Connect with us

Politică

Vladimir Voronin către Octavian Armașu: De ce nu majorați de 10 ori salariile tuturor angajaților? Ce i-a răspuns ministrul

Publicat

pe

Liderul PCRM Vladimir Voronin  l-a surprins astăzi pe ministrul Finanțelor, întrebându-l de ce nu majorează de 10 ori salariile tuturor angajaților. Întrebarea a fost adresată în contextul în care Octavian Armașu prezenta la tribuna Parlamentului proiectul privind sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar.

Astfel, președintele PCRM a solicitat  o reformă mai solidă în domeniul salarizării, făcând referire în acest context la teoria economică marxistă.

Eu demult voiam să discut cu dvs pe teme politico-economice. Mai ales formula lui Karl Marx bani-marfa-bani… De ce să nu majorați salariile de zece ori la toți, fără ierarhizare sau chestii de astea? Omul primește bani și ce face? Își rezolvă problemele. Își cumpără, plătește, iar banii vin înapoi sub formă de impozite în calitate de alte plăți. Agenții economici procură altă marfă, iar acesta iarăși circulă… De ce nu vă gândiți la chestiile acestea?”, a întrebat Vladimir Voronin.

Potrivit lui, toate schemele de salarizare propuse de Ministerul Finanțelor nu corespund realității.

Astfel, Voronin  a arătat că decalajul salarial dintre diferite categorii este foarte mare. „Unii șefi de întreprinderi  au 50, 60 mii lei salariu. Dar și la ei și la muncitorul de rând, sora medicală, educatoare ora are 60 de minute De ce lăsați acest decalaj?”, a mai întrebat deputatul.

Comunistul a mai spus că oamenii au sărăcit, iar magazinele se transformă în muzee – oamenii vin și se uită și nu au bani ca să cumpere.

La rândul său, ministrul Finanțelor a declarat că Guvernul majorează fondul de salarizare în limita posibilităților, reieșind din prognoza de venituri.

„Deci, nu putem să promitem salarii mai mari decât cele pe care putem să le plătim. Noi putem să anunță salarii de 10 ori mai mare, să le plătim în primele două luni ale anului, dar după aceasta să intrăm în incapacitate de plată”, a răspuns Octavian Armașu.

Ministrul a subliniat că Guvernul nu poate să meargă pe această cale.

„Da, eu recunosc că o majorare salarială va crește majorarea consumului, iar acestea probabil într-o măsură oarecare ar genera și o creștere economică. Dar eu sincer cred că un instrument mai eficient sunt investițiile publice, cum cele în infrastructură, în drumuri care sunt în măsură să  creeze un potențial mai mare de creștere. O creștere mai durabilă”, a adăugat Octavian Armașu.

În ceea ce ține de întreprinderile de stat, ministrul a spus că acestea nu fac subiectul acestei legi. Acestea funcționează pe principiile ce vizează societățile comerciale, respectiv, acolo salariile se stabilesc în funcție de profitabilitatea întreprinderii.

Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat propune CEC și CCA să elaboreze un cod de conduită pentru perioada electorală

Publicat

pe

De către

Partidul Democrat a decis transmiterea unei scrisori către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în care propune celor două instituții să elaboreze un Cod de conduită pentru perioada electorală.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova Vitalie Gamurari a menționat astăzi,  la un briefing, că se atestă acțiuni de a fura startul campaniei electorale, „afișarea unor blocuri electorale inexistente oficial, fie unele partide, prin metode mascate, folosesc bani de peste hotare”.

În acest sens, Gamurari a spus că „deja se observă încălcări grave ale legislației din partea PSRM, PAS, PPDA”.

PDM vine cu această inițiativă, ulterior partidele politice să semneze acest Cod, dar cel mai important este să îl respecte”, a spus reprezentantul PDM, spunând că formațiunea își dorește ca această campanie să se ghideze de nişte reguli foarte clare, „pentru ca ulterior să nu fie motive de a declara campania din februarie 2019 incorectă”.

