Transportatori de curse naționale și internaționale au depus o reclamație la Ministerul Economiei. Ce solicită aceștia

În adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii a parvenit o scrisoare din partea reprezentanților celor mai mari companii de transport, care operează curse naționale și internaționale de pasageri și mărfuri. Operatorii au venit cu o reclamație privind activitatea ilicită a unor întreprinderi care deservesc rutele internaționale pentru transportul auto peste hotarele țării a pasagerilor și bagajelor.

Potrivit lor, este periclitată activitatea firmelor legale, care se conformează tuturor cerințelor impuse de lege și respectă regulile pieței.

Reprezentanții companiilor solicită autorităților abilitate să întreprindă măsurile necesare pentru a lichida activitatea ilegală de întreprinzător, care creează o concurență neloială și abuzivă pe piață.

Ca urmare, în lipsa concurenței sănătoase, majoritatea firmelor legale care prestează servicii auto se află în prag de faliment.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a solicitat Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) să desfășoare acțiuni de control în scopul de a verifica corectitudinea prestării serviciilor de transport pasageri, precum și starea tehnică a unităților de transport.

„Companiile care deservesc rutele internaționale pentru transportul auto trebuie să garanteze pasagerilor confort, siguranță, prețuri accesibile și operativitate.  Trebuie să lichidăm, în mod urgent, fenomenul transportatorilor ilegali, care prestează servicii cu microbuze reutilate, fără autorizație și revizie tehnică sistematică, respectiv punând în pericol securitatea pasagerilor”, a menționat ministrul Chiril Gaburici citat într-un comunicat al instituției.

Ministerul Economiei și Infrastructurii îndeamnă călătorii să opteze pentru serviciile companiilor care prestează servicii în condițiile cadrului legal.

Astfel, vor contribui direct la combaterea fenomenului de activitate ilicită în transportul auto de pasageri peste hotarele țării, care afectează siguranța pasagerilor și sporește concurența neloială.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.