Connect with us
"
"

Publicat

pe

Un deținut de 18 ani din Penitenciarul nr.13 Chişinău, timp de jumătate de an, a fost șantajat de nouă persoane cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani, membri activi ai organizației criminale „Makena”. Aceștia îi cereau 30 000 euro.  Șase dintre suspecți la moment își ispășesc pedeapsa în penitenciarele din țară.

Astfel, în luna noiembrie 2017, oamenii legii au intrat în posesia unei informații, precum că un deținut din Penitenciarul nr.13 din Chișinău, sub un pretext inventat, este șantajat de un grup de deținuți, membri activi ai organizației criminale „Makena”. Tânărul era amenințat cu răfuială fizică şi moartea în caz că refuză să îndeplinească cerinţele lor.

În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că presiunile erau coordonate de așa numiți „supraveghetori” şi alţi deţinuţi care se bucură de autoritate criminală. Pentru a obține bani, suspecții îi propuneau victimei să vândă casa de locuit sau să obţină mijloace financiare pe cale criminală.

La 3 ianuarie 2018, ofițerii de investigații în comun cu procurorii  Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală cu suportul  angajaţilor BPDS “Fulger”,  a fost reținut în flagrant unul dintre membrii grupului infracţional, în momentul când a primit de la ofiţerul sub acoperire o parte din banii solicitați.

Concomitent, în comun cu  angajaţii DIP și cu suportul Detaşamentului cu destinaţie specială “Pantera”, au fost efectuate 14 percheziţii autorizate, inclusiv în trei penitenciare din Republica Moldova, unde ca rezultat au fost depistate şi ridicate obiecte care servesc drept probă în cadrul dosarului penal (telefoane mobile, încrisuri de ciornă, cărţi de jucat, etc).

Doi membri ai grupului aflați în libertate au fost arestați pentru 30 de zile. Totodată, se desfăşoară acţiuni necesare pentru stabilirea celorlalte persoane implicate în acest caz.

Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 13 la 15 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca studenții de la medicină să facă practică acum, iar medicii pensionari să se auto-izoleze sau să-și ia concediu. Este important să-ți spune că un cuplu va fi sancționat pentru că nu au respectat carantina după ce au fost într-un sat din Moldova, dar și despre faptul că Ambasada Federației Ruse a organizat întoarcerea a peste 1000 de locuitori ai Transnistriei și cetățeni FR la Moscova.

PE LUNG

Cadre medicale pentru lupta cu coronavirusul

Sistemul de sănătate transnistrean va fi completat cu 600 de specialiști. Începând cu 30 martie, li se va permite să efectueze stagii pentru studenții facultății de medicină a Universității transnistrene de stat, dar și din colegiile medicale din Tiraspol și Bender.

În același timp, lucrătorilor cu vârsta de pensionare li se va recomanda să muncească de la distanță sau concediu plătit.

Lucrătorii medicali care nu se află în prezent în sistemul de sănătate se pot implica în activitatea Spitalului Raional din Slobozia. Munca va fi remunerată. Pe 26 a început și campania în Transnistria „Doctor voluntar”.

De asemenea, medicamentele care nu se regăsesc în Transnistria vor putea fi cumpărate dintr-o rețea de farmacie din zonă, după ce cetățenii le vor comanda cu 2-3 zile înainte. În așa mod, autoritățile vor să oprească pe timp de carantină călătoriile în Moldova pentru a cumpăra medicamentele.

Pe 26 martie, Rospotrebnadzor a aprobat cererea regiunii separatiste pentru 5 mii de teste din Rusia.

De asemenea, regiunea va primi un lot de termometre fără contact și oximetre cu impuls (Aparat pentru determinarea cantității de oxigen din hemoglobină în sângele periferic).

400 de angajați ai Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, în carantină

400 de angajați ai Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, situată în orașul Dnestrovsc, dar controlată de autoritățile separatiste din Transnistria au fost trimiși în carantină.

Tot personalul de la Centrală va intra în carantină timp de 14 zile de vineri, 27 martie. Compania își va suspenda temporar activitatea. Totul a pornit de la un bărbat din Dnestrovsc care a fost infectat cu COVID-19.

Așa-zisele autorități transnistrene au izolat cele 400 de persoane în sanatoriul „Solnechny”. În cazul persoanelor care vor avea simptomele de COVID-19, vor fi transferate la Spitalul Raional din Slobozia. Prin urmare, 25 de angajați ai Centralei au fost examinați la spitalul din Slobozia. 9 dintre ei au fost spitalizați de urgență.

