarat luni presei, observatorii din Romania din cadrul Asociatiei Pro Democratia (APD).

Cristian Parvulescu, presedintele APD, a declarat ca pe parcursul zilei votarii au fost transmise catre centrele de coordonare 110 sesizari, insa datorita specificului sau, monitorizarea internationala nu are capacitatea de a sesiza eventualele vicii de sistem, observatorii interni fiind in cea mai buna pozitie pentru a identifica dimensiune cantitativa a iregularitatilor si gradul in care acestea pot contribui la alterarea procesului electoral.

Potrivit lui, a existat totusi o neregula destul de frecvent intalnita, in special in zonele din vecinatatea Nistrului, constand in faptul ca votantilor nu li se aplica stampila de control pe actul de identitate. “Acesta practica nu a constituit un fenomen izolat, ci o regula in aceasta zona, care insa a fost impusa de catre alegatorii care refuzau sa accepte aplicarea stampilei pe actele de identitate, invocand posibile repercursiuni de care ar putea suferi”, a mentionat Parvulescu.

El a precizat ca, de asemenea, a fost intalnita frecvent comercializarea bauturilor alcoolice langa intrarile in sectiile de votare. Totodata, au fost inregistrate incalcari precum, prezenta reprezentantilor unor autoritati in incinta sectiilor de votare, fara sa aiba dreptul sa faca acest lucru, folosirea urnei mobile intr-o maniera care poate genera suspiciuni, prezenta mijloacelor de propaganda in apropierea sectiilor de votare, interzicerea accesului observatorilor interni la procesul electoral etc.

“Scrutinul poate fi calificat, cu referire stricta la ziua votarii, ca inscriindu-se in limite normale, insa aceasta nu se refera la campania electorala, pe parcursul careia nu au fost intrunite conditiile unei competitii electorale echitabile”, a precizat Pirvulescu.

Cei 150 de observator din Romania au vizitat, pe parcursul zilei alegerilor, peste 700 sectii de votare, asistand la toate operatiunile incepand cu deschiderea sectiilor de votare si terminand cu numaratoarea voturilor si incheierea proceselor verbale. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.