Connect with us

Social

Trageri de luptă în garnizoana Cahul

Publicat

pe

Militarii Brigăzii de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul desfăşoară în perioada 31 ianuarie – 2 februarie curent trageri de luptă din armament de infanterie şi artilerie aflat în dotarea unităţii.

Potrivit comandantului Brigăzii, locotenent-colonel Sergiu Cirimpei, acţiunile se desfăşoară în cadrul exerciţiilor tactice cu trupe în teren cu implicarea subunităţilor de artilerie, infanterie, cercetare şi de sprijin logistic.

Sursa citată a specificat că circa 150 de militari în termen şi prin contract au fost implicaţi în exerciţiile respective, desfăşurate pe timp de zi şi noapte, cu utilizarea sistemelor de artilerie MT-12, tunurilor obuziere D-20, aruncătoare de bombe BM-37 şi armament de infanterie din dotarea Armatei Naţionale.

Tragerile de luptă se desfăşoară în conformitate cu Planul pregătirii de luptă pentru anul 2018.

De menţionat că acţiuni similare au avut loc săptămâna trecută în Brigada infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

SIS: A fost destructurată o formaţiune paramilitară care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip militar-tactic

Publicat

pe

De către

Serviciul de Informaţii şi Securitate, în comun cu Procuratura mun. Chişinău, au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip militar-tactic.

SIS a anunțat astăzi că descinderile au avut loc concomitent în 13 locaţii din raza municipiului Chişinău.

Gruparea a fost monitorizată de peste un an de zile de către Centrul Antiterorist al SIS, care a stabilit conexiuni directe ale membrilor grupării cu mercenari şi entități paramilitare din regiunea de Est a Ucrainei.

În cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate diferite tipuri de arme, componente de arme de luptă, echipamente militare, focoase şi aruncătoare de grenade, inclusiv 8 grenade de tip F1; 260 de cartuşe calibrul 5.45 mm; 39 de cartuşe de calibrul 9 mm; 5 cartuşe de calibrul 7.62 mm.

La fel, a fost ridicat şi un obiect explozibil, ce a fost confecționat artizanal de către unul dintre membrii grupării, iniţiat în domeniul diversionist.

SIS a precizat că, la sfârșitul lunii martie, în cadrul unor acţiuni procesual-penale au fost depistate şi ridicate circa 200 de muniţii de luptă de calibrul 9 mm într-un ascunziş improvizat pe teritoriul unui poligon aflat la periferia municipiului Chişinău.

Investigaţiile au relevat faptul că gruparea activa conform unei structuri şi ierarhii militare bine organizate, cu o pregătire ideologică temeinică şi capacităţi de luptă în condiţii reale.

La domiciliile acestora au fost identificate şi ridicate drapele, panglici, ecusoane, insigne militare, precum şi blazoane utilizate de către mercenarii din Ucraina. De asemenea, la unii membri au fost găsite dispozitive de localizare in timp real de tip GPS Traker, remodelate artizanal.

Totodată, SIS a comunicat că acţiunile ilegale ale membrilor formaţiunii paramilitare, care îşi dezvoltau deprinderile de studiu al obiectivelor militare şi de infrastructură critică, şi al minelor cu tunele subterane diversificate, au fost documentate în baza prevederilor art. 290 (Purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea sau comercializarea ilegală a armelor și munițiilor) şi art. 282 (Organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea) CP al R.Moldova, fiind iniţiate două cauze penale.

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficul Principal continuă investigaţiile, în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor pentru cauza penală şi atragerii la răspundere penală a membrilor grupării paramilitare.

Citește mai departe

Social

Alexandru Jizdan confirmă: Cele două autospeciale TOMA, oferite de președintele Erdogan, sunt în R. Moldova

Publicat

pe

De către

Ministrul de Interne Alexandru Jizdan a declarat că cele două autospeciale de intervenție marca TOMA, oferite de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, sunt în Republica Moldova, precizând că cei care sunt responsabili de restabilirea și asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile.