Centrala electrică continuă să funcționeze, cu toate măsurile de precauție luate. Muncitorii vor fi duși și aduși în schimburi la locul de muncă și la centrul de carantină improvizat în sanatoriu.

Contactul cu rudele nu este permis în următoarele două săptămâni. Lucrurile necesare cetățenilor izolați vor fi transferate prin intermediul angajaților așa-zisului Minister al Afacerilor Interne, care administrează sanatoriul.

De asemenea, trebuie să menționăm că pe 27 martie, a început elaborarea listelor cetățenilor cu vârsta de pensionare, precum și a celor cu boli cronice. Principalul obiectiv este de a vizita acești cetățeni la locul de reședință și de a emite o rezoluție pentru a respecta regimul de autoizolare.

Condiții speciale și pentru medici

Medicii care vor trata pacienții cu COVID-19 vor trăi în sanatoriul Ministerului Apărării „Dnestrovskie Zori”. O astfel de izolare temporară este necesară pentru a nu-și infecta familiile cu coronavirus.

În urmă cu trei zile, sanatoriul „Solnechny” era considerat un loc de reședință compact pentru personalul medical care lucrează în spitalul din Slobozia. Totuși, după ce au fost transferați angajații de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan în sanatoriul respectiv, medicii au fost transferați în sanatoriul „Dnestrovskie Zori”.

„Peste hotare” în Moldova

O femeie de 47 de ani și un bărbat de 55 de ani riscă o amendă de 700 ruble sau arest de până la 30 de zile, pentru că ar fi încălcat regimul de carantină. Aceștia s-au întors dintr-un sat din Moldova în Transnistria și au mers la muncă, fără să stea în carantină așa cum cer autoritățile tuturor cetățenilor veniți „de peste hotare”.

Poliția a venit după cuplul Victor și Elena din Bender la locurile lor de muncă. Cei doi au părăsit locul de muncă înainte să-și ia prânzul, încercând să scape de polițiști. Ei le-au spus că nu au știut de auto-izolare.

Au fost întocmite protocoale administrative și instanța va decide pedeapsa. Ei riscă o amendă de 700 ruble (aprox. 41 euro) sau arest administrativ de până la 30 de zile.

Cei care încalcă regimul de carantină sunt identificați cu ajutorul camerelor digitale și a unui sistem de recunoaștere a feței. Toți cei care trebuie să se conformeze carantinei sunt înscriși într-o bază de date specială.

Un locuitor al Tiraspol, în vârstă de 26 de ani, care trebuia să fie în carantină până pe 31 martie, dar a încălcat cerința, riscă amendă sau arest. Tânărul care se deplasa prin centrul capitalei a fost recunoscut de sistemul digital.

Întoarcerea locuitorilor Transnistriei în Federația Rusă

Ieri, pe 28 martie s-au întors 52 de locuitori ai Transnistriei din Rusia la Chișinău, cu două zboruri charter, transportați ulterior spre Tirapol.

În total, au fost organizate în ultima săptămână cel puțin 7 curse charter Chișinău-Moscova-Chișinău. În același timp s-au organizat câte o cursă dus-întors din Tel Aviv, Nice, Verona, Berlin și câte două din Londra, Paris, Istanbul.

Mai mult decât atât, tot vineri, 28 martie, 190 de persoane din regiunea transnistreană au fost transportate vineri la Chișinău pentru a zbura spre Moscova.

Potrivit așa-zisului Minister al Afacerilor Interne din regiunea separatistă, zborurile charter spre Moscova au loc la solicitarea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Ambasada anunță că, cu asistența autorităților moldovenești, a organizat întoarcerea în Rusia (în perioada 21-28 martie a.c.), cu șase zboruri ale companiilor Aeroflot, Fly One și Air Moldova, a 1053 de cetățeni ruși blocați în Republica Moldova drept urmare a măsurilor întreprinse pentru combaterea pandemiei coronavirusului.

Totuși, Ambasada Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu au anunțat deocamdată câți cetățeni ai Republicii Moldova au repatriat, în total din Federația Rusă.

18 cazuri de COVID-19 în Transnistria

La 18:00 pe 28 martie, 59 de pacienți se aflau în spitalul din Slobozia, inclusiv 7 minori. Numărul de pacienți cu COVID-19 rămâne neschimbat – 11 persoane. Medicii evaluează starea lor de sănătate ca fiind moderată.

