Connect with us

Politică

Topul celor mai leneși deputați în 2018

Publicat

pe

Este sfârșit de an și facem totalizările. Am analizat activitatea fiecărui deputat și am făcut un top al deputaților care au cele mai puține proiecte propuse.

Locul 5

Alla Dolinţă, PSRM, a semnat 6 proiecte. Unul se adoptă, 2 se examinează, iar trei au fost respinse. Împreună cu alți 5 deputați socialiști, ea deține cetățenie română. Potrivit rise.md, o companie mare de pe piața gazelor lichefiate din RM a fost preluată de familia deputatei. 

Marian Lupu, PDM, la fel, are semnate 6 proiecte, dintre care 2 au fost adoptate. Trei sunt în curs de adoptare, iar unul a fost retras. Lupu a fost membru PCRM și a deținut funcția de președinte al parlamentului. Doi ani a fost președinte interimar al R. Moldova.

Gheorghe Mocanu, PPEM, a semnat 6 proiecte, iar 3 au fost adoptate, 2 se adoptă și 1 se examinează. Mocanu a ajuns în parlament din partea PLDM, însă a părăsit partidul.

Alexandr Nesterovschi, PSRM, la fel ca și colegii, are 6 proiecte, dintre care 3 sunt examinate, iar 3 au fost respinse. Anterior, acesta a fost membru PCRM.

Nae-Simion Pleşca, PDM, a semnat 6 proiecte. Două proiecte au fost adoptate, unul se adoptă, alte două se examinează și un proiect a fost retras. Pleșca a fost membru PLDM. Doctor în filologie, nu a votat pentru introducerea pe ordinea de zi a ședinței de din 1 noiembrie a.c. a Parlamentului proiectul de modificare a Constituției prin care se propunea ca limba oficială a R. Moldova să fie româna. Potrivit zdg.md, deputatul Nae-Simion Pleşca este proprietarul mai multor apartamente şi spaţii comerciale care au un preţ de piaţă de milioane de lei, toate fiind amplasate în centrul Chişinăului.

Locul 4

Lidia Lupu

Lidia Lupu, PDM, a semnat 5 proiecte. Doar unul a fost adoptat, două se adoptă și alte două se examinează. Lupu a fost membră a PCRM, ulterior migrând în PSRM. În 2016, ea aderă la PDM. În trecut, deputata a fost președinta raionului Hâncești. Potrivit investigații.md, Lupu a repartizat unui fost comunist, actual democrat, loc într-un cămin public, transformat ulterior într-un apartament de lux.

Victor Mîndru, PDM, are 5 proiecte semnate. Unul a fost adoptat, 3 se adoptă, iar unul se examinează. Mândru este unul dintre cei 14 transfugi din PCRM. În 2013, Victor Mîndru, împreună cu alți 48 parlamentari au solicitat examinarea „posibilităţii identificării unui lot de pământ pentru construirea unui bloc locativ pentru asigurarea deputaților cu spațiu locativ din cont propriu”, deși deținea atunci deja două apartamente.

Locul 3

Artur Reșetnicov

Alexandr Bannicov, PDM, a scris patru proiecte. Unul a fost adoptat, două sunt în curs de adoptare și un proiect se examinează. Bannicov a fost membru PCRM și a migrat la PDM. Anterior, presa scria că fiul deputatului ar fi fost traficant de droguri. Anul trecut, Bannicov a primit o mașină de peste un milion de lei donație de la tatăl lui.

Artur Reşetnicov, PDM, are patru proiecte în curs de adoptare. Anterior, Reșetnicov a fost membru PCRM, dar și director SIS. Pe atunci, deputatul redobândise cetățenia română. În decembrie anul acesta, Reșetnicov a fost numit judecător la curtea Constituțională.

Oleg Sîrbu, PDM, numără patru proiecte, dintre care două au fost adoptate, unul se adoptă, iar altul se examinează. Potrivit zdg.md, Oleg Sîrbu face acte de caritate politică folosind ajutoare umanitare oferite gratuit de o fundație din Olanda pentru copiii din R. Moldova.

Locul 2

Artur Gutium

Artur Gutium, deputat neafiliat, a semnat trei proiecte care se examinează. Anterior, acesta a fost membru PL, însă anul trecut a părăsit partidul.

Petru Porcescu, PDM, are trei proiecte, unul adoptat și alte două în curs de adoptare. Anterior, acesta a fost membru PCRM. El a fost şi director al SA „Tutun-CTC” și a beneficiat de salarii majorate neîntemeiat.

