Connect with us

Diaspora

Victor Culiuc, ex-diplomatul moldovean cu afaceri de succes în SUA/ INTERVIU

Publicat

pe

Orașul Chicago va fi gazda, pe 2 mai, a celei de-a doua ediții a Convenției Moldo-Americane, evenimentul anual care adună cele mai active și inovatoare persoane din comunitățile de cetățeni moldoveni din Nordul Americii.

Victor Culiuc va modera penelul “Busines și Economie” în cadrul Convenției.

Acesta este director executiv la Healthios, axându-se pe o gamă largă de fuziuni și achiziții, finanțare și mandate de consultanță strategică. El a executat peste 40 de fuziuni și achiziții și tranzacții de finanțare, iar experiența sa în industrie include servicii de sănătate și farmaceutice și dispozitive medicale.

Anterior, Victor Culiuc a lucrat la aficupul bancar de investiții Credit Suisse în New York și Chicago, la Fondul Monetar Internațional în Washington D.C. și la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în cadrul ambasadelor din Austria și Germania.

Victor Culiuc are un master în administrarea afacerilor (MBA) de la Școala de Business a Universității din Chicago și un master în economie și relații internaționale de la Universitatea din Denver.

Urmăriți, în cadrul interviului de mai jos, realizat de Moldova.ORG, mai multe detalii despre cariera sa in SUA, dar și despre Convenția Moldo-Americană.

Când și în ce condiții ați plecat în SUA?
Am plecat în 1997. Eram întors în Moldova după activitatea în Ambasada din SUA. Mă apropiam de 30 de ani și trebuia să iau decizii drastice. Atunci aveam deja câțiva ani de viață în Germania și Austria și am înțeles că aveam mai multe oportunități în Vest.

Care sunt ocupațiile din agenda dvs la moment?
În prezent sunt unul dintre parteneri într-o bancă gen boutique în investment banking – ridicarea de capital și vinderea/cumpărarea companiilor în domeniul medicinei. Medicina contribute 16%+ la PIB-ul American. Este un sector promițător și unde competiția este extrem de dură.
Domnule Culiuc, cum a fost trecerea dumneavoastră în carieră, de la angajat al Ministerului de Externe – în sectorul privat?

Nu a fost simplă deoarece aveam deja 29 de ani, deci formarea mea profesională a fost în Ambasadele și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Însă, multe calități și experiențe acumulate în perioada de lucru la Minister și peste hotarele Moldovei mi-au prins bine în sectorul privat: de exemplu cum acționezi în situații incerte care sunt foarte tipice în business și în finanțe, cum găsești limbă comună cu persoane care îți sunt complet străine și indiferente, iar uneori și ostile. Când deschideam primele reprezentanțe ale Moldovei în Austria și Germania, nu ne aștepta nimeni, trebuia să începem de la nivelul zero și aveam un buget simbolic. Ceva asemănător se întâmplă când deschizi un business sau încerci să creezi contacte utile aici, în SUA. Deci în diplomație există multe trăsături care pot fi transferate în sectorul privat.

În 1992 ați acoperit subiectul conflictului la BBC. Cum vedeți acum acest conflict? Relația dintre Chișinău-Tiraspol? Există șanse ca acest conflict să fie soluționat?

Deși nu ma consider expert acum, într-adevăr am relatat din acest conflict, la început ca traducător pentru corespondentul BBC în regiune. Soția până acum îmi amintește de 1992 când într-o buna zi aveam examenele de absolvire la universitate și am rugat-o să mă înlocuiască (pe atunci nu eram căsătoriți). Ea a căzut de acord și a petrecut o zi pe linia de foc.

Dacă e să vorbim mai serios, am fost și parte a reprezentanței Moldovei la OSCE unde se discuta conflictul. Îmi pare că acum e un moment potrivit de rezolvare a acestui status quo. E o nouă generație de politicieni la Chișinău și la Tiraspol, care au cam aceeași vârstă, sunt pragmatici și nu au bagaj sovietic. Este important de a folosi aceste momente. Este necesar de a continua relațiile noastre de integrare economică în sistemul de economie internațională. În timp, odată ce nivelul economic de trai în Republica Moldova va crește, orice persoană rațională de dincolo de Nistru va dori să fie parte a unei țări care prosperă.

În opinia Dvs, unde ratează Republica Moldova la capitolul economic? La o distanță de 24 de ani de la obținerea independenței, în Republica Moldova economia este bazată pe o paradigmă de consum și nu de producere

Un business axat pe consum nu e neapărat rău. La urma urmei consumul contribue cu 2/3 de PIB într-o economie avansată.

Sunt de acord însă că producția, la fel ca și sectorul de servicii, rămâne în urmă cu mult în Republica Moldova și evident creșterea economică rămâne în urmă – creșterea prețurilor depășește creșterea în venit (primul grafic, Moldova=MDA), iar exporturile care sunt cheia creșterii economice într-o economie mică gen Moldova nu s-au recuperat de la nivelul unde au fost.

Screen Shot 2015-04-30 at 9.52.19 PM

Când am vizitat țara în noiembrie 2014 însă, am văzut multe oportunități. De exemplu, multe firme în Moldova ar putea conlucra în domeniul tehnologiei.

