Vladimir Voronin afirma ca R.Moldova nu este amenintata de o criza energetica in aceasta iarna

Presedintele Vladimir Voronin afirma ca R.Moldova nu este amenintata de o criza energetica in aceasta iarna, chiar daca au fost sistate livrarile de curent electric de la centrala Cuicurgan, iar furnizorii rusi de gaze naturale intentioneaza sa majoreze pretul la acest combustibil. Seful statului califica ambele decizii сa avand substrat politic.

Intr-un interviu dufizat de postul de televiziune PRO TV Chisinau, seful statului a mentionat ca R.Moldova produce 30-35 la suta din energia electrica pe care o consuma, aproximativ 70 la suta din necesarul de curent va fi importat de la statiile atomice din Ucraina, iar Romania va asigura cu energie localitatile din sudul republicii, situate pe traseul liniilor de inalta tensiune prin care statul vecin transporta energie.

Voronin a mai declarat ca sistarea livrarilor de energie de la Cuciurgan este o decizie influentata politic si ca aceasta intreprindere nu va supravietui in conditiile in care s-a lipsit de cel mai important consumator. Totodata, seful statului a subliniat ca “trebuie studiata” legalitatea privatizarii centralei de la Cuciurgan de catre intreprinderea rusa RAOES, atata timp cat autoritatile de la Tiraspol, care au semnat actele de privatizare, sunt nerecunoscute pe plan international.

Seful statului a confirmat in aceiasi interventie televizata ca RAOES a inaintat oferta pentru procurarea Retelelor de distributie Union Fenosa. El a subliniat ca autoritatile de la Chisinau “nu se vor implica”, dar vor intreprinde actiuni pentru a nu permite acest lucru.

In ce priveste pretul pentru gazele naturale, livrate de Gazprom, Voronin a promis ca, daca acesta se va majora, autoritatile vor intreprinde masuri pentru ca populatia sa nu fie afectata, fara a preciza modalitatea de “compensare”. El a mai spus ca, in prezent, un grup de experti moldoveni se afla la Moscova, pentru a negocia pretul la gazele livrate, incepand cu 1 ianuarie 2006. Totodata, presedintele Voronin a mentionat ca aceasta problema trebuie solutionata in comun cu autoritatile de la Kiev, Ucraina importand gaze naturale tot din Rusia si prin aceleasi conducte.

Amintim ca Union Fenosa, care detine retelele de distributie RE Chisinau S.A., RED Centru S.A. si RED Sud S.A a incetat sa primeasca energie electrica de la Centrala de Cuciurgan la 9 noiembrie, pe motiv ca cea din urma solicita majorarea tarifului de la 3,05 la 4,08 centi pentru un kwt/h. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.