Connect with us
"
"

Economie

Un pachet de 10 la suta din actiunile Sudzucker-Moldova a fost tranzactionat la bursa de valori

Publicat

pe

Un pachet de 10 la suta din actiunile Sudzucker-Moldova, companie specializata in producerea zaharului, a fost tranzactionate, la 31 martie, in cadrul unei licitatii cu strigare la Bursa de Valori a Moldovei. in total au fost tranzactionate 1 143 874 actiuni, iar volumul afacerii a constituit 13,6 mln lei (1 mln USD).

Pretul mediu al unei actiuni a fost de 11,9 lei, fata de valoarea nominala de 10 lei. Actiunile au fost vindute intr-un lot unic.

Solicitat de BASA-press Petru Gutuleac, directorul executiv al Sudzucker-Moldova, precum si responsabili de la banca Moldova-Agroindbank, actionarul ce detine zece la suta din actiunile producatorului de zahar, au ezitat sa ofere mai multe detalii privind tranzactia respectiva.

Concernul german Sudzucker activeaza in R.Moldova din 1998. in luna mai 2001, in baza fabricilor de zahar din Drochia, Donduseni, Falesti a fost creata intreprinderea Sudzucker-Moldova, ulterior la acest grup a mai aderat si fabrica din Alexandreni.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Cât costă să treci la transport ecologic

Publicat

pe

De către

Pandemia de coronavirus – când o bună parte a angajaților lucrează la distanță – pare o perioadă prielnică pentru a trece la transportul ecologic. Circulația transportului pe arterele orașelor nu mai este atât de intensă ca înaintea pandemiei, așa că poți să ajungi rapid și mai în siguranță cu bicicleta sau trotineta electrică la locul destinației. Astfel, nu cheltui bani pe combustibil și mentenanța mașinii, protejezi mediul și te menții în formă. Dacă încă nu ai o bicicletă sau o trotinetă electrică, dar te gândești să o cumperi, îți propunem să vezi cât te-ar costa să treci la transportul ecologic. 

Investiția inițială include aproape toate cheltuielile pe care le vei avea ca biciclist. Desigur, echipamentul și întreținerea vehiculului pe două roți vor necesita costuri suplimentare, însă acestea nu sunt atât de mari, încât să-ți împovăreze bugetul.

Magazinele specializate propun o gamă variată de biciclete – sute de modele, de la cele mai simple biciclete de oraș, cu frâna la pedale și șase viteze, până la biciclete de curse sau de  munte cu 27 de viteze, cu frâne super-sofisticate, care îți vor permite să călătorești pe distanțe lungi într-un timp scurt și îți vor asigura suficiente senzații tari pentru o zi întreagă. La fel de diverse sunt și prețurile – de 1700 de lei pentru o bicicletă simplă de oraș până la 14 mii de lei pentru una de munte. Pentru mersul la serviciu sau călătoriile prin localitate, bicicliștii experimentați ne-au recomandat să optăm pentru bicicleta de oraș (city bike), de circa 3000 de lei. 

Acestea sunt indicate pentru distanțe nu prea lungi și pe un teren nu prea accidentat. Dacă nu vin incorporate în bicicletă, ar trebui să mai cumperi două felinare – unul în spate și unul din față. 

Pentru asta va trebui să scoți din buzunar 120 lei și, respectiv, 150 de lei. Ar fi bine să cumperi și un lacăt antifurt, prețul acestora pornind de la 100 de lei. Denis Romanescu, copreședintele platformei Ciclismul Urban Chișinău, ne-a recomandat să cumpărărm și camere de rezerva, pentru care va trebui să scoți câte 35-50 de lei, o pompă pentru umflarea roților – circa 150 de lei, dar și un set de chei necesar pentru diferite situații imprevizibile – 350 de lei.

Totodată, un biciclist ar trebuie să-și procure în mod obligatoriu o cască, ca o măsură de protecție. Costă circa 400 de lei. De asemenea, o pereche de ochelari care te vor proteja de musculițe, ploaie sau praf, va costa în jur 200 lei. Și desigur, o pereche de mănuși pentru cicliști, al cărui preț pornește de la 150 de lei. 

