Connect with us

Politică

Tudor Ulianovschi la reuniunea anuală a ambasadorilor: Avem nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică și axată pe rezultate

Publicat

pe

 „Republica Moldova are nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică, axată pe rezultate și care are datoria şi vocaţia de a lucra la ameliorarea imaginii ţării, de a prezenta realităţile interne din perspectiva statului de drept, a legislaţiei şi interesului naţional”, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Reuniunea anuală a diplomației moldovenești.

Ministrul Tudor Ulianovschi a accentuat că ambasadele trebuie să lucreze în vederea detaşării a Republicii Moldova de imaginea de stat ex-sovietic, altfel spus cu o identitate în tranziţie, care mai persistă, şi să se afirme ca un stat aparţinând civilizaţiei occidentale, parte a familiei europene.

 „Este de primă importanţă vizibilitatea Republicii Moldova ca ţară asociată a UE, afilierea țării noastre cu aspiraţiile europene, cu dorinţa de a promova reforme şi de a consolida statul de drept. Diplomaţia trebuie să menţină viu interesul pentru Republica Moldova, să lucreze pentru a i se recunoaşte ireversibil vocaţia sa europeană, indiferent de evoluţii regionale sau pretenţiile  geopolitice ale puterilor regionale”, a accentuat șeful diplomației moldovenești.

Referindu-se la problematica integrării europeane, Ulianovschi a menționat că acesta rămâne un obiectiv de maximă actualitate pe termen scurt, mediu și lung, constituind un fir roșu  al politicii interne și externe a Republicii Moldova.

De asemenea, ministrul Ulianovschi s-a referit și la problematica diplomației economice, accentuând că fiecare misiune diplomatică ar trebui să-și fixeze obiective clare privind promovarea comerţului, atragerea ​investițiilor şi să-şi elaboreze o agendă comercial-economică concretă.

Vorbind despre problematica reintegrării țării, Ministrul Afacerilor Externe a menționat că în dialogul cu factorii de decizie din ţările de acreditare, precum şi cu corpul diplomatic acreditat în aceste ţări, trebuie consolidată convingerea că soluţionarea problemei transnistrene va fi realizată exclusiv prin mijloace politice paşnice, pe calea negocierilor, iar statul moldovenesc reintegrat trebuie să fie unul viabil şi funcţional, având drept opţiune strategică pentru politica sa externă principiul neutralităţii şi obiectivul integrării europene consfinţite în Constituţie.

În cadrul reuniunii Ministrul Afacerilor Externe s-a referit în particular la activitatea fiecărei misiuni diplomatice, precum și la prioritățile Republicii Moldova în dialogul bilateral cu fiecare stat.

 „În plan multilateral, Republica Moldova trebuie să-şi definească clar obiectivele de ţară. ONU, OSCE, UNESCO, OIF, formatele de cooperare multilaterală regională, GUAM-ul, trebuie să devină tribune permanente cu mare vizibilitate pentru repoziţionarea Republicii Moldova în sistemul global şi regional de valori”, a mai menționat ministrul de Externe.

Reuniunea anuală a diplomației moldovenești, care este organizată după o pauză de 6 ani, are drept scop examinarea chestiunilor legate de activitatea misiunilor diplomatice  şi sporirii eficienţei acestora,  realizării politicii externe și stabilirii unor noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Circumscripția 36, Ștefan Vodă / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 36 include Ștefan Vodă, Alava, Antonești, Brezoaia, Căplani, Carahasani, Cioburciu, Copceac, Crocmaz, Ermoclia, Feștelița, Marianca de Jos, Olănești, Palanca, Popeasca, Purcari, Răscăieți, Semionovca, Slobozia, Ștefănești, Talmaza, Tudora, Volintiri, Copanca, Grădinița.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 36 Ștefan Vodă.

1. Nicolae Molozea, candidat PDM

Nicolae Molozea este președintele raionului Ștefan Vodă. Este și președinte al organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat. Candidatul a ocupat anterior funcția de deputat în parlament. În 2017 a avut un venit de jumătate de milion de lei. Vedeți și declarația de avere.

