Connect with us
"
"

Social

Trei știri bune din Moldova

Publicat

pe

În Chișinău a fost inaugurat Scuarul Medicilor

În partea de jos a străzii pietonale Eugen Doga din Chișinău a fost amenajat și inaugurat un scuar dedicat lucrătorilor medicali. Elementul cheie este un cub alb înconjurat de semisfere – „simbol al valurilor vieții”. Pietonii și vizitatorii sunt încurajați să lase mesaje de mulțumire medicilor, scriindu-le pe cub. Pe părțile laterale ale acestuia, sunt expuse picturi ale copiilor și studenților dedicate lucrătorilor medicali.

Ideea de a amenaja acest scuar aparține unei bănci comerciale și unei companii de decorațiuni din Moldova. Organizatorii spun că este un proiect social prin care își  exprimă aprecierea și gratitudinea pentru curajul și profesionalismul de care medicii noștri dau dovadă zilnic. Astfel, aceștia încurajează întreaga societate să facă același lucru. „Se zice că energia gândurilor pozitive unificate poate întoarce munți. Noi ne dorim ca energia recunoștinței noastre, a locuitorilor Republicii Moldova, să ajungă direct la inimile medicilor, să știe că suntem alături de ei și că înțelegem și apreciem sacrificiul pe care îl fac”. Potrivit organizatorilor, cele mai reușite picturi vor fi ulterior înrămate și donate ulterior spitalelor implicate în lupta cu COVID-19. 

Casa părintească a poetului Adrian Păunescu din Copăceni – renovată și transformată în muzeu

Casa regretatului poet Adrian Păunescu din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost renovată și transformată într-un muzeu al literaturii române. Aici, se vor păstra o parte din lucrurile care i-au aparținut, dar și volumele sale de poezie. Potrivit unui reportaj Nordnews, casa a fost achiziționată pentru suma de zece mii de euro de către Euroregiunea Siret-Prut-Nistru în luna aprilie. La momentul achiziționării casa „intrase aproape în pământ”. Valoarea lucrărilor de renovare depășește sume de 70 de mii de euro. În cele două odăi mici din casă se vor găsi leagănul în care a crescut Adrian Păunescu, dar și volumele sale de poezie. Pereții vor fi acoperiți cu fototapete reprezentative din viața și activitatea poetului. Casa muzeu urmează să fie deschisă pentru vizitatori la sfârșitul lunii iulie. În curte a fost amenajată o scenă unde vor fi organizate festivaluri de muzică și poezie.

Surorile Osoianu au înregistrat o piesă pentru jocul video „The Last of Us Part II”

La invitația PlayStation România, surorile Osoianu au înregistrat o melodie pentru coloana sonoră a jocului video „The Last of Us Part II”. „Am ales un simbol al jocului și un simbol al culturii românești, muzica folclorică, pentru că am simțit melodia „Through the Valley” ca pe o doină, așa cum au reușit Surorile Osoianu să o interpreteze maiestuos”, a declarat Daniela Ghimpețeanu , PR&Marketing Manager PlayStation Balkans citată de presa de peste Prut.

Melodia se numește „Prin valea umbrei morții sau Cântecul lui Ellie” . Vocile surorilor Osoianu au fost acompaniate de instrumente populare tradiționale, punând în evidență și mai bine mesajul cântecului. Au reconstituit  o atmosferă care aduce și mai aproape lumea PlayStation. „Invitația a venit în luna aprilie din partea PlayStation România. A fost o colaborare atipică pentru surorile Osoianu. Melodia a fost făcută foarte rapid, în două săptămâni. Surorile Osoianu au avut două-trei repetiții, au avut mână liberă să intervină în text, s-a adaptat linia melodică pe formatul lor. Înregistrările s-au făcut la fel de repede, iar filmările au avut loc într-un bloc abandonat din sectorul Ciocana la două zile după înregistrarea melodiei”, ne-a povestit managerul surorilor Osoianu, Iurie Nistorică.  Surorile Osoianu constituie un ansamblu etnofolcloric familial alcătuit din 5 membre – Ileana, Iulia, Valentina, Romelia și Maria Osoianu.  Sunt cunoscute și drept „cinci voci gemene”, promovează portul și muzica tradițională românească, atât în Republica Moldova, cât şi peste hotare.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Publicat

pe

De către

Pe urmele lui Zaharia Cușnir

Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative ale lui Zaharia Cușnir, cu fotografii care au făcut înconjurul lumii. Premieră va avea loc pe pagină de Facebook „din pod”. Zaharia Cușnir a făcut fotografii cu viața din jurul lui. între anii ’50 și ’70. Oamenii îl chemau să facă poze la nunți, cumetrii sau când își doreau o fotografie de familie. Așa a ajuns Zaharia să facă portretele oamenilor din câteva sate. Peliculele au fost găsite de tânărul regizor Victor Galușca, în satul Roșietici, în timp ce filma lucrarea  de licență împreună cu un prieten, operatorul Andrei Moraru. Au împărtăşit vestea cu mentorul lor, Nicolae Pojoga, care le-a scanat şi le-a indexat cu grijă. Pe Facebook a fost creată pagină Zaharia Cușnir, unde mulți își recunosc rudele și cunoscuții. Premiera video a filmulețului poate fi văzută AICI. Operatori – George Secrieru, Răzvan Ursu, montaj și colorizare – George Secrieru, sunet – Constantin Coadă, muzică – Rustem Oltenesc, la fluier Ion Văduva.