Bicicleta – 3000 lei

Două felinare – 270 de lei

Lacăt – 100 lei

Pompă – 150 lei

Set de chei – 350 lei

Cască de protecție – 400 lei

Mănuși pentru cicliști – 150 lei

Ochelari – 200 lei 

Cost total – 4620 lei

O altă alternativă, deși mai puțin eco, este trotineta electrică. Gama propusă de magazine nu este atât de variată ca în cazul bicicletelor. Reprezentanții acestor magazine ne-au informat că o trotinetă pentru deplasările la serviciu, dar și plimbările prin oraș poate fi cumpărată cu circa 9 mii de lei. Cu o baterie încărcată, cu acestea poți parcurge până la 20 de kilometri. Încărcătorul este asemănător cu cel al unui laptop obișnuit. După descărcarea bateriei îl pui în priză și ai nevoie de 3-4 ore pentru a-l încărca complet. 

Trotinetele electrice sunt indicate în special persoanelor care au probleme cu spatele sau nu pot depune eforturi fizice necesare la mersul cu bicicleta. Ca și în cazul bicicletelor, la procurarea unei trotinete electrice, ar trebuie să mai cumperi o cască – 400 de lei. La fel ar fi indicate mănușile pentru cicliști – 150 de lei și ochelari – 200 de lei. Pentru că trotineta electrică conține componente pe care nu le poți cumpăra de la magazine specializate, întreținerea tehnică a acestora se face la centrele specializate, deschise de obicei, pe lângă, magazine. Prețul remedierii metenanțelor variază în funcție de problemele apărute la vehicul. 

În același timp, trebuie să iei în calcul și energia electrică pe care o vei plăti pentru încărcarea trotinetei. Dacă ai un traseu de 10 km dus-întors de luni până vineri, parcurgi 50 km pe săptămână. Asta înseamnă că vei încărca bateria de 2,5 ori pe săptămână aproximativ. În timpul încărcării bateria consumă aproximativ 0,3 kw/h și are nevoie de 5 ore de încărcare. Asta înseamnă 1,5 kw per încărcare. Iar la 2,5 încărcări pe săptămână și 1,5 kw per încărcare, rezultă 3,75 kw per săptămână. La 1,9 lei per kw în Moldova, rezultă suma de aproximativ 7 lei pe săptămână pentru încărcarea trotinetei electrice. 

Trotineta electrică – 9000 lei

Cască – 400 lei

Mănuși – 150 de lei.

Cost total – 9550 lei

Citește mai departe

Economie

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Publicat

pe

De către

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o stare proastă odată cu trecerea timpului. Nu te lasă sufletul s-o arunci la gunoi, pentru că încă este în stare bună, dar nu mai arată ca înainte. Soluția vine de la câteva companii de la Chișinău care prestează servicii de curățare și îngrijire a încălțămintei. 

Cu ajutorul acestor companii poți economisi bani, poți reda o viață nouă încălțămintei preferate și, pentru că nu o vei arunca la gunoi, ești cu un pas mai aproape de salvarea planetei.

Prețurile sunt aproximative, pentru că suma finală depinde de starea încălțămintei de care nu vrei să te desparți. 

În mod normal, clienții își aduc încălțămintea direct la compania specializată. Mai nou, poți trimite poze cu încălțămintea pe care ai vrea s-o restaurezi și atunci vei afla mai exact prețul pentru serviciile prestate. Procesul de curățare și restabilire durează până la cinci zile și acesta include îndepărtarea murdăriei superficiale, curățarea tălpii, curățarea profundă interioară și exterioară, restabilirea formei, dezinfectarea și înlăturarea mirosului neplăcut.

Prețul variază în funcție de tipul încălțămintei, materialului din care este făcută (stofă, piele întoarsă, piele moale) și de starea încălțămintei. 

Astfel, curățare și reînnoirea: 

Încălțămintei din stofă sau cauciuc: 130-160 lei, 

Ghete, adidași, pantofi din piele/sintetică: 180-230 lei

Pantofi sau ghete din piele intoarsa, nabuc, catifea: 230-350 lei

Încălțămintea de iarnă: 400-450 lei

Pantofi în stil clasic: 205-250 lei

Cizme până la genunchi: 300-350 lei

Vopsirea încălțămintei:

Pantofi, sandale: 120 lei

Cizme: 180 lei

Cizmulițe: 150 lei

De asemenea, unele companii oferă tratarea încălțămintei cu soluție impermeabilă. De obicei, această procedură  se recomandă pentru încălțămintea din piele întoarsă, textil, nabuc, catifea. Prețul este de 150 de lei. 

Precizăm că aceste companii, de obicei, oferă și livrarea contra cost în raza orașului, pentru un preț de circa 50 de lei. În cazul în care clientul aduce mai multe perechi de încălțăminte, livrarea este gratuită.

