Connect with us

Politică

Topul celor mai leneși deputați în 2018

Publicat

pe

Este sfârșit de an și facem totalizările. Am analizat activitatea fiecărui deputat și am făcut un top al deputaților care au cele mai puține proiecte propuse.

Locul 5

Alla Dolinţă, PSRM, a semnat 6 proiecte. Unul se adoptă, 2 se examinează, iar trei au fost respinse. Împreună cu alți 5 deputați socialiști, ea deține cetățenie română. Potrivit rise.md, o companie mare de pe piața gazelor lichefiate din RM a fost preluată de familia deputatei. 

Marian Lupu, PDM, la fel, are semnate 6 proiecte, dintre care 2 au fost adoptate. Trei sunt în curs de adoptare, iar unul a fost retras. Lupu a fost membru PCRM și a deținut funcția de președinte al parlamentului. Doi ani a fost președinte interimar al R. Moldova.

Gheorghe Mocanu, PPEM, a semnat 6 proiecte, iar 3 au fost adoptate, 2 se adoptă și 1 se examinează. Mocanu a ajuns în parlament din partea PLDM, însă a părăsit partidul.

Alexandr Nesterovschi, PSRM, la fel ca și colegii, are 6 proiecte, dintre care 3 sunt examinate, iar 3 au fost respinse. Anterior, acesta a fost membru PCRM.

Nae-Simion Pleşca, PDM, a semnat 6 proiecte. Două proiecte au fost adoptate, unul se adoptă, alte două se examinează și un proiect a fost retras. Pleșca a fost membru PLDM. Doctor în filologie, nu a votat pentru introducerea pe ordinea de zi a ședinței de din 1 noiembrie a.c. a Parlamentului proiectul de modificare a Constituției prin care se propunea ca limba oficială a R. Moldova să fie româna. Potrivit zdg.md, deputatul Nae-Simion Pleşca este proprietarul mai multor apartamente şi spaţii comerciale care au un preţ de piaţă de milioane de lei, toate fiind amplasate în centrul Chişinăului.

Locul 4

Lidia Lupu

Lidia Lupu, PDM, a semnat 5 proiecte. Doar unul a fost adoptat, două se adoptă și alte două se examinează. Lupu a fost membră a PCRM, ulterior migrând în PSRM. În 2016, ea aderă la PDM. În trecut, deputata a fost președinta raionului Hâncești. Potrivit investigații.md, Lupu a repartizat unui fost comunist, actual democrat, loc într-un cămin public, transformat ulterior într-un apartament de lux.

Victor Mîndru, PDM, are 5 proiecte semnate. Unul a fost adoptat, 3 se adoptă, iar unul se examinează. Mândru este unul dintre cei 14 transfugi din PCRM. În 2013, Victor Mîndru, împreună cu alți 48 parlamentari au solicitat examinarea „posibilităţii identificării unui lot de pământ pentru construirea unui bloc locativ pentru asigurarea deputaților cu spațiu locativ din cont propriu”, deși deținea atunci deja două apartamente.

Locul 3

Artur Reșetnicov

Alexandr Bannicov, PDM, a scris patru proiecte. Unul a fost adoptat, două sunt în curs de adoptare și un proiect se examinează. Bannicov a fost membru PCRM și a migrat la PDM. Anterior, presa scria că fiul deputatului ar fi fost traficant de droguri. Anul trecut, Bannicov a primit o mașină de peste un milion de lei donație de la tatăl lui.

Artur Reşetnicov, PDM, are patru proiecte în curs de adoptare. Anterior, Reșetnicov a fost membru PCRM, dar și director SIS. Pe atunci, deputatul redobândise cetățenia română. În decembrie anul acesta, Reșetnicov a fost numit judecător la curtea Constituțională.

Oleg Sîrbu, PDM, numără patru proiecte, dintre care două au fost adoptate, unul se adoptă, iar altul se examinează. Potrivit zdg.md, Oleg Sîrbu face acte de caritate politică folosind ajutoare umanitare oferite gratuit de o fundație din Olanda pentru copiii din R. Moldova.

Locul 2

Artur Gutium

Artur Gutium, deputat neafiliat, a semnat trei proiecte care se examinează. Anterior, acesta a fost membru PL, însă anul trecut a părăsit partidul.

Petru Porcescu, PDM, are trei proiecte, unul adoptat și alte două în curs de adoptare. Anterior, acesta a fost membru PCRM. El a fost şi director al SA „Tutun-CTC” și a beneficiat de salarii majorate neîntemeiat.

