Vladimir Voronin cere ultimativ acceptarea SUA si UE in procesul de negocieri

Luni, la Odesa au inceput dezbaterile in problema Transnistriei, pe ordinea de zi a acestei reuniuni figurand si acceptarea la negocieri a reprezentantilor Uniunii Europene si ai Statelor Unite ale Americii.

Cu o zi inainte de summit-ul de la Odesa, Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat transant ca “daca Statele Unite si Uniunea Europeana nu vor deveni membri cu drepturi depline in procesul de negocieri privind reglementarea transnistreana, Moldova va iesi unilateral din acest proces”.

In cadrul intrevederii avute, duminica, la Iasi, cu seful statului roman, Traian Basescu, cei doi presedinti au stabilit modalitatile de colaborare pentru solutionarea problemei transnistrene.

La randul sau, Basescu a regretat faptul ca Romania s-a retras in 1992 din procesul de negocieri, dar a precizat ca “Romania nu concepe Transnistria in afara autoritatii si suveranitatii Chisinaului" si Bucurestiul va sustine pozitia Republicii Moldova in acest proces de negociere. "Problema transnistreana este o problema in care Moldova a primit si va continua sa primeasca cel mai mare sprijin posibil, atat cat Romania poate da, in toate institutiile internationale. Romania va urmari constant sprijinirea Moldovei pentru solutionarea la standarde europene a problemei transnistrene", a declarat Traian Basescu la finalul intalnirii cu Vladimir Voronin.

Cei doi presedinti au fost unanimi in parerea ca alegerile in Transnistria sunt premature. "Am semnat impreuna cu presedintele ucrainean Iuscenko un document prin care vom crea o comisie internationala pentru a monitoriza democratizarea Transnistriei. Doar cand acest proces se va incheia, acolo se vor organiza alegeri", a declarat Voronin. "Nu se pune problema unor alegeri libere in Transnistria. Acolo nu exista partide politice, nu exista o presa libera, nu exista dreptul de a se exprima opinia. Incercarea asa-ziselor autoritati de la Tiraspol in aceste conditii, nu poate fi decat un esec, caci nu vor fi recunoscute de nimeni pe plan international", a declarat, la randul sau, Basescu.

Pe de alta parte, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, s-a declarat dispus sa accepte SUA si UE in cadrul procesului de negocieri, gratie experientei pe care o au in rezolvarea conflictelor regionale, dar numai in calitate de observatori. Potrivit lui Smirnov, nici SUA nici UE nu au un plan real de reglementare a conflictului transnistrean si nu-si pot asuma responsabilitati mai mari decat cele ale statutului de observator. In acelasi timp, Rusia a declarat anterior ca nu se va opune largirii mecanismului pentalateral de negocieri cu implicarea SUA si UE, cu conditia ca aceasta va fi dorinta comuna a Chisinaului si Tiraspolului. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.