Una caldă, alta rece! Micii antreprenori vor putea activa în baza patentei încă un an, dar costul acesteia creşte de 2-3 ori

Micii antreprenori vor putea activa în baza patentei încă un an, până în 1 ianuarie 2018, dar costul acesteia va creşte de 2-3 ori în funcţie de localtatea unde îşi desfăşoară activitatea antreprenorul.

Prevederi în acest sens sunt incluse într-un proiect privind modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător, ce urmează a fi aprobat luni, 5 decembrie, de Guvern.

Ministerul Economiei propune prelungirea dreptului de a desfăşura comerţul cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător pe un an calendaristic. Prevederea legilativă în cauză se referă doar la titularii de patentă care deţin la 31 decembrie 2016 patente valabile.

Acesta va constitui perioada de tranziţie necesară titularilor de patentă să treacă la un nou mecanism de impozitare sau la o altă fomă de organizare.

O altă prevedere în aces tproiect ţine de indicarea expresă a locului permis pentru desfăşurarea comerţului, şi anume, doar în cadrul pieţelor comerciale, ale căror activitateeste reglementată.

Totodată, proiectul prevede majorarea taxelor pentru patente. Scumpirea preţului la patentă se va face diferenţiat în funcţie de localitatea unde îşi desfăşoară activitatea antreprenorul. Cele mai scumpe vor fi în Chişinău şi Bălţi.

Astfel, patenta pentru comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule în pieţe la Chişinău, Bălţi, Bender şi Tiraspol va costa 1080 lei, faţă de 360 lei cum era până în prezent.

În celelalte oraşe şi municipii aceeaşi patenta va costa 360 lei, dublu faţă de actualul preţ de 180 lei. Iar în sate, patenta va costa 200 lei, faţă de o sută de lei, actualul preţ.

În acelaşi timp, patenta pentru comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone va creşte în Chişinău şi Bălţi, până la 1620 lei, în raport cu 540 lei.

În celelalte oraşe şi municipii pentru aceeaşi patentă se va achita 720 de lei, faţă de actualul preţ de 360 lei. În sate, preţul acestei patente se va dubla.

În Republica Moldova sunt  peste 16 mii de deţinători de patente din Republica Moldova.Pa parcursul ultimului an,aceştia au organizat o serie de proteste în toată țara, în care au blocat drumuri și au pichetat sediile instituțiilor guvernamentale, cerând să le fie prelungit dreptul de activa în bază de patentă

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.