De asemenea, 13 persoane sunt spitalizate. Ei au temperatura ridicată. Testele a 45 de pacienți au fost trimise la un laborator la Chișinău.

Pe 28 martie, 18 persoane au fost externate din spital, pentru că nu a fost confirmată infecția cu coronavirus. Aceștia vor rămâne acasă în carantină, sub supravegherea unui medic.

Până ieri, 28 martie, 3685 de persoane din numărul celor care au intrat pe teritoriul regiunii separatiste, care sunt încă supuși carantinei de 14 zile la domiciliu.

Sunt confirmate 18 cazuri de COVID-19 în Transnistria.

Resurse informaționale: PMR Novosti, comunicatele de presă a așa-ziselor ministere ale regiunii separatiste.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

Publicat

pe

PE SCURT

18:00

Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și 13 persoane tratate și externate. De asemenea, premierul a anunțat că peste 100 de biserici au organizat slujbe cu credincioși, ceea ce înseamnă că slujitorii bisericii vor fi sancționați.

Mai mult, autoritățile vor deschide un centru de triere.

16:00

Un administrator al unui club de noapte urmează să achite până la 75 de mii de lei pentru că a organizat o petrecere și nu s-a conformat măsurilor impuse de către Comisia Situații Excepționale pe timp de stare de urgență.

15:00

Bărbatul infectat cu coronavirus care a fugit ieri din spital riscă o amendă de aproape 40 de mii de lei sau închisoare de până la 1 an. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

12:50

În comuna Trușeni, din suburbia Chișinăului sunt 11 oameni infectați cu coronavirus.

12:35

Vineri au zburat două avioane charter de la Chișinău spre Moscova cu 190 de persoane din Transnistria. Ambasada Federației Ruse la Chișinău a anunțat că timp de o săptămână au fost repatriate peste o mie de persoane.

11:00

Rudele doctorei povestesc prin ce a trecut și prin trece familia după decesul doctorei. Potrivit rudelor, Ecaterina Litvischi ar fi fost presată de administrația spitalului ca să nu dezvăluie informația precum că a fost infectată în timpul serviciului, ducându-se la o persoană bolnavă fără echipament special.

10:30

13 persoane sunt în stare gravă și sunt internate la Spitalul Clinic Republican. Mai mult, vor fi activate spitalele raionale. Ministra comentează condițiile din instituțiile medicale.

09:00

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat un video în care arată cum sunt examinați pacienții infectați cu coronavirus.

08:00

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 542 traversări.

PE LUNG

UPDATE. 18:00

Centru de triere, dosar penal pentru încălcări
și peste 100 de biseri care au încălcat regulile

Pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost făcute 246 de teste, dintre care 32 au fost pozitive. 31 dintre ele sunt locale, iar 1 importat din Bulgaria. De asemenea, 7 cazuri sunt din Transnistria.

Din totalul de teste, 255 au fost făcute la Agenția Națională de Sănătate Publică, iar 8 în laboratoarele private.

În prezent, 13 persoane sunt tratate și externate, iar 250 sunt internate în spitale.

De asemenea, premierul Chicu a anunțat că va fi organizat un spital-centru de triere. Acest centru va fi la Moldexpo și va avea 700 de paturi (5 mii metri pătrați, câte 7-8 metri părați pentru fiecare pacient).

„Dacă va fi dinamica actuală a numărului de cazuri confirmate, acest spațiu ne va trebui începând de săptămâna viitoare. La prima etapă, va fi centru de triere”, a declarat Chicu.

De asemenea, premierul a anunțat despre numărul slujitorilor bisericești care au respectat măsurile de carantină. Prin urmare, din 1 441 biserici:

787 și-au sistat activitatea

369 au desfășurat slujbe doar cu preoți

285 au avut slujbe cu credincioși cu până la 3 credincioși

100+ au organizat slujbe cu mai mulți credincioși

„Din păcate, poliția este nevoită să aplice măsurile de sancționare. Au fost lansate aceste proceduri conform legislației și eu regret foarte mult că am ajuns în această situație când nu se respectă regula. Statul este obligat să asigure respectarea tuturor cerințelor”, a comentat Chicu.

Cu toate acestea, activiștii civici spun că cifrele prezentate de premier nu ar fi exacte. 

