Connect with us

Politică

Valeriu Ghilețchi, ales pentru încă un mandat în funcția de președinte al Comisiei APCE pentru desemnarea judecătorilor CEDO

Publicat

pe

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, a fost reales în funcția de președinte al Comisiei din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Alegerea Judecătorilor CEDO.

„Sunt onorat să fiu ales pentru un nou mandat în calitate de Președinte al Comisiei pentru alegere judecătorilor la Curtea Europeană a Dreptrurilor Omului. Mulțumesc Grupului PPE/CD din cadrul APCE pentru încrederea și susținerea acordată”, a scris Valeriu Ghilețchi într-un anunț publicat pe profilul său oficial de Facebook.

Vicepreședintele Legislativului de la Chișinău este singurul deputat moldovean care deține această funcție.

Parlamentarul a mai condus anterior Comisia pentru Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă, dar a fost ales și în funcția de vicepreședinte al APCE.

La alegerile din 24 februarie, Valeriu Ghilețchi candidează pe Circumscripția Nr. 51 – SUA și Canada.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

„Nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului”. Precizarea Ministerului de Externe privind votul deputaților moldoveni la APCE

Publicat

pe

De către

PE SCURT

„Votul parlamentarilor în cadrul APCE are un caracter individual şi nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului. Mai mult ca atât, Executivul nu deţine prerogative pentru a recomanda parlamentarilor să voteze într-o manieră sau alta”,

Astfel a comentat purtătorul de cuvânt al MAEIE Alex Roitman votul deputaților R. Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în decizia ce vizează readmisia Federației Ruse în cadrul în cadrul APCE.

PE LUNG

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea după cinci ani a Rusiei în această structură. 118 parlamentari au votat textul care permite Rusiei să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi. 62 de parlamentari au votat împotrivă, iar 10 s-au abţinut.

Doi reprezentanți ai delegației moldovenești: liderul Plarformei DA Andrei Năstase și deputatul PSRM Vlad Batrîncea au votat pentru adoptarea rezoluției APCE. Vicepreședintele PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Andrei Năstase a explicat într-un live pe Facebook că decizia a fost luată pe ultima sută de metri.

„ Personal am ales să nu votez pentru o țară sau pentru alta sau împotriva unei sau altei țări. Am ales să votez pentru ca această instituție a Consiliului Europei să poată exercita o influență pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv asupra Federației Ruse în subiecte foarte importante legate de drepturile omului, de democrație, stat de drept”.

Mihai Poșoi a declarat că a votat împotriva pentru a susține vecinii noștri ucraineni. „Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev sa ii susțin in cadrul acestui exercițiu de vot”, a explicat deputatul.

După votul lui Andrei Năstase și al lui Vlad Bătrîncea, Partidul Democrat a cerut audierea în Parlament a ministrului de Externe, Nicu Popescu. „Întrebarea este dacă acești deputați reprezintă cumva poziția statului R. Moldova și care au fost considerentele acestui vot, în sensul în care deputații Poloniei, Ucrainei, Georgiei au votat împotrivă”, a declarat deputata PD, Monica Babuc.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că mai multe state și cu o influență mult mai mare au votat pentru revenirea Federației Ruse în APCE, refuzând să pună la vot propunerea democraților.

Ulterior, a apărut informația că delegaţia Ucrainei de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a părăsit lucrările în semn de protest după s-a decis revenirea parlamentarilor ruşi la cinci ani de la anexarea Crimeei de către Moscova. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că a fost dezamăgit de decizia de a primi Rusia înapoi.

loading...

Citește mai departe

Politică

Coraportorii APCE îndeamnă forțele politice din R.Moldova să manifeste reținere și să respecte voința poporului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea Republicii Moldova, Egidijus Vareikis (Lituania, PPE / CD) și Maryvonne Blondin (Franța, SOC), și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația actuală din țară.