Conducătoare a grupului de inițiativă este Aliona Muntean. Prin coincidență, șefa secției Administrație Publică este Aliona Muntean.

2. Alexandru Jolnaci, candidat PSRM

Alexandru Jolnaci este consilier local în Ștefan-Vodă și președintele Organizației teritoriale din Ștefan Vodă, dar și membru al Consiliului Republican al PSRM. Deține două companii. Într-o investigație rise, șase angajați ai Întreprinderii individuale „Jolnaci Alexandru” au fost generoși cu PSRM. Aceștia au sponsorizat partidul cu un total de 65,6 mii de lei. Dintre ei, cea mai mare donație, de 21 de mii de lei, a făcut-o fondatorul Alexandru Jolnaci, toate în 2018.

3. Alexandr Topolenco, candidat independent

Alexandr Topolenco este singurul candidat independent pe circumscripția 36. Acesta a fost președinte al Organizației Tineretului Liberal din Ștefan Vodă, însă l-a părăsit în 2016. Ulterior, a devenit de vicepreședinte al organizației teritoriale din Ștefan Vodă a Partidului Politic „Plaftorma Demnitate și Adevăr”.

4. Natalia Tcacenco, candidată „Șor”

Natalia Tcacenco are 61 de ani și este profesoară.

5. Andrei Dînga, candidat ACUM

Foto: jurnaltv

Andrei Dînga este președintele Asociației Băștinașilor din orașul Ștefan Vodă și este antreprenor.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 4, Râșcani/ Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 4, Râșcani cuprinde localități din trei raioane: Dondușeni, Drochia și Râșcani. Acestea sunt: Râșcani, Alexăndrești, Borosenii Noi, Duruitoarea Nouă, Grinăuți, Hiliuți, Horodiște, Mihăileni, Nihoreni, Pârjota, Pociumbăuți, Pociumbeni, Recea, Sturzeni, Şaptebani, Șumna, Vasileuți, Văratic, Zăicani, Antoneuca, Fîntânița, Hăsnășenii Noi, Miciurin, Nicoreni, Ochiul Alb, Pelinia, Pervomaiscoe, Ţaringrad, Baraboi, Frasin, Țârnova.

Vedeți lista secțiilor de votare în circumscripția nr. 4, Râșcani. 

1. Iurie Urzică, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Iurie Urzică are 52 de ani, este originar din satul Zăbriceni și este președintele raionului Râșcani. A fost medic veterinar, după care, timp de peste două decenii a condus fabrica „Avicola”, amplasată în satul Corlăteni. În 2015 este ales și înaintat la funcția de președinte al raionului Râșcani. În cadrul campaniei electorale din 2016, Iurie Urzică a făcut o donație pentru PDM în valoare de 152 de mii de lei, ceea ce reprezinta mai mult din ceea ce a câștigat în acel an.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

2. Vladimir Mîzdrenco, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Mîzdrenco are 30 de ani și este președintele Organizației Teritoriale Râșcani a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. El este fiul unei foste deputate socialiste, Irina Mizdrenco. În 2016, a făcut parte din lista membrilor grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor pentru susținerea lui Igor Dodon, la funcția de președinte al Republicii Moldova. A absolvit Liceul Teoretic „Liviu Damian” din localitate, iar în perioada 2006 -2009 a studiat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

3. Andrei Cocieru, candidatul Partidului Șor

Andrei Cocieru are 31 de ani. Este contabil și președintele Organizației Teritoriale a Partidului Șor. El lucrează la întreprinderea „Moldtelecom”.