Mimarea restricțiilor.Comisia pentru Situații Excepționale nu mai permite slujbele religioase cu participarea…

Geplaatst door Rodion Gavriloi op Zondag 29 maart 2020

Totuși, trebuie să menționăm că au gost organizate slujbe online. Un exemplu este Maxim Melinti, parohul bisericii din Ghidighici.

Liturghia Sfântului Vasile cel mare. Duminica a 4-a a Postului Mare.Cu noi este Dumnezeu!#bisericaghidighici

Geplaatst door Maxim Melinti op Zaterdag 28 maart 2020

Premierul a vorbit și despre pedepse, după ce în spațiul public a apărut știrea despre cum un administrator va fi amendat cu până la 75 mii de lei pentru că a organizat o petrecere. Potrivit premierului, legislația noastră nu permite caz penal atunci când nu este demonstrată consecința sau prejudiciul, în cazul de față – contaminați. Comisia Situații Excepționale o să vină cu propunerea de modificare a legislației pentru pedepsirea penală pentru încălcare.

Foto simbol: Spital din China

UPDATE. 16:00

Amendă pentru petrecere

Până la 75 de mii de lei urmează să plătească un administrator al unui club de noapte din Chișinău după ce a organizat o petrecere. În timpul descinderilor de joi noaptea, în club au fost depistate și identificate 11 persoane care consumau alcool. Patronul a adunat petrecăreții prin intermediul rețelelor sociale.

UPDATE. 15:00

Amendă sau închisoare pentru fuga din spital

Bărbatul din s. Dănceni care a fugit din Spitalul Clinic Republican și ulterior prins de către poliție, riscă o amendă de până la 37 500 de lei sau cu închisoare de până la 1 an. Deschide.md scrie că potrivit lui Alexei Grosu, șeful-adjunct al Poliției Capitalei, pe acest caz a fost înregistrat un material la IP Centru, iar polițiștii au pornit procedura penală prin prisma art.215 din codul Cod Penal „Răspândirea bolilor epidemice”.

Citește despre cum a fugit bărbatul din spital și ce s-a mai întâmplat ieri în țară legat de coronavirus AICI.

UPDATE. 12:45

11 persoane infectate într-un sat din suburbia Chișinăului

În comuna Trușeni, din suburbia Chișinăului au fost identificați 11 oameni infectați cu coronavirus. Autoritățile anunță că în localitate mai sunt două persoane suspecte, iar 14 persoane se află în carantină.

103 persoane din comuna Trușeni sunt monitorizate la domiciliu.

UPDATE. 12:35

Zboruri charter pentru cetățenii
Transnistriei și F. Ruse prin Chișinău

Vineri, 27 martie, două aeronave au zburat din Chișinău spre Moscova. Presa transnistreană anunță că Ambasada Federației Ruse în Moldova a rezervat două zboruri ale Air Moldova pentru cetățenii ruși și transnistreni care trebuie să zboare la Moscova. Potrivit așa-zisului Minister al Afacerilor Interne al regiunii separatiste, 190 de persoane din întreaga regiune au fost transportate vineri la Chișinău pentru a zbura spre Moscova.

„95 de persoane au plecat din Tiraspol. Pentru persoanele din Transnistria au fost furnizate două autobuze. Și restul doritorilor de a zbura în Rusia a fost organizat transport”, a declarat reprezentantul responsabil de echipamente din cadrul MAI transnistrean, Eduard Guțol.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, cu asistența autorităților moldovenești, a organizat întoarcerea în Rusia (în perioada 21-28 martie a.c.), cu șase zboruri ale companiilor Aeroflot, Fly One și Air Moldova, a 1053 de cetățeni ruși blocați în Republica Moldova drept urmare a măsurilor întreprinse pentru combaterea pandemiei coronavirusului.

UPDATE. 11:00

Cu așa apreciere a muncii personalului medical,
în Moldova chiar vor rămâne să muncească doar
pensionarii, ca mătușa mea la cei neîmpliniți 80 de ani 

Ieri, 28.03.2020, a fost înmormântată Ecaterina Litvinschi, primul cadru medical care a decedat din cauza coronavirusului. Femeia a activat ca medic de urgenţă medicală în cadrul PAMU Cricova din cadrul SAMU Râşcani circa 35 de ani.

Potrivit rudelor, a fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1.

Știți, mi s-a făcut așa de dureros la inimă, deoarece a fost înmormântată la marginea cimitirului, alăturea cu traseul Leușeni-Poltava. Așa din vremuri se înmormântau cei, care își pun capăt zilelor prin sinucidere, la o margină îndepărtată sau în afara cimitirului. Oare o așa ”onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, spune Iurie Botnari, o rudă a doctorei decedate.