„Timp de trei zile, țara a fost pusă într-o stare de confuzie juridică și politică, ca urmare a interpretării de către Curtea Constituțională a termenului limită pentru crearea unui guvern și dizolvarea parlamentului, asta în timp ce s-a ajuns la un acord politic, care a condus la formarea unei coaliții de guvernământ și a unui guvern complet operațional “, au declarat coraportorii.

PE LUNG

„Vom aștepta emiterea unei opinii urgente a Comisiei de la Veneția cu privire la aspectele juridice ale acestor decizii. Între timp, îndemnăm toate forțele politice să manifeste reținere și să respecte principiile democratice și voința poporului. Liderii politici au responsabilitatea de a se asigura că instituțiile statului acționează în interesul poporului moldovenesc și nu împiedică buna funcționare a instituțiilor democratice “, au adăugat ei.

Coraportorii au mai spus că comitetul de monitorizare va urmări îndeaproape situația și va întreprinde acțiuni după cum este necesar.

loading...

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția nr. 51 / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Valeriu Ghilețchi, candidat independent

Pastor baptist, fost președinte al Uniunii Baptiste din Republica Moldova și al Federației Europene Baptiste, deputat în cinci legislaturi, pe listele PLDM. Este vicepreședintele Grupului Partidului Popular European, cel mai influent grup politic din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. De altfel este președinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor CEDO. A mai candidat independent în alegerile parlamentare din 2001, dar nu a trecut pragul electoral. Se arată prietenos actualei guvernări, votând pentru Guvernul Filip, dar și pentru sistemul electoral mixt.

Declarații pe venit: http://www.avere.md/ghiletchi-valeriu/

Gaik Vartanean, candidat PSRM

Politolog și președinte al comunității armenești din Republica Moldova, acesta este consilier municipal la Chișinău din partea PSRM. A fost vicepreședinte al Grupului de inițiativă pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din postul de primar al Capitalei.

Petru Neaga, candidat independent

Și-a făcut studiile la Universitatea Agrară, Facultatea de Economie și Management. Este stabilit de Canada din 2004, unde a făcut cursuri de limbă franceză și și-a echivalat studiile în contabilitate profesională la Universitatea HEC Montreal. Activează în domeniul verificării fiscale în cadrul Agenției de venituri din Quebec. Este un susținător al familiei formate dintre o femeie și un bărbat. Critică actuala guvernare și, deși candidează independent, este membru PAS. Dorește să promoveze politici publice care încurajează diaspora să revină acasă.

Ghenadie Moroșanu, candidat PDM

Până a pleca în SUA, a fost Directorul Studioului „Perlele Moldovei”, regizor la Casa de Cultură din Anenii Noi (unde s-a născut), a participat la proiectul „Fabrica de Staruri” din Moldova și a absolvit Universitatea IMI Nova din Chișinău. În SUA a studiat la Institutul de Teatru și Film „Lee Strasberg”. Acum este actor și regizor, în cadrul agenției internaționale „Victor Kruglov and Associates” și a Teatrului „Sixty Six” din Los Angeles.

Oleg Bînzar, candidat independent

S-a stabilit în SUA în 1999, când era în clasa a XI-a. Și-a făcut studiile la University of South Florida (USF), Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice. A lucrat la lansarea unei afaceri în construcții, în parteneriat cu tatăl său, care are aproape 100 de lucrători, inovații patentate și clienți în mai multe state. A candidat la alegerile parlamentare din SUA. Provine dintr-o familie evanghelică și este creștin protestant. Crede că cei de peste hotare trebuie să revină în țara natală ca să aplice cunoștințele și abilitățile învățate în SUA. Promite că, dacă va obține mandatul, nu va face coaliție cu PD sau PSRM.

Viorel Savva, candidat independent

Avocat moldovean stabilit la New York, a studiat dreptul în R. Moldova și, în prezent, deține o companie de consultanță și avocatură care îi poartă numele. A organizat un concert la Casa de cultură din satul său de baștină Larga, raionul Briceni, și îndemna locuitorii localității să participe la concert, promițându-le surprize.

