Connect with us
"
"

Publicat

pe

Experiențele turistice autentice, gastronomia și tradițiile comunităților rurale sunt cele mai importante motive de care țin cont turiștii străini atunci când aleg o destinație de vacanță. Alegerile vizitatorilor străini se încadrează în trendurile mondiale care arată că turiștii sunt tot mai interesați de turismul rural, cultural, vitivinicol și gastronomic.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova: „Turismul și industria turismului se dezvoltă rapid și are potențial mare de a crea noi locuri de muncă și de aduce profit și de a atrage investiții în Moldova. Moldova are tot ceea ce turiștii străini caută acum, are experiențe autentice, are peisaje frumoase, are o natură frumoasă deci, are totul ce un turist modern caută.”

Prima pensiune rurală din Republica Moldova, „Casa din luncă”, situată pe malul râului Răut, în satul Trebujeni, raionul Orhei are o ofertă turistică adaptată trendurilor mondiale. Pe lângă peisajul natural, pensiunea atrage străinii datorită elementelor tradiționale și activităților specifice comunităților rurale. Tocmai de aceea, în ultimii ani, un număr tot mai mare de turiști a vizitat pensiunea „Casa din luncă”. Recent, unitatea de cazare și-a extins facilitățile de cazare renovând o casă tradițională de peste 100 de ani.

Oxana Benzing, gazda pensiunii „Casa din Luncă”: „Sunt Oxana Benzing gazda pensiunii Casa din Luncă, din satul Trebujeni, raionul Orhei, din inima Moldovei. Pe când eram în clasa a noua părinții mei au deschis prima pensiune rurală din țară, toți acești ani, am acumulat experiență. Ne face o mare plăcere să primim turiști, să le arătam ospitalitatea moldovenilor, să-i delectăm cu bucate tradiționale, să pregătim împreună mâncarea. Oferim turiștilor plimbarea cu bicicletele pe care le avem aici, avem o barca pe râu, dar acum așteptăm ghețușul că să ieșim cu patinele, avem căruța trasă de cal care ne poate arătă natura frumoasă a satului.”

 „Casa din luncă” dispune acum de 10 camere moderne, care păstrează farmecul și istoria autentică a pensiunii. Pentru îmbunătățirea facilităților pensiunii, partenerii de dezvoltare au oferit un grant de 10 mii de dolari, care au fost distribuiți pentru renovarea casei, proiectului servicii de design și arhitectură și achiziționarea mobilierului nou. 

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Guvernul Suediei sprijină astfel de pensiuni pentru a se extinde și pentru locurile de muncă pe care le oferă și mai ales atunci când este vorba despre femeile antreprenoare. Mai mult de 60% dintre pensiunile din țară sunt conduse de femei, iar acesta constituie un mare succes.”

Eugen Burdelnii, expert în guvernare, Ambasada Marii Britanii la Chișinău:

Asistăm la o creștere neașteptată a sectorului, inclusiv în țări precum este Moldova. Aici vedem un salt al dezvoltării acestei industrii în țară iar istoriile precum sunt cea a pensiunii „Casa din Luncă” denotă implicarea UK aid pentru dezvoltarea acestui domeniu. Am fost foarte fericiți să vedem concordanța și continuitatea a ceea ce am văzut la nivel de strategie, când ne gândeam să ne implicăm în susținerea dezvoltării sectorului turismului și ceea ce vedem acum.”

În perioada sărbătorilor, partenerii externi de dezvoltare au fost întâmpinați conform celor mai bune tradiții ale ospitalității moldovenești: au împodobit bradul de Crăciun, au participat la un master-class de preparare a Crăciuneilor și au ascultat colindele specifice regiunii interpretate de un ansamblu folcloric din sat.

Conform sondajului turiștilor la frontieră publicat în 2019, 70% dintre turiștii străini declară că vor recomanda rudelor și prietenilor să viziteze Moldova. În 2018, 160.000 de turiști au vizitat Moldova,o creștere de 70% față de anul 2015.

USAID, Suedia și UK aid sprijină dezvoltarea turismului durabil în Republica Moldova.

Lifestyle

6 agropensiuni din Moldova pe care merită să le vizitezi

Publicat

pe

PE SCURT

Și în Republica Moldova poți să călătorești și să te odihnești. Desigur, poți să o faci în stil tradițional. Poți merge, de exemplu, la Orheiul Vechi și să te oprești la una dintre agropensiunile din zonă. Acestea oferă servicii de cazare, restaurant, foișoare, poți să închiriezi o bicicletă și să vezi împrejurimile sau poți să te duci… la spa.