Potrivit rudelor, imediat cum Ecaterina Litvinschi a fost internată în spitalul „Toma Ciorba”, „i s-a făcut un presing din partea administrației spitalului, să nu dezvăluie informația, că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112”.

Cu mare durere în suflet vă comunic, că la 28.03.2020, a fost petrecută în ultimul drum mătușa mea Ecaterina Litvinschi,…

Geplaatst door Iurie Botnari op Zaterdag 28 maart 2020

UPDATE. 10:30

Condițiile din instituțiile medicale

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

91 – stare medie

35 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 14 copii și 5 maturi:

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 15 persoane.

2 – gravitate medie

13 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate 41 persoane, toate în stare satisfăcătoare.

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare satisfăcătoare.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că Spitalul Raional din Bălți și Căușeni au început să primească persoanele suspectate de infecție cu coronavirus.

De asemenea, ministra a menționat că foarte multe persoane raportează condițiile din instituțiile medicale.

Îmi trimit fotografia blocurilor sanitare, lenjeria de pat. Da, vreau să menționez că sistemul de asistență medicală este în starea în care cu adevărat este la momentul actual. Sistemul de asistență medicală este în starea în care au fost prioritățile determinate anterior pentru acest sistem. Este cel care actualmente pe prima linie trebuie să asigure lupta cu COVID-19 și să contribuie în mod direct la tratarea pacienților cu COVID și nu doar. Urmează să se determine prioritățile noastre. În condițiile noastre, să investim în sistemul de asistență medicală, să contribuim la motivarea adecvată a personalului medical.

UPDATE. 09:00

Cum sunt examinate persoanele infectate

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat un video în care arată cum sunt examinați pacienții infectați cu coronavirus. „Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!”

Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!

Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!

Geplaatst door IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” op Zaterdag 28 maart 2020

UPDATE. 08:00

Sistarea activității a două puncte de trecere a frontierei

Și-au sistat activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rossoșani. În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 542 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2 361 traversări persoane, dintre care 1 087 treceri la frontiera moldo-română, 610 treceri la frontiera cu Ucraina și 664 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3 542 persoane și completate 2 361 de fișe epidemiologice individuale.

50 lucrători medicali infectați

50 de lucrători medicali sunt infectați cu coronavirus, anunță Agora. Asta înseamnă că fiecare a 5 persoană infectată cu coronavirus este lucrător medical.

Ieri seara a avut loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Autoritățile au anunțat despre 32 de cazuri noi de infecție cu coronavirus de tip nou, 2 cazuri de import din România și Marea Britanie și 30 – locale. În total, s-au prelevat 231 de probe.

Numărul cazurilor confirmate crește, reiterăm apelul către cetățeni de a fi foarte prudenți. Suntem siguri că dacă vom respecta rigorile, nu vom admite un salt al cazurilor cu coronavirus și vom avea capacități să gestionăm situația. Se poate de evitat acest scenariu sumbru, dacă vom fi solidari. Este clar că vom depăși această situație, și autoritățile și cetățenii depun eforturile necesare”, a menționat prim-ministrul.

8 000 și mai mult – numărul angajaților ai MAI implicați în supraveghere

5 324 de persoane au fost verificate în comun cu medicii de familie și primarii

6 000 + agenți economici au fost verificați

2 agenți economici au încălcat măsurile restrictive și s-au întocmit procese verbale

1 040 de procese verbale contravenționale au fost întocmice (pentru per. fizice, agenți economici, transportatori și alții)

De asemenea, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a aprobat DISPOZIȚIA nr. 8 din 28 martie 2020  prin care Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, suma de 19,5 mil. lei, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea respiratoarelor prin intermediul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, în scopul prevenirii și combaterii răspândirii infecției COVID-19.

Dispoziția permite Ministerului Afacerilor Interne, achiziționarea, utilizând procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, a produselor antiseptice și a echipamentelor de protecție individuală (mănuși, măști, ecrane de protecție, combinezoane de protecție), necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției COVID-19, în sumă de până la 1 mil. lei inclusiv, fără taxa pe valoarea adăugată, estimate pentru numărul de efectiv.

