Transgaz și BEI au semnat contractul de finanțare pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău

Pressure gauges show low gas pressure at a Transgaz pipeline, just outside Butimanu, Dambovita county some 60 km frum Bucharest, Romania. Russian gas giant Gazprom has cut its export of natural gas to Europe by as much as 90% in some countries.

Transgaz și Banca Europeană de Investiții au semnat, la Luxemburg, contractul de finanțare pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău, în valoare de 38 de milioane de euro.

Realizarea proiectului constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău; trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici.

Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău reprezintă faza a II-a din proiectul de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău.

„Este un proiect foarte important pentru Republica Moldova, care va permite asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare”, a menționat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit lui, acest proiect ne oferă o nouă alternativă de gaz, care va consolida securitatea energetică.

Un alt moment important este faptul că țara noastră va fi integrată în proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene.

Compania Transgaz a construit gazoductul Iași – Ungheni și în prezent gestionează construcția conductei Ungheni – Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.