Connect with us

Educație

TwentyTu, inclus pe platforma de donații a companiei Google. Orice donație făcută pe platforma google.org  este dublată

Publicat

pe

TwentyTu a fost inclus pe platforma de donații pentru angajații companiei americane „Google”, iar orice sumă transferată de aceștia pentru proiect este egalată în proporție de 100% de compania din California. Până acum,  Google a oferit 1000 USD pentru dezvoltarea proiectului educațional.

10.000 EUR – cea mai generoasă donație pentru TwentyTU

Totodată, tot mai multe companii din țară cred în puterea transformatoare a educației din Moldova și se alătură proiectului TwentyTu. Printre ele se numără și compania Bass Systems, specializată în consultanță și dezvoltare de software. Întreprinderea activează de zece ani pe piața din Moldova și a decis să facă o donațiede 10.000 EUR, care va asigura accesul la studii extracurriculare pentru 2000 de elevi din toată țara. Așteptările companiei sunt optimiste și țin de tinerii specialiști care peste ani vor ajunge să-și caute un loc de muncă.

Lilian Perecheatco, director juridic al companiei Bass Systems: „Copiii noștri merită să aibă acces la cursuri educaționale de calitate în domenii de viitor și credem că astfel le oferim șansa unui viitor mai bun. Pentru compania noastră beneficiul ar fi ca în termen de 3-5 ani pe piața muncii să apară un număr mai mare de tineri orientați spre domeniile relevante activității noastre. Specificul țării noastre este caracterizat prin nivelul scăzut de specializare, deoarece candidații dobândesc cunoștințe generale.”

Inthergroup Moldova oferă 2000 EUR

Compania mixtă Inther Software Development a decis să susțină proiectul TwentyTu cu o donație în valoare de 2000 de EUR, pentru a oferi șansa elevilor din Moldova să dezvolte noi abilități. Întreprinderea, fondată acum zece ani, este specializată în logistică și inovații, care îi ajută pe clienți să-și dezvolte afacerile și să minimalizeze costurile. Susținerea proiectului TwentyTu este justificată inclusiv prin lipsa specialiștilor calificați pe piața muncii sau pregătirea lor slabă.

Radu Corlăteanu, administrator ISD: „Responsabilitatea socială este una dintre valorile cu care ne asociem noi, cei din ISD, iar proiectul TwentyTu este o inițiativă pentru care merită să contribui. Doar prin implicare și colaborare, noi angajatorii, putem crea punți reale între așteptările viitorilor angajați și necesitățile pieții. În domeniul IT cererea și oferta se întâlnesc tot mai greu, dovadă este faptul că recruiterii fac eforturi uriașe pentru a-și atinge obiectivele.”

Grawe Carat a contribuit cu 500 EUR

O altă companie care este convinsă că nu există prosperitate fără o investiție în educație este Grawe Carat. Întreprinderea a apărut pe piața din Moldova în 2004 și este specializată în asigurări Reprezentanții companiei sunt convinși că un rol important în pregătirea viitorilor specialiști îi revine sistemului educațional, care trebuie să fie unul interactiv și să prevadă mecanisme funcționale bazate pe programe digitale.

Inga Nosatîi, specialist Marketing, PR Manager Grawe Carate: „ Investițiile în educație sunt printre cele mai valoroase, fiindcă presupun investiții în viitor. Iar șansa dezvoltării unui viitor prosper al țării poate fi valorificată doar prin educarea unor tineri cu viziuni clare, creativi, energici, care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii.”

O țară prosperă începe din școală

Republica Moldova dispune de potențialul necesar pentru a deveni furnizor de forță de muncă și pentru companiile străine care vin să activeze în țară. Scopul proiectului TwentyTu este de a transforma educația din Moldova, iar beneficiile vor fi evidente nu doar pentru elevi, părinți și profesori, dar pentru întreaga societate. Datorită TwentyTu fiecare al patrulea elev va primi șansa de a învăța lucruri și fenomene care împing azi lumea înainte.

Ana Chirița, director executiv ATIC, implementator al proiectului TwentyTu: Implicarea business-ului în susținerea acestui proiect va genera dividente economice pe termen lung. Această misiune ambițioasă pe care ne-am asumat-o, este posibilă doar cu participarea întregii comunități. Până acum au fost colectate cca 27.000 de euro, bani care vor fi investiți în dezvoltarea proiectului. Pentru a reuși trebuie să colectăm jumătate de milion de euro, prin care vom oferi educație în domeniile viitorului pentru circa 80.000 de elevi și 2200 de profesori. Mizăm în continuare pe susținerea voastră, puteți contribui pe platforma www.twentytu.md.

