Vlad Filat spune că a avut discuții telefonice cu Vlad Plahotniuc. Ce a mai declarat fostul premier

PE SCURT

Fostul premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare, a dezvăluit că în perioada de detenție a avut mai multe convorbiri telefonice cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Mai mult, în 2015 el s-a întâlnit cu fostul lider al democraților în sediul CNA.

Totodată, el a dezvăluit că i-a scris o scrisoare președintelui de atunci, Nicolae Timofti, în care spunea că Vlad Plahotniuc trebuia să devină prim-ministru. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu, realizat de postul TV8 în Penitenciarul nr.13.

PE LUNG

Despre întâlnirea cu Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc nu a fost în Penitenciarul nr.13. Am avut o singură întâlnire cu el, din momentul arestării mele. S-a întâmplat pe data de 19 decembrie 2015. Pe la ora 16:00 m-au anunțat că sunt transferat la CNA. Eu mi-am luat toate lucrurile. Am ajuns la CNA. Ca de obicei, scoaterea șireturilor, Umilința a fost cu vârf și îndesat. Am ajuns în celulă, după care, după 23:oo, a venit un ofițer și mi-a spus că trebuie să-l urmez. Am urcat la etajul patru, am intrat într-un birou, în care era procurorul interimar al Anticorupției Popenco. Am vorbit câteva propoziții și după ce a ieșit a intrat Plahotniuc, după el Costea Botnari cu borsetka, evident. S-au uitat dacă totul este în regulă în birou. Dânsul a arătat cu gestul să rămânem singuri. Nu vă povestesc ce gânduri îmi venea în cap, după ce am rămas cu el. Am avut o discuție niciuna scurtă, dar niciuna lungă. L-am întrebat de ce a făcut ceea ce a făcut. El știa toată porcăria asta cu 250 de milioane, că a reprezentat show mediatic și ca motiv de înlăturare a mea. Eu atunci încă nu știam de înțelegerea PD-ului avută cu comuniștii și PLDM-iștii. Răspunsul a fost foarte sec: dacă n-o făceam eu, o făceai tu. L-am întrebat cum puteam să o fac dacă el controla și Procuratura, și CNA și alte instituții.

A zis că n-am fost corect în relațiile cu el, și anume mitingul din 6 septembrie 2015 al Platformei DA, el considerând că am participat la organizarea mitingului, având la bază faptul că jumătate din participanți erau PLDM-iști. Dar o spun acum foarte clar, că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA. Și o regret. Poate se întâmplau anumite lucruri. Alt motiv pe care l-a spus e că am fost implicat în punerea acestor corturi ale lui Petrenco lânga casa lui. Ca argument a spus că a fost văzut Vadim Pistrinciuc vorbind cu Petrenco acolo.

Conversații telefonice cu Vlad Plahotniuc

După întâlnirea aceasta, am avut o comunicare telefonică cu dânsul. Dar să nu vă imaginați că aceasta se întâmpla în fiecare zi. Dacă aș vedea acum un telefon mobil, de parcă aș vedea o navă cosmică. Faptul că o perioadă de timp căutam prin pat telefonul, asta e altceva. Comunicarea mi-a lipsit, dar nu telefoanele. Dar să vedeți modul în care eram păzit. La mine e sudat cu armătură locul prin care se dă mâncarea.

Venea o persoană care de regulă mă invita în sala sportivă. Forma numărul și îmi transmitea telefonul să comunicăm. Prima comunicare telefonică a început atunci când s-a anunțat intenția lui de a deveni prim-ministru. Motivul a fost că trebuie să-i conving pe cei din PLDM să accepte să comunice cu Plahotniuc, pentru că altfel vor ajunge în opoziție. După care au mai fost discuții. Eu n-am comunicat telefonic cu niciunul din cei care au votat pentru Guvern, dar mi s-a permis să vorbesc cu Palihovici, Pistrinciuc, Cobzac, Grama și cu Victor Roșca, dar la nivel de „care-i situația, ce faceți?. Și ultima dicuție am avut-o cu Pistrimciuc.

Despre scrisoarea lui Nicolae Timofti

I-am scris o scrisoare lui Timfoti. Am considerat și acum consider că Plahotniuc trebuia să devină premier în 2016. Dacă el devenea premier atunci, etapa Plahotniuc în istoria modernă a Republicii Moldova se termina mult mai repede. Întunericul se simte mai bine în intuneric, dar pentru ca să-l distrugi trebuie să-l scoți la lumină. El trebuia să fie lăsat să ocupe funcția respectivă și să răspundă pentru tot ce se întâmpla în Republica Moldova.

Despre relația cu Ilan Șor

Ilan Șor atunci era un om aparent corect, pozitiv, eu de exemplu n-am văzut ceva ascuns în comportamentul lui. Șor practic a crescut în casa familiei Lucinschi. El era foarte apropiat familiei, ajutat, după ce a rămas fără tată de mic copil. Știți cine mi-a făcut cunoștință cu Șor? Chiril Lucinschi. Cum s-a purtat Șor în raport cu mine? Asta trecem cu vedearea. Dar cum s-a comportat el cu familia Lucinschi? Asta chiar nu o pot înțelege. Sunt niște limite morale pe care nu poți să le depășești.

Despre situația de acum și planurile de viitor

Pot să spun că sunt alt om. În primul rând eu nu mai gândesc în termen scurt. La mine gândurile sunt în timp. Și ceea ce am eu ca prioritate vizează eliberarea mea. Pasul următor este reabilitarea. Numele pe care îl port nu este doar al meu. Este al copiilor mei, al părinților mei. Cu siguranță că ceea ce urmează să mă ocup, voi avea o altă abordare. Nu cred că mă voi ocupa cu politica. În modul direct nu. Dar aș vrea ca experiența și cunoștințele mele în acest domeniu să poată fi utile pentru cei care ar dori. Consultare politică, dacă cineva ar dori.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.