Locul 1


Galina Balmoş, PDM, a propus un singur proiect care, astăzi, se află în curs de adoptare. Balmoș este una dintre cei 14 transfugi din PCRM la PDM. De asemenea, ea a fost ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Top 5 cei mai harnici deputați

Politică

Un deputat PDM își depune mandatul: „Am înțeles că nu sunt pentru politică”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputata PDM, Otilia Drăguțanu, își depune mandatul de deputat.Într-o postare pe facebook Otilia Drăguțanul declară că „a înțeles că nu este pentru politică și că politica nu este pentru ea”.

Mai mult, potrivit ei, un partid în opoziție are nevoie de cineva cu un alt profil și temperament și cu mai multă experiență în politică.

PE LUNG

După o lungă perioadă de reflecție, am înțeles că eu nu sunt pentru politică și ea nu este pentru mine. Întotdeauna am știut să-mi gasesc locul și să muncesc acolo unde abilitățile mele au adus utilitate maximă. Sunt de părere că un partid în opoziție are nevoie de cineva cu un alt profil și temperament și cu mai multă experiență în politică. Le sunt foarte recunoscătoare persoanelor care au avut încredere în mine, iar colegilor din parlament le doresc succes în munca deloc ușoară”, a declarat Otilia Drăguțanu într-un mesaj postat pe Facebook.

Otilia Drăguțanu este soția fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu. Ea a acces în Parlament pe lista de partid a PDM.

Citește mai departe

Politică

Parlamentul a decis: Care va fi procedura de desemnare a procurorului general interimar

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Parlamentul a introdus norme care reglementează vacanța funcției de procuror general. Astăzi, deputații au votat, în două lecturi, modificarea articolului 11 din Legea cu privire la Procuratură.

Astfel, procedura de desemnare a procurorului general interimar va parcurge următoarele etape: președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se va convoaca în maxim 3 zile de la intervenirea vacanței funcției.

PE LUNG

Potrivit documentului, președintele țării poate respinge candidatura propusă în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia.

În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura.

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se oferă avizul se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.

Mandatul procurorului general interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a Procurorului General prin decret prezidențial.

Citește mai departe

Politică

Dorin Cimil este noul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Dorin Cimil a fost ales astăzi în funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale. Noul vicepreşedinte al CEC a devenit Vladimir Şarban, iar secretarul CEC va fi Maxim Lebedinschi.

Conducerea organului electoral a fost aleasă prin vot secret la ședință de membrii Comisiei Electorale Centrale.

PE LUNG

Dorin Cimil este conferențiar universitar, doctor în drept, avocat și a fost propus în CEC de PAS, iar Maxim Lebedinschi a fost consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul juridic și a fost propus de PSRM. Vladimir Șarban a fost propus în CEC de fostul președinte Nicolae Timofti.

Precizăm că trei poziții de membri ai CEC au devenit vacante după ce Alina Russu, Rodica Ciubotaru și Iurie Ciocan și-au depus mandatele. Ulterior, Parlamentul a desemnat și confirmat în funcție noii membri – Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani, iar componenţa nominală a acesteia se confirmă prin hotărâre de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică10 ore în urmă

Un deputat PDM își depune mandatul: „Am înțeles că nu sunt pentru politică”

PE SCURT Deputata PDM, Otilia Drăguțanu, își depune mandatul de deputat.Într-o postare pe facebook Otilia Drăguțanul declară că „a înțeles...

Economie10 ore în urmă

Parlamentul instituie moratoriu asupra proceselor de privatizare a bunurilor publice

PE SCURT Parlamentul instituie moratoriu asupra proceselor în derulare de privatizare, concesionare și încheiere a parteneriatelor publice-private cu privire la...

Politică11 ore în urmă

Parlamentul a decis: Care va fi procedura de desemnare a procurorului general interimar

PE SCURT Parlamentul a introdus norme care reglementează vacanța funcției de procuror general. Astăzi, deputații au votat, în două lecturi,...

Social12 ore în urmă

O grupare vindea droguri sintetice prin Telegram. Liderul grupării  era deghizat în femeie, în momentul reținerii// VIDEO

PE SCURT Oamenii legii au destructurat o grupare criminală, specializată în circulația ilegală a drogurilor sintetice de tip PVP, prin...

Economie13 ore în urmă

Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările

PE SCURT Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările. Parlamentul a aprobat în...

Economie13 ore în urmă

Termenul patentei de întreprinzător va fi prelungit până în anul 2022

PE SCURT Desfășurarea activităților în baza patentei de întreprinzător se va permite până la data de 31 decembrie 2022. Parlamentul...

Politică14 ore în urmă

Dorin Cimil este noul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale

PE SCURT Dorin Cimil a fost ales astăzi în funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale. Noul vicepreşedinte al CEC...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com