Contribuie și tu la transformarea educației din Moldova pe www.twentytu.md!

Campania de colectare a fondurilor pentru dezvoltarea proiectului continuă, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 august 2018.

Despre TwentyTu

TwentyTu – proiectul care va oferi cursuri extracurriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului – a fost lansat de către Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare. Cursurile din cadrul proiectului, precum antreprenorialul, robotica, inteligența artificială, astronomia prin VR (realitate virtuală), inteligența emoțională, matematica interactivă ș.a. sunt destinate copiilor și adolescenților. Sesiunile de instruire vor fi livrate atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. Circa 80.000 de elevi vor deveni beneficiarii celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. De asemenea, în cadrul proiectului 2200 de profesori vor fi instruiți să predea disciplinele școlare într-un mod mai interactiv. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilități practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.

Educație

CNA a înregistrat 110 sesizări de corupție din instituțiile de învățământ în 9 luni

Publicat

pe

De către

Circa 110 sesizări privind actele de corupție din instituțiile de învățământ au fost depuse la Centrul Național Anticorupție (CNA) în nouă luni ale anului curent, ceea ce ar însemna că 12 cetăţeni denunță lunar noi cazuri de corupţie din domeniul educaţiei. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unor audieri desfășurate la ședința Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, transmite Moldpres.

Conducerea CNA a specificat că, potrivit datelor unui sondaj de opinie, suma plăților ilegale din instituțiile de învățământ s-ar fi dublat. „Am să dau crezare acestor cifre pentru că doar în ultima noastră operaţiune, când a fost reţinut un şef al unei asociaţii de părinţi de la o renumită grădiniţă din capitală, s-a constatat că averea acestuia poate concura cu averea unui om de afaceri. Dacă ne referim la cazul Academiei de Studii Economice, 60 de profesori sunt suspectaţi că au fost coparticipanţi la o schemă de corupţie prin intermediul căreia studenţii îşi puteau cumpăra examenele, tezele de licenţă şi cele de masterat. Tot aici, voi aminti şi despre proaspătul caz al decanului de la Facultatea de drept, învinuit de afaceri cu diplome de doctorat. Adaug şi cei cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Electronică şi Energetică, care la fel sunt suspectaţi că au creat scheme de estorcare de bani de la discipoli pentru a promova examenele de specialitate”, a spus Zumbreanu.

Șeful CNA a menționat că, potrivit constatărilor, cei care refuză să achite taxele informale sunt marginalizați, supuși presiunilor şi hărţuirii de către profesori sau alţi părinţi. „Totodată, specialiștii au identificat vulnerabilităţi la darea în arendă a spaţiilor gestionate de instituţiile de învăţământ, cum ar fi preţuri de 3-4 ori mai mici decât cel de piaţă sau selectarea incertă a beneficiarilor. La fel, au fost stabilite cazuri în care directorii, directori adjuncţi şi contabilii instituţiilor de învăţământ beneficiază de „sporuri salariale” din contul asociaţiilor părintești. De asemenea, s-a constatat că în unele asociaţii obşteşti, majoritatea efectivului angajat reprezintă, de fapt, învăţători din cadrul instituţiilor de educație pe lângă care activează aceste asociaţii”, a afirmat Bogdan Zumbreanu.

Prezent la audieri, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a menționat că instituția a elaborat un plan pentru prevenirea actelor de corupție în sistemul de învățământ. „În scurt timp, urmează să semnăm un acord de colaborare cu CNA pentru a contracara mai eficient cazurile de corupție. Totodată, ne propunem îmbunătăţirea practicilor de înscriere a copiilor în instituţiile de educaţie prin intermediul sistemelor informaţionale. La fel, îndemnăm managerii instituțiilor de educație să fie foarte vigilenți și să inițieze anchete de serviciu pentru a stabili imediat persoanele implicate în acte de corupție”, a remarcat Cutasevici.

Conform datelor CNA, în nouă luni ale anului curent, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție. Totodată, CNA a anunțat că îşi va spori prezenţa în trei domenii sociale pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană.

Citește mai departe

Educație

Câți copii își doresc moldovenii și ce le stă în cale?

Publicat

pe

Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii de când R. Moldova a obținut independența. În comparație cu 2016, anul trecut, s-au născut puțin peste 30 de mii – cu patru mii de copii mai puțin. Principalele două cauze ale fertilității scăzute sunt migrația, lipsa echilibrului dintre muncă și odihnă, potrivit lui Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Conform specialistului, dacă autoritățile ar investi direct în sporirea fertilității, ar irosi banii. Explicația este simplă. Rata fertilității depinde de mai mulți factori cum ar fi economia Moldovei sau forța de muncă. Mai mult, expertul menționează morbiditatea și mortalitatea afectează fertilitatea RM.

