Uniunea Europeană confirmă reducerea sprijinului financiar pentru Republica Moldova

Uniunea Europeană confirmă reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Republica Moldova.

Totodată, UE așteaptă ca autoritățile R. Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru asigurarea că alegerile parlamentare viitoare vor fi organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, dar și implicarea urmăririi aprofundate, imparțiale și cuprinzătoare a fraudei bancare expuse în 2014.

Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de Christian Danielsson, directorul general al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate și Thomas Mayr Harting, director general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa și Asia Centrală, aflați într-o vizită la Chișinău.

Având în vedere această deteriorare și în conformitate cu principiul condiționalității stricte, Comisia Europeană a luat decizia de a recalibra substanțial asistența financiară și de a redirecționa sprijinul acordat proiectelor care au un impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova.

Plățile din cadrul programelor de asistență macrofinanciară și de suport bugetar ale UE au fost puse în așteptare, în așteptarea unor progrese concrete în domeniile menționate mai sus.

UE va continua să urmărească cu cea mai mare atenție toate aspectele relevante pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova.

Programele viitoare ale UE beneficiază în mod direct cetățenilor Republicii Moldova:

Asistența UE se va concentra doar pe acțiuni care aduc beneficii directe cetățenilor și sprijină agenții de schimbare, inclusiv societății civile, mass-media independente, autorităților locale responsabile de reformă și întreprinderile mici și mijlocii.

În cadrul bugetelor 2017 și 2018, UE și-a recalibrat sprijinul financiar, care acum este de peste 106 milioane EUR, urmând ca programele următoare să fie puse în aplicare în următorii ani:

Dezvoltarea socio-economică a regiunilor focale – Ungheni și Cahul. Programul de sprijin, în valoare de 23 de milioane de euro, va contribui la crearea locurilor de muncă și lanțuri de valori, va oferi sprijin întreprinderilor mici și mijlocii locale, actorilor locali și societății civile și va finanța dezvoltarea infrastructurilor la scară mică.

Aceasta va contribui la dezvoltarea social-economică locală și va reduce decalajul dintre Chișinău și regiunile Republicii Moldova.

UE va continua, de asemenea, să sprijine soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Peste 10 milioane de euro ale fondurilor UE vor contribui la creșterea încrederii între Chișinău și Tiraspol prin inițiative comune care implică autoritățile locale, organizațiile societății civile și alte părți interesate de pe ambele maluri ale fluviului.

UE va investi, de asemenea, 40 de milioane de euro în infrastructură, cu interconectarea electrică dintre România și Moldova, care va face legătura între UE și Republica Moldova și va duce la energie electrică mai stabilă și mai ieftină pentru cetățeni.

UE va promova, de asemenea, schimbul internațional de studenți prin programul Erasmus + și va finanța mai multe oportunități de mobilitate pentru cercetătorii moldoveni, cu scopul de a continua excelența științifică în Republica Moldova și de a crește competitivitatea acestora în programele UE, cum ar fi Orizont 2020.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.