O cunoștință de aici, din SUA, a creat un business extrem de interesant unde servicii de diagnostică și tratament se oferă online. De exemplu, un pacient din Moldova poate primi o diagnoză online de la un medic din SUA și apoi să urmeze un tratament local. Un astfel de business crește rapid și are clienți (pacienți) atât pe loc, cât și în SUA (doctori). Businessul cunoștinței mele a ajuns până și în Iraq și Kabul unde cred că condițiile economice sunt și mai dure decât la noi. Cred ca Moldova ar putea găzdui foarte multe proiecte de aces gen.

Multe sfaturi și consultanță economică din Occident vis-à-vis de Moldova se axează pe probleme macro: consumul, producția, rata de schimb. E important de ținut cont că macroeconomia este un rezultat și nu o cauză a deciziilor pe care le facem noi: consumatorii și oamenii de afaceri. Să luăm exemplul pe care il aduceți unde producția rămâne în urma. Doar schimbarea ratei de dobândă la bancă nu va face mult. O politică economică sănătoasă trebue să elimine riscuri politice și birocratice, numărul actelor necesare pentru a deschide un business și a primi finanțare, etc. În acest fel, antreprenorii se pot concentra asupra riscurilor tipice în business: strategie, operațiuni, finanțe. În ultimă instanță, este important de a te axa pe politici care încurajază antreprenorii să investească în business-uri de lungă durată. SUA este, în esență, un laborator care demonstrează că o strategie axată pe individual este cea mai promițătoare.

Ajungând în SUA, imigranți din cele mai sărace țări unde și-au pierdut orice speranță de succes se stabilesc aici și își crează un trai mult mai bogat decât în țara de origine.

Sunteți unul dintre vorbitorii Convenției moldo-americane care va avea loc în mai la Chicago. Ce așteptări aveți dvs de la acest eveniment?

Cred că va fi un eveniment util unde cei care sunt stabiliți în SUA și în special în Chicago se pot cunoaște mai bine și unde poate începe un dialog permanent care poate va deveni o punte pentru concetățenii noștri din Moldova.

Cărui public se adresează evenimentul?
Cred că e adreasat moldovenilor de aici, celor care ar dori să viziteze Moldova și nu se încumetă și, evident, celor care locuiesc în țară.

Care sunt subiectele pe care le veți atinge în cadrul prezentării dvs?
La panel voi avea probabil 3 participanți care își vor împărtăși experiențele lor de integrare în SUA și cum văd de la distanță posibilitatile de creștere și prosperare a Moldovei.

Cum sunt la moment relațiile economice moldo-americane și dacă este loc pentru mai bine, cum ar putea ele îmbunătățile?

Importurile în Moldova depășesc exporturile și probabil că situația cu SUA nu se deosebește. Relațiile economice pot să se îmbunătațească din punct de vedere al investițiilor din SUA în Moldova și exportul în SUA.

Cum pot moldovenii stabiliți în SUA să ajute la dezvoltarea acestor relații? Ce pot face ei concret pentru a ajuta statul, dar și populația rămasă acasă?

Cred că, în mod realist, moldovenii aici continuă să se pună pe picioare singuri. Respectiv, nu avem, deocamdată, o prezență economică semnificativă. Cu timpul lucrurile se vor schimba. La moment, cred că cel mai bun ajutor poate fi aici, în SUA, pentru a-i ajuta pe cei care au venit să se integreze și, de asemenea, pentru a susține direct proiecte în Moldova. Totodată, e posibil pentru moldovenii de aici să-și ajute prietenii și comunitățile în Moldova prin crearea unui gen de uniune de creditare care ar putea oferi credit și investiții pentru business-ul din Moldova în mod rapid și eficient. Știu că multe persoane de aici revin în Moldova ca investitori și cred că această tendință va continua.

Vinificatori noștri moldoveni nu renunță la ideea cuceririi pieței SUA. Este o piața greu de cucerit? Prin ce ar putea să se evidențieze vinul moldovenesc pentru a cuceri consumatorul american?

Piața din SUA este extraordinar de competitivă. Alexandu Culiuc, feciorul vărului meu, a scris mai mult și mai bine decât aș putea spune eu despre situația vinurilor și exportul lor. Îmi pare că un mod mai cert, deși costisitor, de a intra pe piața americană este de a crea un parteneriat cu o întreprindere reputabilă de aici care va ajuta la marketing și distribuire, gen Jim Beam. Este important de a conștientiza că relațiile cu SUA sunt asemenătoare relațiilor cu soțul/soția. Dacă vrei să fii căsătorit și să fii fericit pe termen lung, trebuie să depui eforturi la 100%. La fel și în SUA – e nevoie de investiții de lungă durată care la început vor aduce pierderi economice în primii ani, însă dacă cucerești măcar o mică parte a pieței din SUA, atunci vei avea un partener pe viată care va fi previzibil și solvent și posibil să nu ai nevoie de alții.

Cum pot fi atrași oamenii de afaceri americani și încurajați să investească în Republica Moldova? Care domenii i-ar atrage cel mai mult?