Locul 1


Galina Balmoş, PDM, a propus un singur proiect care, astăzi, se află în curs de adoptare. Balmoș este una dintre cei 14 transfugi din PCRM la PDM. De asemenea, ea a fost ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Top 5 cei mai harnici deputați

Politică

Blocul ACUM: „ Avem nevoie de funcția de speaker pe o perioadă scurtă. Ulterior, Năstase ar trebui să demisioneze”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Reprezentanții Partidului Socialiștilor nu s-au prezentat astăzi la întrevederea anunțată de Blocul ACUM pentru a discuta deblocarea activității Parlamentului. Reprezentanții blocului ACUM au declarat sunt în continuare deschiși pentru a discuta agenda antioligarhică, precizând că „mingea este pe terenul socialiștilor”.

Totodată, vicepreședintele Platformei DA Alexandru Slusari a declarat că blocul ACUM are nevoie de funcția de președinte al Parlamentului pentru ca pachetul de legi privind dezoligarhizarea țării să fie discutat și votat de Legislativ. „Ulterior. Andrei Năstase ar trebui să demisioneze din funcție”, a declarat Slusari.

PE LUNG

„Am vrut să spunem tranşant că niciodată nu ne-am ţinut de funcţii. Azi am vrut să spunem că Andrei Năstase nu se ţine de funcţie. ACUM are nevoie de această funcţie pe o perioadă scurtă”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputatul a opinat că PSRM are acum trei opțiuni: alegeri anticipate, discuții cu blocul ACUM sau o coaliție cu PDM.

La rândul său, deputatul Mihai Popșoi a declarat că pentru cei din PSRM nu constituie un pericol votarea unui speaker ACUM, întrucât el poate fi demis cu voturile celorlalți deputați.

Citește mai departe

Divertisment

Chiar dacă Legislativul nu va fi funcțional. Andrian Candu: Alegerile locale trebuie să fie desfăşurate în această vară

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Alegerile locale trebuie să fie desfăşurate în termenii prevăzuţi de lege, a declarat fostul președinte al Parlamentului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Potrivit lui, chiar dacă Legislativul nu va fi funcţional, Curtea Constituțională se va expune asupra unor mecanisme prin care fiecare cetățean din țară să-și aleagă primarii.

Declarația a fost făcută de Andrian Candu în cadrul unui interviu acordat pentru Realitatea.md. Potrivit lui, în mod normal, alegerile locale ar trebui desfășurate în luna iunie.

PE LUNG

„Alegerile locale trebuie să aibă loc, deoarece mandatul primarilor actuali expiră în luna iunie. Bineînțeles, ar putea să fie unele întârzieri în funcție de funcționalitatea Parlamentului. Să presupunem că Parlamentul va deveni funcțional și alegerile poate se vor decala cu o săptămână sau două. În situația în care Parlamentul nu este funcțional să stabilească data alegerilor, sunt sigur că vor fi mecanisme juridice, inclusiv prin unele interpretări ale Curții Constituționale, ca totuși această decizie să fie luată în așa fel încât alegerile generale locale să fie organizate în timpul reglementat de lege”, a declarat Andrian Candu.

Anterior, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat că alegerile locale pot fi organizate începând cu 14 iunie, însă Parlamentul este cel care decide data scrutinului. Potrivit legislației, a mai precizat Alina Russu, mandatul primarului sau al consilierului local este în vigoare până la validarea mandatului următorului ales local.

Citește mai departe

Politică

CEC a somat PAS să achite 76 mii de lei la bugetul de stat. PAS: O încercare de discreditare a formațiunii

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Comisia Electorală Centrală a somat astăzi Partidul Acțiune și Solidaritate să verse în bugetul de stat suma de 76 mii de lei.
Potrivit instituției, decizia vine în contextul în care, în anul 2016, această formațiune politică a încălcat prevederile legislației la subiectul finanțării campaniei electorale.

La rândul său, PAS anunță că a luat act de hotărârea de astăzi a CEC, dar o califică ca fiind o încercare de discreditare a PAS, întrucât partidul a plătit deja o bună parte din această datorie.

PE LUNG

Astfel, Comisia Electorală Centrală a precizat că, în perioada de referință, întreprinderea mixtă ÎM „MOLDAVIAN AIRLINES” SRL a virat în contul PAS 100 mii de lei. Conform prevederilor legale se interzice finanțarea, prestarea unor servicii cu titlu gratuit ori susţinerea materială sub orice formă, directă şi/sau indirectă, a partidelor politice de către persoanele juridice cu capital străin sau mixt.

