Veste bună! Deputații români au adoptat legea „Autostrăzii Unirii” care va conecta R. Moldova cu UE

Proiectul legislativ care presupune construcția Autostrăzii Unirii a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților din România. Autostrada are o lungime de 318 kilometri, iar costurile sunt estimate la patru miliarde de dolari. Cel mai dificil sector va fi cel din zona montană, unde e nevoie de tuneluri și viaducte pe o distanță de 100 de kilometri.

261 de voturi „pentru”

2 voturi „împotrivă”

abțineri

Potrivit proiectului, inițiat de parlamentari ai PMP şi semnat de reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice, Autostrada Unirii începe la granița României cu Republica Moldova, printr-un nou pod peste râul Prut și se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea orașului Târgu Mureş.

Autostrada Unirii va fi finanțată din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat.

În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanțare comunicat de Ministerul Transporturilor. Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării Autostrăzii Unirii și va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investiții.

În timpul votului, deputații PNL și USR au întins peste bănci două bannere cu „Moldova vrea Autostrada” și „Cerem Autostrada Marii Uniri”.

Legea a fost inițiată de 70 de senatori și deputați din toate partidele parlamentare.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.