„Eu personal nu le-am văzut, am văzut doar niște poze a acestor mașini. Ele sunt în Republica Moldova. Cei care sunt responsabili de restabilirea și asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile”, a declarat ministrul de Interne, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Alexandru Jizdan a precizat că autospeciale de combatere a demonstrațiilor în masă au fost solicitate colegilor din mai multe țări, însă cei din Turcia au fost mai receptivi.

„Noi am solicitat automobile pentru a interveni în astfel de cazuri mai multor colegi de-ai noștri, și aici mă refer la Jandarmeria Română, la carabinierii italieni, la colegii din Germania, Lituania, dar și la belarușii, ucrainenii și turcii. Turcii au fost mai deschiși și au adus aceste două mașini”, a spus Jizdan.

Întrebat dacă autospecialele vor fi utilizate la primul protest în masă, ministrul Jizdan a declarat că această întrebare este o provocare și că dacă cineva va folosi aceste mașini în timpul unui protest pașnic, funcționarii care au admis acest lucru trebuie să poarte răspundere.

Aceste automobile pot fi utilizate doar în anumite condiții climaterice. E interzis să le folosești când e frig afară și când omul poate îngheța. Și există o gradare a pericolelor. Legea permite aplicarea acestor mașini atunci când protestul trece într-o fază mai violentă”, a declarat ministrul de Interne.

În acest context, ministrul le-a recomandat celor care au criticat cu vehemență cele două autospeciale să privească cum acționează poliția în alte state. „Să urmărească evenimentele din Germania, Franța, Italia și Spania, când poliția pentru a aduce la normalitate situația creată utilizează mult mai dur și la o scară mai largă mijloacele care le au”, a spus Alexandru Jizdan.

Reamintim că în timpul vizitei în Republica Moldova, președintele turc Recep Erdogan a anunțat că a oferit Republicii Moldova două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă.  Este vorba despre două vehicule de intervenție TOMA, folosite în timpul protestelor în masă, care ajută la dispersarea manifestanților.

Imediat după anunțul președintelui turc, internauții au constatat că vehiculele blindate denumite TOMA sunt construite special în Turcia pentru a dispersa protestele. Ziarul de Gardă a scris că autospecialele TOMA sunt dotate cu tunuri de apă pentru a controla revoltele în masă.

Acestea sunt produse de compania turcă Nurol Makina și sunt folosite de către polițiști în timpul manifestațiilor în masă din Turcia pentru a dispersa mulțimea. Autospecialele TOMA sunt utilizate și în Azerbaidjan, Libia, Zimbabwe, Georgie și Kazahstan.

Citește mai departe

Social

Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019

Publicat

pe

De către

Pensionarii, care au venituri mai mici decât minimul de existență stabilit la această categorie (adică sub 1.589 de lei), vor beneficia de la 1 ianuarie 2019 de o majorare de 10%. Această creștere este separată de indexarea generală a pensiilor pentru toți pensionarii, care are loc anual.

Anunțul a fost făcut astăzi de liderul PDM Vlad Plahotniuc.

De asemenea, Vlad Plahotniuc a anunțat că peste 41 mii de medici care sunt finanţaţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) vor primi salarii mai mari.

Potrivit lui, la moment, au fost identificate soluțiile ca și acești peste 41 de mii de angajați să beneficieze de creșterea salariilor. Este vorba despre o majorare cu 20 la sută a salariilor pentru medici și c10 la sută a salariilor pentru personalul medical.

„Am solicitat Guvernului ca asemenea majorări de salarii și pensii să fie făcute cel puțin o dată pe an. Așadar, programele „Salarii bune pentru Moldova” și „Pensii bune pentru Moldova” vor continua și în anii care vin, astfel ca oamenii să trăiască mai bine”, a declarat președintele PDM.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com