Citește mai departe

Partidul Acțiune și Solidaritate

PAS despre decizia lui Valeriu Munteanu de a părăsi PL

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate salută decizia lui Valeriu Munteanu de a-și declara susținerea pentru viitorul bloc ACUM și de a contribui la consolidarea forțelor sănătoase anti-regim.

Reacția PAS survine după ce astăzi fostul vicepreședinte al Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a anunțat că părăsește formațiunea pe motiv că PL nu dorește să meargă la alegerile parlamentare în blocul opoziției unite ACUM.

„De la constituirea sa, ACUM a venit cu un mesaj de unitate pentru toți cei care împărtășesc valorile democrației, statului de drept și luptei antioligarhice.

Salutăm decizia domnului Valeriu Munteanu de a-și declara susținerea pentru viitorul bloc ACUM și de a contribui la consolidarea forțelor sănătoase anti-regim. Unitatea dreptei autentic pro-europene este crucială în acest moment”, se arată în declarația PAS.

De notat că imediat după anunțul lui Valeriu Munteanu, Partidul Liberal a emis o declarație în care respinge afirmațiile acestuia. „O persoana care recurge repetat și insistent la minciuni, nu merită nicio atenție”, au declarat liberalii. spunând că PL a chemat constant întreaga opoziție pentru formarea unui bloc unic pentru alegerile parlamentare. .

Citește mai departe

Politică

Patru buletine de vot – la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Publicat

pe

De către

Patru buletine vor fi propuse cetățenilor în cabinele de vot la scrutinul din 24 februarie 2019. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Moldpres.

Președintele CEC a specificat că, în cadrul scrutinului parlamentar, se va vota în baza a două buletine.

Este vorba de un buletin care va include lista candidaților propuși de partid/blocurile electorale și un buletin care va include candidații propuși pe circumscripțiile uninominale.

„Totodată, în cadrul referendumului consultativ, la fel, vor fi propuse două buletine, întrucât fiecare întrebare adresată cetățenilor va fi înserată pe un buletin separat”, a spus Russu.

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt.

De asemenea, în ziua alegerilor, se va fi desfășura un referendum consultativ. În cadrul acestuia se vor supune referendumului două întrebări.

Prima – „Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?” și cea de-a doua – „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social30 de minute în urmă

Fostul Procuror General Corneliu Gurin, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul procuror general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de...

ExterneO oră în urmă

Peștele, care poate ucide un om dacă nu e gătit cum trebuie, a suferit o mutație genetică

Peștele fugu sau în traducere liberă porcul de râu, cunoscut ca fiind cel mai periculos pește comestibil din lume, a...

Externe2 ore în urmă

Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluţie prin care solicită aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Parlamentul European a adoptat marţi, la Strasbourg, o rezoluţie prin care solicită admiterea imediată a României şi Bulgariei în spaţiul...

Partidul Democrat din Moldova2 ore în urmă

Partidul Democrat propune CEC și CCA să elaboreze un cod de conduită pentru perioada electorală

Partidul Democrat a decis transmiterea unei scrisori către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în care propune celor...

Social2 ore în urmă

„Friptură cu arzător”, „element de încălzire josnic” sau „blincuri ”- greșeli depistate de ASP în denumirile de produse

Agenția Servicii Publice, care a preluat funcțiile Centrului Național de Terminologie, a anunțat astăzi că a respins mai multe solicitări...

Partidul Acțiune și Solidaritate3 ore în urmă

PAS despre decizia lui Valeriu Munteanu de a părăsi PL

Partidul Acțiune și Solidaritate salută decizia lui Valeriu Munteanu de a-și declara susținerea pentru viitorul bloc ACUM și de a...

Politică4 ore în urmă

Patru buletine de vot – la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Patru buletine vor fi propuse cetățenilor în cabinele de vot la scrutinul din 24 februarie 2019. Anunțul a fost făcut...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com