Natalia Stoica, administratoarea unei companii specializate din Chișinău, ne-a spus că la serviciile companiei apelează clienți cu diferite bugete. „Cei cu un buget limitat care au de exemplu o pereche de încălțăminte pe care o poartă, nu vor să cheltuie bani pentru încălțăminte nouă. Și de aceea vin să o restabilească. Cei cu venituri mai mari, aduc de obicei încălțăminte scumpă, pe care o doresc să o păstreze mult mai mult timp ca nouă”. 

Poza: Facebook/ Clean4you.md

Citește mai departe

Economie

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Publicat

pe

De către

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de înființarea și dezvoltarea grupurilor de producători agricoli performante și echitabile, creatoare de valoare adaugată pentru membrii acesteia.

Un grup de producători este o asociere de oameni care au un interes comun. Deși în țara noastră nu prea există obișnuința de a lucra în grup pentru un interes comun, dar și preconcepția că dacă celălalt pierde, eu câștig, și invers, o parte din fermieri de la noi au ajuns la concluzia că nu au o altă șansă să reziste competiției și să-și sporească competitivitatea pe piaţa unică europeană decât asociindu-se.

Unul din acești fermieri este Anatol Plăcintă, un agricultor din satul Floreni, raionul Ungheni, care a venit cu inițiativa de a crea, împreună cu alți 4 producători agricoli – o formă de asociere a agricultorilor având scopul comun de a creşte veniturile prin îmbunătăţirea capacităţii tehnice şi de management a membrilor acesteia.

Astfel, în anul 2014 a fost fondat grupul de producători AGROASPECT GRUP. Specialitatea sau activitatea principală a grupului este creșterea fructelor și strugurilor de masă. „Nu a fost dificil de a-i găsi și convinge pe viitorii membri să înființăm o afacere comună. După formarea grupului de producători am avut cu toții o evoluție pozitivă, împreună am devenit mai puternici și mai competitivi pe piața de desfacere”, ne spune administratorul GdP, Anatol Plăcintă.

Privitor la beneficiile, dar și inconveniențele asocierii în GdP, fermierul menționează că sunt mai multe avantaje decât dezavantaje: „Împreună putem mări volumele de producere, iar vânzările decurg mai eficient. Tot împreună am construit depozitul frigorific care ne-a dat posibilitatea să avem un timp mai îndelungat de vânzări pentru a analiza piața de desfacere și a avea prețuri mai mari a producției de fructe”.

Construcția depozitului frigorific pentru păstrarea fructelor și strugurilor de masă cu o capacitate de 1000 de tone a fost realizată în anul 2015 cu suportul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, care este implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială.

Știam că este destul de complicat, pentru a construi un depozit frigorific este nevoie de investiții masive. Am pornit de la o idee, neavând careva informații la acea etapă că vom avea un suport din partea proiectului MAC-P. Cu sprijinul lor și cu efortul nostru am construit un depozit frigorific cu capacitatea de 1000 de tone care ne permite să păstrăm produsele recoltate în toamnă ca să le putem vinde cu un preț mai mare. 65% a fost investiția celor 5 agenți economici și 35% a fost contribuția proiectului MAC-P”, spune Anatol Plăcintă.

Astfel, GdP dispune de un depozit frigorific cu o capacitate de 1 000 tone, un stivuitor și o linie de sortare. Acum agricultorii au aproximativ 60 de hectare de plantații multianuale, iar volumul anual al producției agricole este de 200 de tone. Perioada de depozitare disponibilă este de 6 luni (noiembrie – aprilie).

Piețele externe de desfacere a fructelor și strugurilor marca AGROASPECT GRUP sunt primordial Federația Rusă, Belarus și Romania, unde exportul se face prin intermediari din Republica Moldova. „Ne dorim să diversificăm piețele de export. Am avut mai multe deplasări peste hotare și am văzut că lucrurile s-ar putea de făcut și altfel, există niște cerințe, niște standarde europene pe care noi trebuie să le respectăm. E nevoie de livrat mere care au un aspect corespunzător, de exemplu în ceea ce privește culoarea, să aibă o culoare mai intensă. Apoi aceste mere să fie trecute prin linia de sortare, unde să aibă toate un diametru aproximativ egal. Dorința noastră nu este să vindem foarte scump, dar să vindem ca să avem plusvaloare, să ne putem menține și încă să ne dezvoltăm”, adaugă agricultorul.

Membrii AGROASPECT GRUP țin legătura și cu alte grupuri de producători. „Comunicăm cu colegii din alte grupuri de producători, facem schimb de experiență, ceea ce ne permite să creștem nivelul de cunoștințe referitor la protecția plantațiilor, la modul de gestionare a grupului”. Pentru a lua decizii comune, membrii grupului se întâlnesc în funcție de necesitățile care apar, dar nu mai rar de o data pe lună.

