Vectorul european, tot mai aproape de a fi inclus în Constituția Republicii Moldova

Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă de completare a Constituției prin reliefarea aspirațiilor de integrare europeană a țării și promovarea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european.

Astfel, preambulul şi art. 1 vor fi completate cu prevederi care vor stabili expres calea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou, potrivit căruia, integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării.

Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică.

Temei pentru elaborarea şi promovarea proiectului de lege a constituit Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 24 din 9 octombrie 2014. Conform autorilor, la elaborarea documentului s-a ținut cont de practica constituțională a statelor care au aderat la Uniunea Europeană în ultimul deceniu, precum și a unor state care merg ferm pe calea integrării europene.

Inițiativa de modificare a Constituției aparține unui grup de deputați din coaliția parlamentară majoritară.

De notat că tot astăzi Comisia parlamentară de securitate națională, apărare și ordine publică a examinat și avizat proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu prevederile ce stabilesc vectorul de integrare europeană.

Relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost lansate odată cu semnarea la 28 noiembrie 1994 a Acordului de Parteneriat şi Cooperare.

Ulterior, în februarie 2005 a fost semnat Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană, iar la 24 martie 2005 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană a ţării. În ianuarie 2010, Republica Moldova şi Uniunea Europeană s-au angajat în negocierea Acordului de Asociere.

Ulterior, a fost aprobat  Programul naţional de implementare a Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize. La 28 iunie 2014 a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Parlamentul Republicii Moldova şi-a reafirmat dezideratul integrării europene prin Hotărârile Parlamentului nr. 274 din 14 noiembrie 2013 şi nr. 218 din 29 iulie 2016 prin care s-au aprobat declaraţii exprese cu privire la susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi privind parteneriatul naţional în domeniul integrării europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.