Anterior, partidul s-a angajat să transfere, în mod eșalonat, donația în mărime de 100 mii de lei, realizând până la situația din 19 aprilie 2019, opt tranșe, în cuantum total de 24 mii de lei.

„Astfel, Partidul Politic Acțiune și Solidaritate a fost somat să verse la bugetul de stat suma de 76 mii de lei, în termen de 6 luni din momentul adoptării hotărârii de către CEC, cu dreptul achitării eșalonate a acestei sume”, a precizat CEC.

Pe de altă parte, PAS s-a arătat dispus să întoarcă eșalonat toată suma. „Însuși CEC a recunoscut că până în prezent PAS a făcut 8 plăți, adică a dovedit buna sa credință, fapt care excludea necesitatea adoptării unei somații în vederea obligării PAS de a achita suma restantă”, a menționat formațiunea.

Cei de la PAS a precizat că cele 100 de mii de lei pe care i-a acceptat în campania prezidențială și pe care acum trebuie s-o verse în buget provin dintr-o donație transparentă efectuată de o companie cu capital străin. „La momentul acceptării acelei donații, nu cunoșteam despre faptul că compania donatoare este cu capital străin”, a menționat partidul.

„Această decizie dovedește și faptul că organul electoral suprem aplică deliberat standarde duble. În acest context, amintim faptul că CEC a refuzat să someze Partidul Democrat să întoarcă la buget peste 47 milioane de lei, după ce democrații au încălcat Regulamentul aprobat de CEC și au acceptat donații în numerar peste plafoanele maxime stabilite”, a mai arătat PAS.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social6 minute în urmă

Guvernul alocă 2,6 milioane de lei pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale

PE SCURT Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului...

Economie13 minute în urmă

Air Moldova va asigura deplasarea gratuită a întregii delegații a Mitropoliei Moldovei care va aduce Focul Haric

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea...

Divertisment19 minute în urmă

Premiile Oscar: Categoria „cel mai bun film străin” și-a schimbat denumirea

PE SCURT Categoria „cel mai bun film străin” de la gala premiilor Oscar şi-a schimbat denumirea oficială şi se va...

Social42 de minute în urmă

De ce ți se face rău în mașină. Creierul tău crede că ai fost otrăvit

PE SCURT Nimic nu strică o vacanță cu mașina ca starea de greață, rău, pe care cei mai mulți dintre...

Social2 ore în urmă

Sondaj: 98 la sută dintre moldoveni sărbătoresc Paștele. Cine merge la Biserică pentru a sfinți bucatele

PE SCURT 98 la sută din cetățenii Republicii Moldova petrec Sărbătorile Pascale. Nouă din zece moldoveni obișnuiesc să meargă la...

Economie3 ore în urmă

Ministerul Economiei: Complexul multifuncțional „Chişinău Arena” este gata în proporție de 60%

PE SCURT Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat astăzi că proiectul privind construcția complexului multifuncțional „Chişinău Arena” este realizat în...

Politică3 ore în urmă

Blocul ACUM: „ Avem nevoie de funcția de speaker pe o perioadă scurtă. Ulterior, Năstase ar trebui să demisioneze”

PE SCURT Reprezentanții Partidului Socialiștilor nu s-au prezentat astăzi la întrevederea anunțată de Blocul ACUM pentru a discuta deblocarea activității...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Cui sunt dedicate condițiile PSRM și ce au de spus Maia Sandu și Andrei Năstase despre ele

PE SCURT Condițiile de negocieri înaintate de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, ci pentru Partidul Democrat. Opinia...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Cine ar fi fost viceprimarii Chișinăului, dacă alegerile locale erau validate

PE SCURT Dacă alegerile locale din Chișinău ar fi fost validate, primarul ales Andrei Năstase i-ar fi numit ca viceprimari...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Cota de încredere între PSRM și ACUM „este la nivelul zero”

PE SCURT Cota de încredere între cele două formațiuni „este la nivelul zero”, declară Andrei Năstase, și doar dacă aceasta...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii...

Alegeri2 săptămâni în urmă

CEC acuză Partidul Șor. Cum se apără fracțiunea?

PE SCURT Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că Partidul Șor a încălcat prevederile legislației electorale, la subiectul finanțării campaniei electorale...

Advertisement

Opinii

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com