În total în cadrul grupului de producători muncesc 140 de lucrători, 35 dintre ei activează permanent, iar 105 sunt lucrători sezonieri. Angajații AGROASPECT GRUP provin din 10 localități. Din momentul creării GdP, numărul de angajați a crescut. „Orice loc de muncă este o bucurie pentru noi și pentru comunitate”, ne zice Anatol Plăcintă. În fiecare întreprindere membră a grupului de producători muncesc doi sau mai mulți membri de familie, iar agricultorul spune că în așa mod le este mai simplu de gestionat activitatea.

Membrii GdP tind să se alinieze noilor tehnologii ce apar în domeniul agriculturii și care pot aduce valoare adăugată atât întreprinderilor pe care le gestionează fiecare membru în parte, cât și grupului de producători în ansamblu. Administratorul AGROASPECT GRUP concluzionează că este loc de mai bine. „Preconizăm să mai invităm câțiva membri care au această dorință de asociere, să ne dezvoltăm, să mai procurăm niște utilaje pentru recoltare și post-recoltare. Gândurile sunt frumoase și pozitive, și chiar am început pregătirile pentru înființarea unor plantații superintensive și moderne, cu plase antigrindină și irigare care ne vor aduce avantaje cantitative și calitative și care ar diminua riscuri cum ar fi seceta sau grindina”, afirmă agricultorul.

COVID-19 a avut un efect nesemnificativ pentru GdP, spun membrii acestuia. Producția din recolta anului 2019 a fost vândută, iar pentru anii 2020-2021, membrii grupului planifică implementarea noilor tehnologii de prelucrare a produselor pentru a primi o plusvaloare și a fi competitivi pe piața externă.

Valoarea grantului acordat de MAC-P  – 190 913 USD
Valoarea proiectului – 424 306 USD

Pe lângă sprijinul financiar pe care l-au primit pentru construcția depozitului frigorific, GdP este recunoscător și pentru suportul experților din cadrul proiectului MAC-P. „Pe tot parcursul perioadei de formare a grupului de producători, MAC-P ne-a îndrumat cum să procedăm corect. Am beneficiat de multiple instruiri la mai multe seminare, conferințe, consultații și deplasări, unde am avut ocazia să ne școlarizăm ca manageri. Toate acestea ne-au dat un imbold să fim mai puternici, mai optimiști și mai competitivi. Suntem recunoscători proiectului, care dă rezultate, și cu siguranță – unul dintre cele mai reușite proiecte care activează în Republica Moldova. Am conștientizat că împreună se pot face investiții durabile, avem avantaje în accesarea resurselor financiare care se oferă din diferite surse de finanțare”, a menționat administratorul AGROASPECT GRUP.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social10 ore în urmă

Cine joacă la loterie? Oamenii care dau ultimii bani pe bilete

Statisticile spun că mai mult de jumătate dintre moldoveni cheltuie o mare parte din salariu pe mâncare, lucru caracteristic pentru...

Educație11 ore în urmă

Cum să fii un tată mai bun: „Organul sexual nu este cocoșel și păsărică, ci penis și vagin”

În noul episod din seria „Cum să fii un tată mai bun? Explicăm” Adriana Boroș, consilieră educațională și parentală, fondatoarea...

Lifestyle12 ore în urmă

10 conturi pe TikTok pe care-ți recomandăm să le urmărești

Se estimează că Tik Tok are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume. Conținutul publicat pe această platformă se...

Sănătate19 ore în urmă

4 august 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă 10 oameni au decedat astăzi. 70% dintre cazuri au fost tratate

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: Banca de alimente, restart la cultură și o nouă destinație turistică

Banca de alimente pentru persoanele social-vulnerabile Misiunea Socială „Diaconia” a lansat la sfârșitul lunii iulie prima Bancă de Alimente. Asta...

Sănătate2 zile în urmă

Istoria a trei femei cu dizabilități mintale care s-au mutat la casa lor

Nadejda stă la masă și coase de zor. De dimineață a reușit să termine de confecționat trei măști. La 60...

Social2 zile în urmă

3 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 de cazuri noi și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

PE SCURT Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți...

Politică2 săptămâni în urmă

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game...

Politică2 săptămâni în urmă

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

PE SCURT Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat...

Politică2 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Politică4 săptămâni în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Advertisement

Opinii

august 2020
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31