Gheorghi Grozav, candidat independent

Conduce Federația de Gro-Do și Asociația Hwar-Do. A apărut într-o scenă din filmul american „Conrad”. A făcut școala de actorie în SUA și antrenează actori americani. Face demonstrații și seminare de arte marțiale. Este promotor al Luptei naționale „Voievod” în Mare Britanie și SUA.

Valeriu Perov, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Valeriu Perov este un tânăr din Bălți, stabilit în Sacramaneto, California și deține cetățenia americană. Și-a făcut studiile la Sierra College și a absolvit recent California State University. Printre planurile lui pentru RM, sunt introducerea monedei EURO, stabilirea unui salariu minim de 3 Euro/h, cu achitarea de două ori pe lună și reducerea TVA-ului la 10%. Vorbitor nativ de rusă, se declară susținător al ideii unioniste.

Roman Palancica, candidat independent

Originar din satul Horești, a absolvit Facultatea de Relații Internaționale la USM în 2007. După ce emigrază în SUA, în perioada 2007-2011, lucrează ca administrator de restaurant și agent de vânzări. În noiembrie 2011, fondează o companie de vânzări auto în statul Virginia, SUA. Peste trei ani, a co-fondat o companie imobiliară

 

Alexandrin Patron, candidat independent

S-a născut în satul Viișoara din raionul Edineț. A emigrat în SUA la 21 de ani, iar primii doi ani i-a lucrat conducând camioane. Ulterior, a fondat o companie de transport.

Potrivit Unimedia, în 2015, Curtea Supremă din Washington l-a condamnat pe Alexandrin Patron pentru violență domestică față de o tânără din Republica Moldova, la un an de închisoare, dar a fost eliberat pe cauțiune.

În 2016, a co-fondat o companie de telecomunicații, unde dintre 300 de angajați, 200 sunt cetățeni moldoveni. Stabilit de cinci ani în SUA, s-a implicat în mai multe campanii sociale, acte de caritate și acțiuni de susținere a sportului din Moldova.

Dumitru Alaiba, candidat ACUM

În perioada 2005-2009, a fost coordonatorul diverselor proiecte internaționale de dezvoltare în Balcani și CSI. A fost șef adjunct al Direcției Politici, Planificare Strategică și Asistență Externă, din cadrul Cancelariei RM (2009-2013), iar ulterior a ocupat funcția de șef al Secretariatului Consiliului Economic al prim-ministrilor Leancă, Gaburici și Streleț, unde timp de trei ani a fost responsabil de promovarea reformelor-cheie ce reglementează activitatea mediului de afaceri. Începând cu anul 2017, este director de programe în cadrul Centrului de Politici și Reforme.

Valentin Ganea, candidat independent

Este avocat și activează în cadrul unui centru de avocatură care-i poartă numele. Originar din Strășeni.

Declarația de avere

 

Rodica Rusu, candidată PPȘor

Din iunie 2018, este șefa Serviciului de presă a Aeroportului Internațional Chișinău. Este autoarea blogului de lifestyle ce-i poartă numele și gazda emisiunii „Mama mia”.

Ana Vasilachi, candidată independentă

A fost consilieră municipală din partea PL (2007-2009), iar apoi viceministră a Muncii, Protecției Sociale și Copilului în Guvernul Filat, după care a aderat la grupul reformatorilor liberali, care au intrat în componența Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană. Ulterior aceasta a ocupat funcția de viceministră a Apărării Republicii Moldova (2013-2015), responsabilă de programele sociale, fiind și prima femeie care a ocupat vreodată acest post. Pe parcursul ultimilor patru ani a fost stabilită în SUA.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

Economie13 ore în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

Istorie13 ore în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură15 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

CulturăO zi în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031