Șase dintre agropensiunile din Republica Moldova au fost certificate și fac parte din reţeaua CerTour comună pentru 12 ţări din bazinul Mării negre şi cel al Mării Mediteraniene.

PE LUNG

1. Agropensiunea „Eco-resort Butuceni”

Este situată într-un loc pitoresc. E clasificată ca pensiune de 3 stele. Decorul interior şi cel exterior al clădirilor este adaptat la stilul rustic. În anul 2004 au fost procurate primele case, care au fost restaurate, reamenajate şi deschise pentru cazare în 2007. Mai sunt amenajate un centru spa, un centru meşteşugăresc, săli de conferinţe, trei piscine, un iaz pentru amatorii de pescuit şi un spaţiu concertistic.

Casele au elemente arhitecturale specifice Orheiului Vechi. Astfel, unele case conţin elemente locale de decor, artizanat local, mobilier şi decoraţiuni, ţesături, articole de uz zilnic care sunt specifice acestei zone etnografice. Băuturile naturiste şi bucatele locale sunt servite în veselă din lut, fiind preparate organic, bazate pe ingrediente naturale, din reţete tradiţionale vechi. 

Geplaatst door Eco Resort Butuceni op Donderdag 5 december 2019

2. Agropensiunea „Casa din Luncă”

În mai 2002 la Orheiul Vechi, în s. Trebujeni, în gospodăria familiei Benzing, îşi lansează activitatea prima agropensiune din Republica Moldova. Este amplasată în inima Codrilor, pe malul râului Răut.

„Casa din Luncă” este clasificată, conform standardelor naţionale, ca pensiune de 3 stele şi e constituită din două case la curte. Zona de odihnă din curte are trei foişoare, teren de joacă, scrâncioburi, piscină, saună rusească.

Pensiunea este una ecologică și optează pentru reducerea tuturor tipurilor de poluare (chimică, biologică, vizuală, olfactivă şi sonoră). Utilizarea eficientă a resurselor energetice e prioritară pentru personalul şi clienţii pensiunii. Apa caldă pentru uzul agropensiunii se obţine prin folosirea bateriilor de acumulare a energiei solare. Încălzirea încăperilor agropensiunii se asigură prin sistemul de încălzire cu lemne şi biomasă. Iluminarea teritoriului se face în mare parte cu lămpi solare. Pensiunea dispune de recipient ecologic pentru colectarea deşeurilor menajere/reziduurilor, amplasat într-un spaţiu special amenajat. Mai există și un sistem autonom funcţional de captare şi evacuare a apelor pluviale.

Geplaatst door AgroPensiunea Casa din Lunca op Woensdag 4 september 2019

3. Agropensiunea „Casa Verde”

Prima experienţă în domeniul turismului rural a fost în anul 2001, iar Î.I. ,,Ludmila Buzilă” a fost lansată în iunie 2005. Pensiunea este creată în baza unei gospodării ţărăneşti şi este constituită din trei case

În pensiune este păstrată şi promovată tradiţia de încondeiere a ouălor pascale, iar acest meşteşug este practicat de mai multe femei din localitate.

Meniul de bucate al pensiunii conţine o gamă variată de preparate proaspete tradiţionale, autentice şi specifice zonei. Se oferă „Platoul casei” şi plăcinta tradiţională. Toate băuturile nealcoolice (compotul proaspăt, sucurile, ceaiurile/infuziile din ierburi), ca şi cele alcoolice (vinurile de casă, ţuica, vişinata etc.) sunt ecologice şi de producţie locală. Se încurajează participarea la procesul de pregătire a bucatelor.

Geplaatst door Casa Verde op Zondag 9 juli 2017

4. Agropensiunea „Vila Roz”

Pensiunea a fost înfiinţată la 10 martie 2011 prin amenajarea casei părinteşti. Activează tot anul şi oferă servicii de cazare şi ospitalitate. Pensiunea este constituită din două case. În faţa casei tradiţionale e o prispă susţinută de piloni din piatră, element specific arhitecturii Orheiului. 

Terasa pensiunii este împodobită cu covoare moldoveneşti, cu păretare şi ţoluri, feţe de masă, mileuri confecţionate de meşteri locali. 

