Vinificatorii moldoveni califica drept iresponsabila declaratia functionarului rus

"Noi i-am recomanda medicului sanitar principal al Rusiei sa consume in exclusivitate apa din robinetul Moscovei", – astfel au reactionat unii producatori de vin la declaratia lui Ghenadi Oniscenko referitoare la calitatea vinurilor moldovenesti si georgiene. Factorul de decizie din Rusia a indicat asupra continutului sporit de metale grele si pesticide in produsele alcoolice moldovenesti. Potrivit spuselor lui Oniscenko, in timpul apropiat fata de vinurile moldovenesti si georgiene vor fi aplicate cele mai drastice masuri.

Seful uneia din intreprinderile moldo-rusesti pentru fabricarea vinurilor a calificat drept "absurda si iresponsabila" aceasta declaratie a functionarului rus.

"Este intrucitva exagerata opinia, cum ca vinurile moldovenesti intotdeauna s-au bucurat de regimul cel mai favorabil in Rusia. Permanent ni se ridica noi si noi obstacole, cu toata recunoasterea vinurilor noastre pe pietele internationale. Unor politicieni rusi le este convenabil sa creeze conditii pentru falsificarea bauturilor noastre pe teritoriul Rusiei. inainte de a face atare declaratii iresponsabile, domnul Oniscenko ar trebui sa-si aminteasca ca majoritatea absoluta a intreprinderilor de fabricare a vinurilor din Moldova sunt in posesia comunitatii de businessmeni rusi. Astfel, orice lovitura impotriva produselor noastre noi o calificam si ca o lovitura asupra businessului rusesc. Produsele noastre corespund celor mai inalte standarde europene de calitate si ne pare foarte straniu faptul ca in Rusia vinurile moldovenesti, fabricare in comun de catre vinificatorii moldoveni si rusi, la cel mai inalt nivel sunt apreciate drept "surogat" si propuse pentru embargou", – a specificat vinificatorul.

Agentiei "NOVOSTI-MOLDOVA" i s-a declarat la Uniunea exportatorilor de vinuri moldovenesti ca Moldova, in calitate de membru cu drepturi depline al Asociatiei Internationale a Vinului si Viei, respecta exigentele si standardele referitoare la continutul in bauturile alcoolice a metalelor grele, pesticidelor si altor substante.

Dupa cum au mentionat expertii moldoveni, standardele europene prevad efectuarea in medie a 14 stropiri ale viilor. in Moldova stropirile nu sunt mai multe, decit sase pe sezon. Deci, potrivit standardelor europene, vinurile moldovenesti pot pretinde sa fie calificate ca bauturi ecologic pure. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.