Uzbekistanul iese din GUUAM – comentarii la Chisinau

Uzbekistanul si-a anuntat iesirea din GUUAM, organizatie regionala din care mai fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Republica Moldova.

Presedintele Vladimir Voronin, care este si presedintele in exercitiu al GUUAM, a primit o scrisoare din partea presedintelui Islam Karimov, care l-a anuntat ca obiectivele organizatiei contravin intereselor nationale ale Uzbekistanului.

Islam Karimov a motivat decizia tarii sale de a parasi GUUAM prin faptul ca Uzbekistanul nu vede posibilitatea de a-si realiza interesele economice si de securitate in cadrul noilor initiative si proiecte, lansate de aceasta organizatie la recentul summit de la Chisinau, acolo unde Islam Karimov a fost absent.

Presedintele Uzbekistanului a precizat, in scrisoarea adresata lui Vladimir Voronin, ca tara sa este dispusa sa coopereze in continuare cu statele membre ale GUUAM, insa doar la nivel bilateral sau in cadrul altor organizatii internationale si regionale.

Oficialitatile de la Chisinau nu au comentat iesirea Uzbekistanului din GUUAM.

Dar deputatul Oleg Serebrian, fost diplomat, considera ca prezenta Taskentului in aceasta organizatie a fost intotdeauna pur formala. Oleg Serebrian.

"Era deja clar cu mult inainte de reuniunea la virf de la Chisinau ca Uzbekistanul se va retrage din aceasta organizatie. Taskentul considera GUUAM-ul o structura nu doar prooccidentala, ci si cu tenta antiruseasca si se pare ca presedintele Uzbekistanului nu este deocamdata dispus sa mearga foarte departe impotriva intereselor rusesti in Asia Centrala".

L-am intrebat si pe analistul politic Ilian Casu care ar fi, in opinia sa, motivele iesirii Uzbekistanului din GUUAM.

"Karimov se teme de un potential scenariu portocaliu. Karimov a tras invataminte foarte serioase din experienta foarte tragica a lui Askar Akaiev in Kirgistan. Cred ca este logic pentru Karimov, cred ca asa gindeste dumnealui, sa se orienteze catre Rusia. Karimov, cred eu, mai suspecteaza Occidentul, si in primul rind Statele Unite, de asistenta si ajutor logistic, financiar, de care vreti, a opozitiei uzbece", mi-a spus Ilian Casu.

Decizia Uzbekistanului, stat criticat pentru incalcarea frecventa a drepturilor omului, survine la numai doua saptamini dupa summitul GUUAM, la care liderii Ucrainei, Georgiei, Azerbaijanului si Republicii Moldova au cerut Rusiei, intr-o declaratie comuna, sa-si retraga trupele si armamentul din Republica Moldova si Georgia.

De asemenea, au pledat pentru stabilirea unui parteneriat eficient cu Uniunea Europeana, SUA si NATO in vederea crearii unui spatiu comun de securitate si de cooperare economica.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.