O tânără mămică din Bălți produce chipsuri din fructe

Ana Măligă, o tânără mămică din Bălți, produce chipsuri sănătoase din fructe și legume, care pot fi consumate cu plăcere chiar și de cei care își doresc să scape de kilogramele în plus. Fripsurile, așa cum le numește easunt sută la sută naturale și se vând prin intermediul rețelelor de socializare, scrie Nordnews.md.

Ana și-a cumpărat mai multe utilaje, inclusiv o uscătoare electrică, și prepară gustoșeniile în propria bucătărie. Mai nou, tânăra a început să producă și pastilăAceastă este un produs de cofetărie gustos, sănătos și care conține doar ingrediente naturale.

„Am deja clienți care sunt foarte mulțumiți, mai ales fetele care au grijă de silueta lor, cei care practică sportul, cei care respectă un mod de viață sănătos. Mulți cumpără pentru copii. La muncă, când nu ai timp, le mănânci în loc de fast-food, sunt mai sănătoase”, a precizat Ana Măliga. 30 de grame de fripsuri costă între 25 și 40 de lei, iar 100 de grame de pastilă costă 60 de lei.

Cinci militari din  Bălţi au donat plasmă pentru pacienţii infectaţi

Cinci militari din Brigada Infanterie Motorizată „Moldova” de la Bălţi, care au învins noul coronavirus, au donat plasmă pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19, aflaţi în stare gravă și foarte gravă. În Brigada de infanterie motorizată „Moldova” au fost înregistrate peste 20 de cazuri de îmbolnăviri. Anterior, un alt militar din Regimentul Rachete Antiaeriene a făcut acelaşi gest nobil. Până în prezent, 57 de militari şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale s-au tratat de COVID-19.

Foto: Facebook/Ministerul Apărării

Citește mai departe

Social

Trei știri bune din Moldova

Publicat

pe

De către

O baie nouă pentru secția de copii prematuri de la Spitalul Nr.1

Secția pentru copiii născuți înainte de termen de la Spitalul Municipal nr. 1 va avea o baie modernă. Asta după ce un grup din mame care anterior au stat în aceeași secție au lansat pe Facebook o campanie de colectare de fonduri. Campania a fost inițiată pe 14 iunie, iar în decurs de cinci zile suma necesară de 3.366 de dolari a fost deja colectată. Anual, în secția prematuri a Spitalului Municipal nr. 1 sunt internate până la 900 de femei. Mamele sunt nevoite să împartă o singură baie, care se află la capătul blocului.

Elena Druță, inițiatoarea campaniei, care a stat în această secție, spune că și-a propus să găsească o soluție temporară, urgentă. „Spitalul are un proiect de renovare a întregului bloc pediatric și este în căutare de fonduri. Dar până va ajunge ca fiecare salon să aibă și o baie, va mai trece ceva timp. Vă rog să mă ajutați să reparăm această unică baie acum”, se arăta în apelul ei.

Campania a fost de succes. Mai multe persoane au decis să susțină generos cauza pentru care se strâng fonduri. La un moment dat, Elena Druță anunța pe Facebook că într-o zi s-a panicat puțin, după ce a văzut că suma colectată a crescut brusc cu 443 de euro.„ Am contactat repede donatorul să vedem dacă nu s-a comis o greșeală. Nu, chiar asta era suma donată cu intenție!”

Mai mult, designerul Irina Doraș s-a oferit voluntar să facă proiectul băii renovate, iar o companie de construcții va efectua lucrările de reparație GRATIS! Meșterii care urmează să fie implicați în lucrări vor fi supuși testelor Covid și nu vor interacționa deloc cu spațiile secției, astfel încât să fie exclus orice risc pentru micuții din spital.

Măști gratuite pentru pasageri

Reprezentanți ai administrației locale Ialoveni au mers astăzi dimineața la stațiile de transport interurban ca să verifice dacă transportatorii și pasagerii respectă regulile de combatere a răspândirii infecției COVID-19. Ei au distribuit gratuit măști de protecție persoanelor care nu aveau, îndemnându-i să respecte regulile de protecție. „Este foarte important ca fiecare dintre noi să respecte conștiincios regulile impuse pentru a putea depăși situația de criză!”, se arată în mesajul aleșilor locali.

„Bravo! Poate acum vor înțelege și cei care nu cred până acum că acest virus într-adevăr există și este foarte contagios”, este una din reacțiile internauților la acest gest.

Premiul UE pentru energie durabilă, oferit pentru iluminarea stradală din Ocnița și Cantemir

Un proiect de modernizare a iluminatului stradal în orașele Ocnița și Cantemir a primit Premiul Uniunii Europene pentru energie durabilă în Parteneriatul Estic. Cu ajutorul unui grant al UE aici au fost înlocuite 805 lămpi stradale vechi cu lămpi LED moderne, eficiente energetic. De asemenea, a fost creat un sistem inteligent de gestionare și operare a iluminatului stradal cu ajutorul căruia modul de funcționare a lămpilor se poate adapta pentru diferite ore ale zilei. În plus, operatorii pot să monitorizeze iluminarea stradală de la distanță.