4. Victor Bogatico, candidatul Partidului Nostru

Victor Bogatico are 41 de ani și este primarul or. Râşcani. De meserie este inginer-tehnolog și jurist. Victor Bogatico este la cel de-al doilea mandat de primar. În 2011, a fost ales edil candidând din partea Partidului Comuniștilor, de la care a plecat în 2015 și a devenit membru al Partidului Nostru. La scurt timp după aceea, Bogatico și un cunoscut de-al său au fost reținuți de ofiţerii Centrului Național Anticorupție, fiind bănuit de trafic de influenţă. Potrivit denunţătorului, aceştia au cerut 5.000 de dolari pentru a favoriza o licitaţie privind vânzarea unui imobil din Râşcani, scria anticoruptie.md. Însă, după două zile, el a fost eliberat. Renato Usatâi a calificat această reţinerea primarului de Râşcani  – „drept o comandă politică”.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

5. Tatiana Gamețchi, candidata Blocului ACUM

Tatiana Gamețchi are 28 de ani și este președinta organizației teritoriale Platfoma DA, Rîșcani. De asemenea, ea ocupă funcția de pedagog și consilier al comunei Braniște din r. Râșcani.

6. Petru Bărbieru, candidatul Partidului Comuniștilor din Moldova

Petru Bărbieru este primarul satului Ţarigrad, r. Drochia.

Citește mai departe

Alegeri

Partidul Nostru a depus actele la CEC pentru a se înscrie în cursa electorală

Publicat

pe

De către

Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Lista include 51 de candidați. Printre aceștia sunt reprezentanți ai conducerii PN – Nicolae Țipovici, Elena Grițco, Elena Panuș, Ilian Cașu și Dumitru Ciubașenco.

Formațiunea a anunțat că, la fel, la alegeri vor participa primarul de Drochia, Nina Cereteu, primarul de Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, precum și primarul de Cantemir, Roman Ciubaciuc.

Pe lîngă asta, în listă au fost incluși consilieri ai PN, pedagogi, ingineri, juriști și economiști.

Până în prezent în cursa electorală au fost înscriși șase concurenți electorali pe circumscripția națională: PDM, Blocul ACUM, PCRM, PSRM, Partidul Șor și Mișcarea Populară Antimafie.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Justiție9 ore în urmă

Procuratura Generală declară: Vom continua să publicăm rapoartele de activitate

Procuratura Generală a declarat că va continua să-şi facă publice rapoartele de activitate, „menținând tendința constantă de a rămâne printre...

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 36, Ștefan Vodă / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 4, Râșcani/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Justiție11 ore în urmă

Important! Dosarul pe spălare de bani în privința lui Vlad Filat, expediat în judecată

Procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată spre examinare, cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii...

Externe11 ore în urmă

Premierul britanic Theresa May: Părăsim Uniunea Europeană pe 29 martie

Premierul britanic Theresa May a dat asigurări, miercuri, că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie şi că...

Reintegrare11 ore în urmă

Ministrul de Externe al Republicii Slovace Miroslav Lajčák va întreprinde o vizită la Chișinău și Tiraspol

Ministrul de Externe al Republicii Slovace Miroslav Lajčák va întreprinde în timpul apropiat o vizită la Chișinău și Tiraspol pentru...

Alegeri12 ore în urmă

Partidul Nostru a depus actele la CEC pentru a se înscrie în cursa electorală

Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participarea la alegerile parlamentare din...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri13 ore în urmă

Ion Terguță: Cerem demiterea președintei Consiliului electoral de circumscripție Nisporeni

Blocul electoral ACUM a depus astăzi o contestație la Comisia Electorală Centrală în care cere demiterea președintei Consiliului electoral de...

Alegeri13 ore în urmă

Circumscripția 35, Căușeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri13 ore în urmă

Circumscripția 3, Edineț/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri16 ore în urmă

Cum vor vota alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau au viza de reședința expirată

Alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința este expirată pot vota, în cadrul alegerilor parlamentare pentru candidații din...

Alegeri16 ore în urmă

Circumscripția 2, Ocnița/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri19 ore în urmă

A colectat 1008 semnături, dar au fost declarate valabile doar 29. Un candidat a depus contestație la CEC

Iurie Apostolachi, care dorea să candideze independent la funcţia de deputat în parlament în circumscripția nr.48, stânga Nistrului, nu a...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția nr. 49 / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com