Vladimir Voronin apreciaza propunerile presedintelui ucrainean, Victor Iuscenco

Presedintele Vladimir Voronin a afirmat, la Varsovia, ca solutionarea problemei transnistrene nu trebuie sa se bazeze pe prezenta militara a anumitor forte, ci pe democratizarea regiunii secesioniste. El a subliniat ca anume din acest motiv formatul de negocieri trebuie extins, cu participarea SUA, UE si Romaniei.

Alocutiunea rostita de seful statului la cea de-a doua sesiune a Summit-ului sefilor de stat si de guvern ai statelor-membre ale Consiliului Europei, cu genericul "Sfidari la adresa Comunitatii Europene", s-a referit in principal la diferendul transnistrean. “Instrumentul principal pentru solutionarea pasnica si definitiva a problemei transnistrene este democratizarea regiunii, accesul populatiei ei la mass-media electronice si tiparite, eliberarea detinutilor politici, lichidarea politiei politice, libertatea functionarii partidelor politice si organizatiilor neguvernamentale”, a spus Voronin. Seful statului a mai opinat ca anume in acest context este important de a implica noi actori cu o bogata experienta democratica, cum ar fi SUA si UE, in formatul de negocieri, dar si vecinul din vest – Romania, care va deveni membru cu drepturi depline al UE in 2007.

Voronin a mai specificat ca planul de reglementare a diferendului transnistrean, propus de presedintele Ucrainei, Victor Iuscenco, prezinta interes si este apreciat de puterea de la Chisinau. ”Recentele evolutii politice din Ucraina ne permit sa speram ca noua conducere de la Kiev va conlucra sincer si dezinteresat atat in scopul asigurarii securitatii pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, acceptand monitorizarea internationala cu participarea UE si instalarea posturilor comune de graniceri si vamale, cat si in procesul de reglementare a diferendului", a precizat Voronin. // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.