Un robot, la Chișinău, te remunerează când reciclezi plastic, sticlă sau metal

Într-un singur an, cinci supermarketuri din Islanda au reușit să adune un milion de sticle de plastic datorită aparatelor automate de reciclat ambalaje sau reverse vending machines (RVM) așa cum sunt cunoscute la nivel mondial.

Aceste mașini de distribuție inversă, au devenit populare în multe țări ale lumii. Astfel, în loc ca utilizatorul să pună bani într-un distribuitor automat și să scoată un produs (ca în cazul mașinilor automate de cafea, dulciuri și altele, de exemplu), în acest caz utilizatorul introduce un produs (recipiente goale de sticlă, metal, plastic/ pet-uri) și primește în schimb o recompensă. Poate fi vorba despre bani sau cupoane de reducere și alte facilități.

Cel mai mare furnizor inclusiv de mașini automate de reciclare este compania Tomra, o corporație multinațională norvegiană fondată de frații Tore și Petter Planke în anul 1972. Aceștia au început să producă și să vândă RVM –uri pentru colectarea a tot felul de ambalaje. Compania a luat avânt după ce, în 1974, un lanț de magazine suedez, care comercializează băuturi alcoolice, a cumpărat 100 de aparate automate.

Automatele de reciclat au ajuns la Chișinău

În prezent, 82 000 de aparate Tomra sunt instalate în întreaga lume, iar recent au ajuns și la Chișinău. Acestea sunt instalate în parcările magazinelor Kaufland din Capitală, în sectorul Botanica, pe strada Decebal 99/2 și în sectorul Ciocana, pe strada Mircea cel Bătrân 25/1.

De altfel, grija față de mediu este unul din angajamentele de bază pe care este construită strategia Kaufland la nivel internațional. Prin instalarea mașinilor de reciclat, rețeaua își dorește să reducă nivelul poluării și mai ales, să-și încurajeze clienții să adopte o atitudine responsabilă față de natură.

„Programul este inițiat și derulat 100% de către Kaufland și aduce în utilitatea publică, tehnologia de ultimă generație în materie de protejare a mediului înconjurător. Noi toți trebuie să ne asumăm un angajament pentru lumea în care trăim și pentru generațiile viitoare. Implicarea face diferența și doar împreună putem crea o lume mai bună pentru fiecare”, spune Cristina Aramă, PR manager Kaufland Moldova.

Cum funcționează acestea

Aparatele de reciclat sunt self-service și acceptă trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru). Containerele sunt complet tehnologizate cu o capacitate de procesare a ambalajelor de până la 60 de recipiente pe minut.

Ba mai mult, Kaufland își răsplătește clienții care aleg să fie responsabili. La fiecare 5 produse reciclate, indiferent de tipul de ambalaj – aparatul eliberează un voucher de reducere pentru produsele din promoțiile anunțate de magazin.

Ambalajele, fie de aluminiu, sticlă sau plastic, pot fi introduse aleatoriu în container, iar aparatul va identifica singur tipul de ambalaj și îl va sorta și direcționa spre coșul corespunzător fiecărui tip de material. Aparatele sunt dotate cu senzori de măsurare a gradului de umplere, senzori de mișcare, camere de supraveghere și linie de sortare. După ce se introduc cele 5 recipiente, aparatul eliberează automat voucherul.

Regulile reciclării

Doritorii de a recicla ambalajele trebuie să respecte câteva reguli:

Recipientele introduse trebuie să fie cât mai curate și nedeteriorate, în caz contrar nu sunt acceptate de aparat

Recipientele trebuie să fie golite de conținut

Aparatul eliberează un voucher de reducere numai pentru 5 recipiente depuse

Se poate depune orice combinație din cele trei tipuri de materiale acceptate – PET, sticlă sau aluminiu.

Containerele corespund celor mai riguroase standarde de mediu și calitate, având toate certificările necesare. Aceste mașini cu distribuție inversă sunt deosebit de frecvente în țările în care există o legislație strictă cu privire la reciclare.

Islandezii sunt încântați!

Aparatele automate de reciclare au devenit populare în Islanda, în mai 2018, când au fost instalate în cinci supermarketuri. Într-un an s-au adunat peste un milion de recipiente de plastic. Peste două treimi dintre clienții magazinelor au folosit mașinile cel puțin o dată pe săptămână, iar feedback-ul a fost foarte pozitiv. Astfel, 95% dintre clienți cred că această schemă de reciclare trebuie extinsă în toate magazinele.

În nord-estul Americii de Nord s-au colectat peste două miliarde de recipiente în anul 2018 prin intermediul aparatelor automate de reciclare Tomra. Totodată, la nivel global, anul trecut s-au adunat 40 de miliarde de recipiente, iar în 2017 – 35 de miliarde.

Magazinele Kaufland oferă o experiență plăcută clienților săi

Amintim că, pe 26 septembrie, Kaufland a deschis ușile primelor sale două magazine în Chișinău, în sectorul Botanica, pe strada Decebal 99/2 și în sectorul Ciocana, pe strada Mircea cel Bătrân 25/1, acolo unde se găsesc și aparatele automate de reciclat.

Magazinele sunt construite în conformitate cu cele mai moderne standarde de design și beneficiază de o amenajare aparte, astfel încât clientul să aibă parte de o experiență plăcută la cumpărături. Kaufland intenționează să construiască 20 de magazine în Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.