Lămpile de tip LED și sistemul inteligent de operare permit economisirea a peste 30% din consumul de energie electrică. „În prezent monitorizăm funcționarea sistemului și putem să confirmăm că economisirea de 30% este una reală”, a notat Irina Plis., președinta Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, care a implementat proiectul

Citește mai departe

Social

19 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 450 cazuri noi de infectare. 18 cazuri, în rândul lucrătorilor medicali

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

450 cazuri noi de infectare

Miisterul Sănătății, Muncii și Protecției Siciale a anunțat  despre confirmarea a 450 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Toate cazurile sunt cu transmitere locală.  Total teste efectuate în această zi – 2013, dintre care primar – 1651  şi repetat – 362.

Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 13 556  cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 18 sunt lucrători medicali: medici – 10, asistenți medicali – 6, personal auxiliar – 2.

Alte 273 persoane s-au vindecat. În total, 7 525 persoane au fost tratate și externate.

Organizarea ceremoniilor, interzisă pe perioada stării de urgență în sănătate

Autoritățile au interzis organizarea ceremoniilor „in orice instituție, indiferent de statut public sau privat” pe perioada stării de urgență în sănătate. Aceasta cu posibilitatea de a prelungi această interdicție, in funcție de evolulia situaliei epidemiologice a infecției cu COVID-19 la nivel național. Decizia a fost aprobată de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică la 18 iunie.

Totodată, comisia a decis să permită relansarea serviciilor de coafură (spălare, vopsire, aranjare și tuns, coafat, nuanțat, ondulat, îndreptat), cu respectarea strictă a măsurilor de control și prevenire COVID-19. Alte servicii de înfrumusețare sunt interzise.

Au decedat un medic de la „Sfânta Treime”, o doctoră de la Ceadâr-Lunga și o asistentă medicală din Fălești

Medicul anesteziolog Constantin Grosu, care activa la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău, a decedat în urma complicațiilor provocate de noul Coronavirus. Despre moartea lui a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Soxiale. Anterior, în cadrul unui reportaj jurnalistele de la Report.md au vorbit cu medicul Grosu în secția de terapie intensivă. „Nu știu cum m-am infectat. Trei medici ne-am infectat concomitent. Poate s-a infectat unul și apoi unul de la altul. Nu știu. Iată, uitați-vă cât de protejați sunt medicii de aici! La noi la spital protecția o fi lăsat de dorit. Acum, probabil, și la noi la spital e așa. Nu știu, că sunt aici de două săptămâni…”, povestea el.

Asociația de Nursing din Republica Moldova a anunțat despre decesul Ludmilei Dolgan, asistentă medicală din Fălești, de 53 de ani. Ea a activat in Centrul de Sanatate Glinjeni, satul Comorovca, raionul Falesti.„A știut să se agațe de cea mai mică speranță pentru a se vindeca. A plecat prea devreme dintre noi, dar suntem siguir că va trăi mai departe în inimile celor care au avut onoarea s-o cunoască”, se arată în mesajul asociației postat pe Facebook.

În amiaza zilei de astăzi, Ministerul Sănătății a anunțat despre înregistrarea celui de-al 450 deces. Este vorba despre Vera Belciu, în vârstă de 66 ani, care a activat în calitate de medică narcolog la Spitalul Raional Ceadâr-Lunga. Aceasta a fost internată în stare gravă, la data 16 iunie, la Spitalul Clinic Republican. „Exprimăm sincere condoleanțe familiei îndurerate și colegilor. Dumnezeu să o odihnească în pace”, se arată în mesajul ministerului.

29 de preoți au fost infectați cu COVID-19

29 de preoți au fost infectați cu COVID-19, iar doi slujitori ai bisericii și-au pierdut viața în urma complicațiilor provocate de noul tip de virus. Șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menționat pentru Moldpres că unul din preoții care au decedat de COVID-19 s-a infectat comunitar, iar al doilea după participarea la o manifestare religioasă la o biserică. Cei doi slujitori ai bisericii erau din Comrat și Florești. .

 65 cazuri de infectare cu noul coronavirus în Armata Națională

Pe perioada pandemiei, în Armata Națională au fost înregistrate 65 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, 18 persoane din numărul total de militari și angajați civili contaminați fiind deja tratate și externate. Alte 42 de persoane continuă să fie internate în Spitalul Clinic Militar Central și instituțiile medicale civile, iar cinci angajați urmează tratament la domiciliu, aceștia manifestând forme ușoare ale bolii. Ministrul Apărării Alexandru Pînzari  a efectuat ieri o vizită de urgență la Bălți, dat fiind faptul că peste 20 de cazuri din numărul total de îmbolnăviri cu noul coronavirus sunt înregistrate în Brigada de infanterie motorizată „Moldova”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social6 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment7 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social11 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031