SUA acuza administratia de la Tiraspol de tergiversarea negocierilor in formatul 5+2

Delegatia SUA, care a participat la Consiliul Permanent al OSCE, a declarat ca lipsa rezultatelor ultimei runde de negocieri in problema transnistreana in format 5+2 se datoreaza absentei vointei pentru atingerea unui compromis constructiv si incercarea partii transnistrene de a mentine status-quo-ul, ceea ce nu poate fi acceptat, in opinia SUA.

In cadrul sedintei Consiliului Permanent al OSCE din 2 februarie curent, Delegatia SUA a reiterat atasamentul sau pentru solutionarea conflictului transnistrean prin respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a RM. Potrivit Serviciulu ide presa al MAEIE, diplomatii americani au subliniat necesitatea atingerii in timpul apropiat a unui acord asupa monitorizarii intreprinderilor complexului militar-industrial din Transnistria si implementarii unor elemente specifice ale pachetului de masuri de consolidare a increderii si securitatii, precum si asupra misiunii internationale de evaluare in vederea democratizarii regiunii transnistrene.

In acelasi timp, delegatia SUA a subliniat importanta aplicarii depline a acordului moldo-ucrainean privind controlul vamal si si-a exprimat speranta ca Kievul isi va reconsidera decizia de amanare a punerii in aplicare a acordului vamal respectiv.

SUA au mai atras atentia asupra faptului ca Rusia nu si-a indeplinit angajamentele luate in cadrul Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 nici dupa sase ani de la semnare, remarcand necesitatea reluarii neconditionate a procesului de retragere a prezentei militare rusesti din Moldova.

In cadrul aceleiasi reuniuni, Uniunea Europeana si-a exprimat disponibilitatea de a contribui plenar la solutionarea durabila a problemei transnistrene, in baza suveranitatii si integritatii territoriale a RM, precum si in baza respectului pentru democratie, statul de drept, drepturile omului si drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

UE a deplans absenta unor progrese in cadrul celei de-a treia runde de negocieri in format extins si si-a exprimat regretul fata de tergiversarea de catre reprezentantii Tiraspolului a chestiunii monitorizarii intreprinderilor indistrial-militare din regiune, a Misiunii internationale de evaluare electorala, precum si a schimbului de informatii militare, convenit anterior.

In acelasi context, UE a incurajat Moldova si Ucraina sa finalizeze cat mai curand aspectele tehnice ale problemei implementarii Acordului vamal moldo-ucrainean cu sprijinul expertilor Misiunii UE de asistenta la frontiera moldo-ucraineana. Totodata, UE si-a reconfirmat atasamentul pentru implementarea deplina a angajamentelor de la Istanbul si a chemat Rusia sa reia procesul de retragere a trupelor si munitiilor, suspendat in 2004, apreciind ca aceasta va fi de natura sa grabeasca atingerea unei solutii pentru conflictul transnistrean. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.