Bucătăria pensiunii este specializată în bucate tradiţionale, pregătite pe baza legumelor crescute în grădina pensiunii şi a alimentelor locale (lapte, brânzeturi, ouă, carne). Meniul pensiunii reprezintă gastronomia zonei etnoculturale cu accent pe tradiţia veche a familiei gazdei. 

#vilaroz #moldova #discovermoldova #descoperamoldova #ashadetare #localsmd #orheiulvechi #oldorhei

Geplaatst door Vila Roz op Dinsdag 24 april 2018

Cele mai faimoase mâncăruri locale (mămăliga servită cu brânză, friptură şi smântână; zeama de pui cu tăiţei, legumele la grătar; plăcintele, clătitele cu dulceaţă din petale de trandafir etc.) se regăsesc în meniul pensiunii. „Cartea de vizită” gastronomică a pensiunii sunt biscuiţii în formă de trandafiri „Trandafirii Vila Roz” şi gemul de trandafir „Vila Roz”. 

5. Pensiunea turistică „Fata Morgana”

Pensiunea este amplasată în s. Molovata, raionul Dubăsari. A fost lansată în anul 2012 şi funcţionează în perioada caldă a anului şi în perioada sărbătorilor de iarnă. A fost proiectată şi construită în conformitate cu tradiţiile arhitecturale locale, cu folosirea materialelor tradiţionale: piatră, lemn, lut, stuf. Mobila este confecţionată din lemn. Terasa de vară şi crama sunt împodobite cu elemente tradiţionale de decor: oale din lut, obiecte vechi, ţesături, prosoape, roţi de căruţă etc. 

Pe malul râului Nistru sunt amenajate bungalow-uri pentru relaxare şi pescuit. Oaspeţilor li se serveşte masa în imediata apropiere a râului Nistru, pe o terasă construită din lemn şi stuf, decorată cu diverse obiecte tradiţionale vechi. 

Geplaatst door Fata Morgana, Dubasari, Moldova op Maandag 7 juli 2014

Meniul, actualizat zilnic, este variat şi conţine bucate tradiţionale pentru localitate (costraş la grătar, raci fierţi în unt etc.) preparate din produse locale. Mâncarea proaspătă este pregătită din produse crescute în gospodăriile localnicilor. Băuturile selecte sunt atât locale, cât şi ale producătorilor consacraţi. Totuşi, în lista băuturilor predomină cele locale: vin de casă, cvas.

6. Agropensiunea „Hanul lui Hanganu”

Pensiunea e amplasată în satul Lalova, raionul Rezina. Şi-a început activitatea în 2006, oferind pe atunci servicii de cazare în două camere de tip „başcă”, masă şi agrement. Acum reprezintă un ansamblu de încăperi construite în stil rustic, aşa cum erau casele ridicate de strămoşii noştri: pereţii unşi cu lut şi cu paie, casa acoperită cu olane din ceramică şi stufit, mobilierul din camere şi de pe terase este făcut din lemn natural, există sobă şi cuptor, covoare ţesute din lână de oi. 

Persoanele care duc dorul nopţilor de vară cu miros de fân proaspăt îşi pot petrece noaptea în fâneaţă, un loc special amenajat de gospodarul pensiunii. 

Geplaatst door Hanul lui Hanganu op Maandag 6 mei 2019

Aceste șase agropensiuni sunt certificate în cadrul proiectului Sistemul de Certificare a Calităţii în agroturism” – CerTour.

Obiectivul general al proiectului CerTour este de a promova agroturismul în regiunile partenere şi de a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite prin introducerea unui standard comun specific de calitate şi a unui proces de certificare. Agropensiunile fac parte din reţeaua CerTour comună pentru 12 ţări din bazinul Mării Negre şi cel al Mării Mediteraniene. Ele primesc acest certificat pentru o serie de criterii, printre care: liniștea din apropiere și din agropensiune, securitatea, produse tradiționale de vânzare, utilizarea durabilă a resurselor naturale, minimizarea impactului asupra mediului și altele.

Resurse informaționale: Catalogul agropensiunilor certificate în Republica Moldova

Sursa foto principală: Facebook/Casa de Luncă

Citește mai departe

Cultură

Persoanele LGBT plecate din Moldova au povestit ce le lipsește cel mai mult

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Peste zece persoane LGBT originare din Republica Moldova, dar emigrate de mai mulți ani, au povestit ce le lipsește cel mai mult de acasă. Artista și fotografa Natalia Gârbu, cunoscută pentru umorul, realitatea, creativitatea, nebunia și autenticitatea din colajele și fotografiile pe care le face, i-a ascultat și a ilustrat sentimentele lor în fotografii.