Morbiditatea înseamnă bolile care afectează capacitatea de muncă. În Moldova, există dovezi că cel puțin populația masculină adultă adoptă un stil de viață nesănătos. Și aceasta nu afectează doar durata vieții. Bărbații trăiesc cu 11 ani mai puțin decât femeile. Dar și incidența bolilor cronice și bolilor care conduc la dizabilitate este mai înaltă între adulții bărbați. Cu alte cuvinte, productivitatea pierdută din motivul bolii sau dizabilității este foarte înaltă”, a declarat Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA.

Tinerii ar putea avea copii, dar ei părăsesc țara, lasă părinții acasă, fără să contribuie la economia națională, cu excepția remitențelor. Moldova investește în educație, în sănătate și în tineri care cresc, apoi pleacă. Aceasta înseamnă că Moldova investește în persoane care pleacă peste hotare. Prin urmare, alte țări beneficiază de aceste investiții”, a menționat expertul.

„Oamenii decid singuri să aibă copii sau nu, iar aceasta se va baza pe un raționament, pe o evaluare clară. Există dovezi în toată lumea că orice cuplu ar dori să aibă trei copii, dar în Moldova această cifră este de 1.5 – 1.6 copii”, a declarat Jongstra, menționând că în 20 de ani, numărul populației în Moldova va fi mai mică decât este acum.

„Dacă ar avea loc un miracol economic în Moldova și ar apărea multe locuri bune de muncă, oportunități, atunci persoanele tinere nu ar părăsi Moldova sau s-ar întoarce. După cum se observă, tendința în țările occidentale este cumva împotriva migranților.

Consilierul Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA, întrebat despre ce i-ar spune președintelui Igor Dodon dacă ar fi la Congresul Familiei, a declarat că nu există motive reale pentru care biserica s-ar opune politicilor care facilitează ca familiile să aibă copii, dar și să lucreze. „Moldova are nevoie de forță de muncă pentru că economia nu este puternică. Femeile reprezintă jumătate din forța de muncă. De ce să le dai într-o parte, creând o mai mare dependență față de copiii pe care trebuie să-i hrănești și să-i educi?”, s-a întrebat retoric Eduard Jongstra.

Citește și „Congresul Mondial al Familiilor s-a încheiat. Ce zic participanții”

Conform expertului, doar Coreea de Sud și Portugalia ar fi mai jos decât Moldova, pe mapamondul fertilității. În Europa de Est, Moldova este ultima.

Eduard Jongstra menționează și cazul Coreei de Sud. „Rata de fertilitate în această țară este de 1.1 – 1.2 copii. Autoritățile au folosit peste 110 miliarde de dolari pe parcursul a 12 de ani ca să sporească fertilitatea. Părinții aveau exlusiv beneficii financiare, dar asta nu a funcționat. Apoi au extins aceste beneficii și au oferit concedii de maternitate și paternitate.  Au extins durata concediilor de maternitate și paternitate. Dar la jumătatea realizării acestei politici s-a dovedit că  nu funcționează nici aceasta. Astăzi sunt în a treia fază, unde au început să abordeze și alte aspecte ale domeniului acesta de fertilitate. Au adăugat îngrijirea copiilor în grădinițe. Copilul pleacă dimineața la ora 6 și se întoarce acasă la ora 8 seara. Interacțiunea cu părinții este de o oră pe zi, apoi copilul doarme, iar dimineața iarăși se duce la grădiniță. Imaginați-vă impactul când copilul va fi adult. Ce așteptări va avea el de la familie?”, se întreabă expertul.

Astăzi, pe glob trăiesc 7,6 miliarde de oameni. Zilnic se nasc câte 300 000 de copii, majoritatea în țările mai sărace din Africa Subsahariană.

Citește mai departe

Educație

Guvernul vrea model lituanian de alimentație a copiilor și elevilor. Cum funcționează acesta

Publicat

pe

Guvernul intenționează să implementeze un model modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale și dorește să preia cele mai bune practici internaționale în acest domeniu.

Actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit și se confruntă cu mai multe probleme. Între acestea – lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici. În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. Acesta se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației. De asemenea, este implementat un sistem informațional, care oferă părinților posibilitatea să monitorizeze online alimentarea copiilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

În urma discuțiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.

Posibilitățile de reorganizare și îmbunătățire a alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe au fost examinate, astăzi, la întrevederea Prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul unei companii din Lituania. Aceasta are o experiență de peste 15 ani în domeniu și asigură, în prezent, alimentația publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com