Vlad Plahotniuc în SUA: Republica Moldova este ținta unui război hibrid din partea Federației Ruse

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a avut, în cadrul vizitei în Statele Unite ale Americii, întrevederi cu Will Ballard Hurd, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, Christopher Andrew Coons, senator în Senatul SUA și cu Markwayne Mullin, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Oklahoma.

Discuțiile s-au axat pe subiecte de interes internațional, cu accent pe situația din Republica Moldova și din regiune, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii cu Will Hurd au fost discutate aspecte privind reformele interne ale Republicii Moldova și asigurarea securității țării noastre. Hurd are o experiență consistentă în ceea ce privește reforma administrației și securitatea, fiind membru în două comitete de profil din Camera Reprezentanților – Comitetul pentru Supraveghere și Reforma Guvernului și Comitetul pentru Securitate Internă.

În context, Will Hurd a apreciat eforturile Republicii Moldova pe calea apropierii de Vest, afirmând că Rusia reprezintă o preocupare pentru Statele Unite. Acesta a exprimat, totodată, regretul că acordurile internaționale privind regiunea transnistreană (inclusiv decizia summitului OSCE de la Istanbul din 1999) nu au fost respectate.

Aceeaşi sursă mai  comunică că ,la rândul său, senatorul Christopher Andrew Coons, în cadrul întrevederii cu Președintele PDM Vlad Plahotniuca afirmat că realizează importanța Republicii Moldova în regiune, inclusiv rolul pe care l-a jucat și îl va putea juca în raport cu alte state din aceeași zonă, precum Ucraina și Georgia.

Potrivit sursei citate, senatorul Coons a mai afirmat faptul că înțelege la fel de mult eforturile și progresul făcut de țara noastră, ca și riscurile existente privind conflictul înghețat prin care trece Republica Moldova.

De asemenea, congresmanul Markwayne Mullin a afirmat în cadrul întrevederii cu președintele PDM, Vlad Plahotniuc, că susține ferm obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, oficialul american a mai spus faptul că sprijină total eforturile de combatere a acțiunilor ostile din partea Rusiei.

Președintele PDM, la rândul său, a făcut o prezentare a principalelor reforme ale guvernării în anii 2016 și 2017, accentuând susținerea pe care Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Uniunea Europeană o acordă acestor reforme.

Vlad Plahotniuc s-a referit, pe scurt, la măsurile de stimulare a mediului de afaceri, la reducerea birocrației, la întărirea legislației financiar-bancare, precum și la îmbunătățirea funcționării justiției. De asemenea, dialogul a vizat și eforturile Republicii Moldova pentru interconectarea energetică cu Uniunea Europeană, prin intermediul României.

În privința securității naționale, președintele PDM a afirmat că Republica Moldova este ținta unui război hibrid din partea Federației Ruse, care include o propagandă agresivă, măsuri economice defavorabile, precum și susținerea forțelor politice pro-ruse din țară. Vlad Plahotniuc a menționat că trupele rusești continuă să se afle pe teritoriul Republicii Moldova și că țara noastră insistă pentru retragerea acestora.

Referindu-se la politica internă, liderul democrat a subliniat că viitoarele alegeri parlamentare au o miză foarte mare pentru viitorul Republicii Moldova.

“Important este să menținem cursul european și să nu permitem preluarea puterii de către forțele pro-ruse”, a afirmat președintele PDM.

La invitația liderului democrat, cei trei oficiali americani și-au anunțat intenția de a face o vizită în țara noastră.

Alături de președintele PDM, care este în fruntea unei delegații a Coaliției de guvernare, la aceste întâlniri au fost prezenți vicepreședintele democrat și președintele Parlamentului Andrian Candu, președintele PPEM și vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă, vicepreședintele PDM și ministrul Justiției Vlad Cebotari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.