Expoziția de fotografii, care ulterior vor deveni cărți poștale, este expusă la Casa Dacă Boutiqie Hotel. Dacă te grăbești, mai reușești să o vezi.

PE LUNG

„Cărți poștale de acasă”, cum a fost întitulată expoziția, vine să puncteze mai multe lucruri – că din Moldova se pleacă nu doar de sărăcie, dar și din cauza discriminării pe criterii de orientare sexuală; că indiferent de orientarea sexuală, ne plac și ne lipsesc aceleași lucruri pentru care iubim Moldova; că dorul de casă este universal; că în pofida dorului, timpul și distanța le lecuiesc pe toate.

Pentru a realiza aceste fotografii, Natalia Gârbu a discutat și a ascultat mărturisirile persoanelor LGBT plecate din Moldova pentru că nu au putut locui aici deschis, despre lucrurile, locurile, gusturile și senzațiile de acasă care le este cel mai dor.

La vernisajul expoziției, Natalia a povestit despre Valerie, una dintre protagonistele expoziției, care este o persoană transsexuală emigrată în Rusia și care a insipirat-o prin curajul pe care l-a avut când, îmbrăcată într-o fustă scurtă, a făcut o plimbare prin Piața Centrală. Natalia Gârbu a povestit celor prezenți la vernisaj și despre felul în care fiica sa este bulită de copiii de la grădiniță pentru că se joacă cu mașinele.

„Cărți poștale de acasă” este punctul culminant al Coming Out Days Fest2019, care s-au desfășurat între 11 și 18 octombrie la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”.

Citește mai departe

Lifestyle

Drumețiile lui George și Ioannis

Publicat

pe

De către

La sfrâșitul verii, George și Ioannis, doi prieteni din București, au venit în vizită în Moldova la amicii lor. O ocazie în plus să cunoscă Republica Moldova cu oamenii și locurile ei turistice.

George Stefan Kudor-Ghitescu, în București, lucrează în domeniul protecției naturii, arii protejate și dezvoltare durabilă. Ioannis Stamatogiannis este de origine grec, însă și-a făcut studiile în arhitectură în România și, cu mai bine de 20 de ani în urmă, a decis să rămână cu traiul la București. În timpul liber călătorește și face fotografie.

Drumetiile lui George și Ioannis

Au venit în Republica Moldova fără nicio idee sau așteptări. Prima dată au vizitat Chișinăul, iar acum au pornit prin sate, de-a lungul Nistrului. Au fost la Țâpova, la Soroca, Saharna, Vărăncău, s-au oprit pe la casele oamenilor, au băut, desigur, câte un păhărel de vin. Omul sfințește locul, de asta s-au convins George și Ioannis. Drumețiile a doi prieteni prin Moldova, alătură-te lor prin obiectivul Luciei Tăut ^_^

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 8 oktober 2019

Deși, au călătorit în diferite țări și au cunoscut oameni de pe diferite continete, mai puține cunoșteau despre diversitatea culturală și turistică dintre Nistru și Prut. Astfel, într-un weekend au pornit la drum. Pe harta Moldovei, prietenii au marcat mai multe localități vizitate.

În reportajul de mai jos urmăriți cum a arătat călătoria lui Ioannis Stamatogiannis și George Stefan Kudor-Ghitescu prin Moldova.

Reportaj de Lucia Tăut

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Ecologie4 ore în urmă

Se bate alarma! Râurile sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate

PE SCURT Râurile noastre sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate care sunt deversate în râurile noastre și care...

Social19 ore în urmă

Pandemia în Germania: „Statul a avut grijă de toți”

Pandemia de COVID-19 a pus autoritățile din toate statele lumii într-o situație dificilă și a influențat puternic și echilibrul politic...

IstorieO zi în urmă

Panglica Sfântului Gheorghe nu are nimic în comun cu cel de-al Doilea Război Mondial. Alte mituri promovate de Rusia

PE SCURT Panglica Sfântului Gheorghe a fost inventată în 2005 în Federația Rusă și este inspirată din Primul Război Mondial....

LifestyleO zi în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

SocialO zi în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 171 cazuri noi de infecție. Bilanțul deceselor ajunge la 288

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie2 zile în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031