UE oferă suplimentar 10 milioane euro pentru reformarea justiției din Moldova

Uniunea Europeană oferă suplimentar zece milioane de euro pentru realizarea a trei proiecte noi privind reformarea sistemului de justiție din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi la conferinţa de lansare a celor trei proiecte.

Proiectele își propun susținerea sistemului judiciar, sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor de judecată din Moldova. Această asistență se referă și la domeniul de investigare prejudiciară, urmărire penală și organizarea apărării în R.Moldova.

„Ne așteptăm ca aceste proiecte lansate vor da un impuls suplimentar pentru punerea în aplicare a reformei în domeniul justiției. Astfel veți avea un sistem de justiție mai responsabil, transparent și independent, ca rezultat va avea un impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi a tuturor cetățenilor din Republica Moldova”, a declarat şeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Premierul Iurie Leancă a menționat că reformarea justiţiei şi stârpirea corupţiei sunt iminente, dacă dorim să trăim într-o ţară mai bună, în care oamenii se simt protejaţi de lege şi egali în faţa legii.

„Orice experienţă negativă, pe care o trăieşte un om în raport cu sistemul judiciar, nu loveşte, pur şi simplu, în această persoană – ea loveşte în stat şi în încrederea cetăţenilor faţă de actul justiţiei în general. Şi este o situaţie pe care nu mai avem dreptul să o tolerăm”, a menţionat Iurie Leancă.

Moldova.ORG precizează că anterior, pentru reforma justiției, Uniunea Europeană a mai oferit un sprijin financiar de 60 mil. de euro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.