Este important de înteles că business-ul american are oportunități extraordinare aici, în SUA. Deci orice decizie de a te lansa într-o călătorie în Moldova este examinată vis-à-vis de oportunitățile de aici. Ținând cont de asta, un business în Moldova trebuie să îndeplinească 2 criterii cheie:
– Pierderi minime în caz dacă întreprinderea dă faliment;
– Câștig enorm, de 2-3 ori mai mare decât în SUA în caz de reușită

Ce poate face Moldova? Este important de a investi în marketing pentru a te promova în SUA. Foarte puțini cunosc Moldova dincolo de Washington DC. Este important de a-i atrage, fie prin angajarea unor firme de consultanță, finanțe sau marketing, investiții și antreprenori americani în Moldova. Este important de a găsi modalități de a-i încuraja pe cei care investesc în Moldova.

Trebuie să le facem curte celor care pot aduce capital și resurse financiare în Moldova. Nu e nimic neobișnuit sau groaznic în acest fapt. Cel mai important este că nu e nevoie să inventăm ceva nou: Singapore sau Hongkong au reușit să devină centre de afaceri redutabile fără a avea resurse și fiind mai mici chiar decât Moldova. Daca ei au reușit, sunt sigur că vom reuși și noi!

Mai multe detalii despre agenda evenimentului, organizatorii și participanții la eveniment le găsiți pe site-ul Convenției: www.MoldovanConvention.US, precum și pe pagina oficială de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/MoldovanConvention.US

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Petiţie online: Diaspora cere Guvernului deschiderea a cel puțin 28 secții de vot suplimentar la cele deschise în 2016

Publicat

pe

De către

Cetăţenii R. Moldova, plecaţi peste hotare, au lansat o petiţie online prin care cer Guvernului RM deschiderea a cel puţin 28 de secţii de vot în diasporă suplimentar la cele deschise în 2016.

„La scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în textul petiției.

Pentru asigurarea participării la votare a tuturor cetățenilor RM, petiționarii cer ca în vecinătatea următoarelor secții de vot să se deschidă secții de vot suplimentare:

1. 336 Marea Britanie, Londra – Stratford

2. 389 România, București (sediul misiunii)

3. 325 Irlanda, Dublin,

4. 366 Italia, Parma

5. 364 Italia, Padova (sediul consulatului)

6. 375 Italia, Verona

7. 349 Franța, Villeneuve-Saints-Georges

8. 390 România, București (secția consulară)

9. 335 Marea Britanie, Londra (sediul misiunii)

10. 359 Italia, Mestre

11. 347 Franța, Paris (sediul misiunii)

12. 346 Germania, Frankfurt (sediul misiunii)

13. 355 Italia, Bologna

14. 350 Franța, Montreuil

15. 328 Belgia, Bruxelles (sediul misiunii)

16. 317 Rusia, Moscova (secția consulară)

17. 314 Canada, Montreal

18. 318 Rusia, Moscova.

Suplimentar, în 10 alte secții de votare au votat peste 2500 de alegători. Pentru că în aceste alegeri se vor procesa 4 buletine, nu doar unul ca în alegerile precedente, moldovenii cer să fie deschise secții suplimentare în vecinătatea următoarelor secții de votare:

1. 356 Italia, Brescia

2. 362 Italia, Modena

3. 374 Italia, Treviso

4. 345 Germania, Berlin (sediul misiunii)

5. 360 Italia, Milano (sediul consulatului)

6. 370 Italia, Roma

7. 361 Italia, Milano

8. 391 România, Iași (sediul consulatului general)

9. 365 Italia, Padova

10. 403 SUA, Chicago.

„Acestea sunt cerințele noastre minime. Pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise în total 50 de secții de vot suplimentare, inclusiv cele 28 argumentate mai sus. În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii trebuind să călătorească în alte țări”, se mai arată în petiție.

Până în prezent petiţia a fost semnată de peste 250 de oameni. Doritorii o pot semna aici.

Alegerile parlamentare în R. Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Citește mai departe

Cetățenie română

Cetățenii românii vor putea lucra fără restricții în Elveția

Publicat

pe

De către

Începând cu luna mai 2019, cetățenii români au liber la muncă în Elveția, datorită ridicării restricțiile din piața muncii elvețiene. Acestea au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, arată money.ro.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor și Elveția are de mult timp un acord privind libera circulație a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulație și la cetățenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în țara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democrație directă și iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulație între țările noastre”, a explicat președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset.

„În acest cadru și în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuția s-a purtat și pe tema modului în care această liberă circulație avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziția să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecție asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferență și nicio restricție”, explica atunci Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la final de toamnă 2018.

Citește mai departe

Alegeri

Diaspora mai are 2 zile pentru a se înregistra pe listele electorale

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, pot să se înregistreze prealabil pe listele electorale doar până pe 9 ianuarie curent. Înregistrarea prealabilă a cetățenilor plecați din țară poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Înregistrarea poate fi efectuată prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare din afara țării. Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, autorii au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019, erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la Vest de Republica Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

–1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Important5 ore în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate7 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social8 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință9 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri11 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri16 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com