Washingtonul atentioneaza Chisinaul ca incalcarile comise in cadrul campaniei ar putea pune la indoiala legitimitatea scrutinului

Departamentul de Stat al SUA apreciaza drept ingrijoratoare ultimele evolutii din campania electorala parlamentara din tara noastra si atentioneaza ca incalcarile comise in cadrul acesteia ar putea pune la indoiala legitimitatea scrutinului. Washingtonul cheama autoritatile de la Chisinau sa intreprinda actiuni imediate si decisive pentru a elimina orice dubiu referitor la corectitudinea campaniei electorale si a alegerilor.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Richard Boucher, a facut publica o declaratie, in care se refera la rapoartele privind reflectarea partinitoare a concurentilor in mass-media publica, hartuirea opozitiei de catre politie, intimidarea grupurilor independente ale societatii civile si utilizarea resurselor publice in scopurile agitatiei electorale si afirma ca toate acestea „constituie un motiv pentru ingrijorari deosebite si pot lasa o urma de indoiala asupra legitimitatii alegerilor”.

Boucher mentioneaza ca alegerile libere si corecte inseamna mai mult decat numai organizarea fara incidente si legala a votarii, iar standardele internationale pentru alegeri democratice presupun un teren echitabil pentru toti candidatii si partidele in perioada electorala. El mai spune ca in evaluarea generala a alegerilor din Moldova, comunitatea internationala va tine cont in egala masura de desfasurarea votarii in ziua alegerilor si de conditiile in care s-a desfasurat campania electorala.

SUA s-au alaturat declaratiei Uniunii Europene din 9 februarie, in care Bruxellesul indeamna autoritatile moldovenesti sa desfasoare o campanie electorala deschisa si corecta, cu o reflectare nepartinitoare si pluralista de catre mass-media a tuturor partidelor si candidatilor si cu o atitudine echidistanta din partea administratiei statului fata de toti concurentii electorali si sustinatorii acestora. De asemenea, Washingtonul sprijina indemnul UE catre Guvernul R.Moldova de a acorda o atentie deosebita aspectelor problematice identificate de observatorii OSCE in cadrul misiunii sale de evaluare.

„Ca in orice alta tara, SUA sustine procesul democratic liber si corect al alegerilor si nu un anumit candidat sau partid. Noi ne adresam conducerii Moldovei sa intreprinda actiuni imediate si decisive pentru a elimina orice dubiu referitor la corectitudinea campaniei si a alegerilor si speram ca aceste alegeri vor fi organizate astfel incat sa confirme devotamentul Moldovei fata de valorile statelor comunitatii euro-atlantice si sa creeze conditii in care SUA ar putea cat mai efectiv sa sustina evolutiile ulterioare din Moldova spre un viitor european prosper”, se mai spune in declaratia lui Richard Boucher.

Amintim ca, la 9 februarie, Presedintia Uniunii Europene a chemat autoritatile de la Chisinau sa asigure un proces electoral deschis si corect, sa atraga atentia asupra ingrijorarilor exprimate de misiunea de evaluare a OSCE si sa implementeze recomandarile comune formulate de OSCE si Comisia de la Venetia in iunie 2004.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.