Mai mult, Comisia a aprobat următoarele două zboruri charter:

ISRAIR AIRLINES, din 30 martie 2020, TEL-AVIV – CHISINAU – BUCURESTI;

AIR MOLDOVA, din 01 aprilie 2020, CHISINAU – NICE – CHISINAU.

Citește mai departe

Social

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Publicat

pe

De către

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul 1975. În perioada 1975-1976, face internatura pe Anestezie și Chirurgie, în cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.4. Următorii șapte ani a lucrat ca medic anesteziolog- reanimatolog, la Spitalul Clinic Municipal Nr.3, astăzi IMSP SCM „Sfânta Treime”, din Chișinău. De atunci, până în prezent, activează drept colaborator al catedrei farmacologie și farmacologie clinică a USMF Nicolae Testemițanu, ulterior conferențiar universitar la ciclul de farmacoterapie și farmacologie clinică în cadrul Departamentului Medicină Internă, Disciplina Cardiologie.

Rugăminte

Domnule prim-ministru și doamnă ministru,

Un grup de medici din diferite domenii propun de a implementa în tratamentul complex al COVID-19, începând de la stările ușoară, gravitate medie și cei gravi- ozonoterapia. Metoda de tratament cu efect antibacterial, antivirotic practic inofensiv pentru bolnavi, pe larg utilizată în ultimii 15-20 ani în fostele țări din URSS. Avem informații că această metodă de tratament a fost pe larg utilizată și în China, în tratamentul COVID-19 (prezentăm articole științifice din China, Rusia, Japonia însoțite de bibliografie mondială din domeniul medicinii, unde este argumentat eficiența acestei metode de tratament și utilizarea ozonului ca dezinfectant al sălilor de reanimare, saloanelor cu bolnavii infectați cu COVID-19).

Personal nu am experiență în utilizarea acestei metode în Republica Moldova, dar sunt câțiva medici care posedă această metodă de tratament și au utilaj necesar. Eu persoanl am văzut efectul ozonoterapiei la bolnavii septici ca metodă eficientă de tratament în asociere cu antibacteriene. Așa va fi când ozonoterapia va fi asociată cu clorochina, remdesivir, kaletra și alte medicamente, chiar dacă va constitui măcar  15-20% din tratamentul complex al  COVID-19 , deja este o victorie mare.

Pentru a evita apariția barierilor birocratice, inclusiv și la mulți lucrători din domeniul medical,  care nu posedă această metodă de tratament, rugăm sprijinul dumneavoastră pentru a organiza un cabinet de ozonoterapie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Toma Ciorbă.

Sunt medici care se oferă să instruiască medicii din domeniul ATI din acest spital, oferă utilaj medical gratis,  ca timp de 24-48 ore această metodă de tratament să fie utilizată. Este ales acest spital, deoarece aici se tratează cei mai mulți bolnavi infectați cu COVID-19, ca ulterior să putem procura acest utilaj din Rusia, pentru alte spitale unde sunt internați acești bolnavi.

Mulțumim pentru înțelegere și sprijin.

28.03.2020                                                                                           Dr.Tihon Moraru

Linkuri recomandate pentru mai multe informații la acest subiect:

https://www.hashtap.com/@rafael/%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-oKwPKbrjEw6r

https://www.ozonetherapy.ru/potentsialnoe-ispolzovanie-ozona-pri-infektsii-sars-cov-2-covid-19/

http://www.china.org.cn/opinion/2020-02/26/content_75747237_3.htm

https://cyberleninka.ru/article/n/ozonoterapiya-v-klinike-infektsionnyh-bolezney

Reamintim că acum patru zile, Tihon Moraru a lansat un apel, în care a menționat că până acum s-a făcut foarte mult pentru profilaxia îmbolnăvirii cu COVID-19, dar insuficient pentru a salva bolnavii gravi. Potrivit lui, pentru ca medicii să facă față situației grave, este nevoie de dotare adecvată cu utilaj medical și medicamente. „Pentru a putea tratata măcar 50-100 bolnavi gravi de COVID-19  avem nevoie: 30-40 și mai mult de aparate performante pentru respirație mecanică, produse de cele mai renumite firme din SUA, Germania, Japonia și alte țări dezvoltate. Am teamă că am întârziat cu 3-4 săptămâni, va fi foarte greu ca echipamentele să fie aduse în țară.”, se arăta în apel.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 ore în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate17 ore în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social21 de ore în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Cultură2 zile în urmă

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă,...

Social2 zile în urmă

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de...

Social3 zile în urmă

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031