Traian Basescu: A trecut vremea cand un stat isi permitea sa umble cu creionul pe harta altui stat

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a pronuntat la Chisinau impotriva aplicarii unor solutii pentru conflictul transnistrean, care nu ar respecta suveranitatea si independenta R.Moldova, sau ar fi bazate pe principiul federalizarii.

"Romania nu este sustinatorul nerespectarii suveranitatii si a independentei statelor membre ale GUUAM si nu vom sustine alte solutii decat cele de tip European", a afirmat seful statului roman. Traian Basescu si-a formulat pozitia in termeni duri, mentionand ca "a trecut vremea cand un stat isi permitea sa umble cu creionul pe harta altui stat. "Nu acceptam enclavarea unui stat. Organismele internationale nu pot supraveghea libertatea si corectitudinea unor alegeri intr-o enclava cunoscuta, nimeni nu poate spera ca se pot crea prin artificii state in teritoriul unor state independente", a mai afirmat presedintele Romaniei.

Astfel, Basescu si-a exprimat dezacordul fata de propunerile presedintelui ucrainean, Victor Iuscenco. El le-a transmis liderilor statelor GUUAM urmatorul mesaj: "Toti cei prezenti si-au manifestat dorinta ca tarile lor sa ajunga in Europa, si atunci in aceste state trebuie sa functioneze principiile europene, inclusiv in cazul solutiilor politice".

"Acceptam ideea ca ar exista comunitati care au nevoie de un grad mai mic sau mai mare de autonomie, in raport cu autoritatile centrale, dar solutia nu trebuie cautata in federalizare. Romania considera ca cel mai bun este principiul subsidialitatii, cand guvernul central delega un grad larg de autoritate unei regiuni", a subliniat Basescu.

In continuare, presedintele roman a dat asigurari ca tara sa continua sa fie un sustinator activ al Chisinaului in solutionarea conflictului transnistrean, dar numai in baza Constitutiei R.Moldova.

In ceea ce priveste pozitia Romaniei in raport cu GUUAM, Basescu a afirmat ca tarii sale ii revine o responsabilitate sporita ca tara de frontiera in aceasta regiune

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.