SUA acordă Republicii Moldova peste 11 milioane de dolari pentru dezvoltarea economiei

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, care urmărește îmbunătățirea mediului de afaceri și a comerțului în țară, ajutând instituțiile guvernamentale și sectorul privat să accelereze implementarea mecanismelor de liberalizare a comerțului, a fost lansat astăzi la Chișinău.

Asistența tehnică oferită Republicii Moldova de către SUA, prin intermediul Agenției Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID), este de 11,2 milioane de dolari. Durata de implementare a acestuia este de patru ani.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova are patru componente: îmbunătățirea armonizării și implementării acordurilor comerciale internaționale, realizarea reformelor structurale pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, implicarea partenerilor în crearea de coaliții pentru a atinge rezultate prin intermediul comunicării strategice, fondul transversal de îmbunătățire a coridoarelor comerciale.

Programul urmează să ajute la adoptarea reformelor structurale, să contribuie la stimularea mediului de afaceri și să îmbunătățească comunicarea strategică între sectorul privat și actorii publici.

”Acest eveniment este unul foarte important pentru noi, în contextul implementării reformelor promovate de Guvernul Republicii Moldova. Cred că doar prin eforturi comune putem aduce Europa la noi acasă, prin asigurarea unui nivel înalt de trai al populației, dezvoltarea economiei naționale, creșterea puterii de cumpărare și a competitivității mărfurilor autohtone”, a declarat ministrul Economiei Chiril Gaburici în cadrul evenimentului de lansare.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, evaluarea coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova, inițiată de către noul program USAID, este un instrument necesar pentru a înțelege mai bine constrângerile și blocajele existente.

”Ținând cont de faptul că sectorul tehnologiilor informaționale este unul prioritar, consider că este foarte important să punem baza unei economii digitale în Republica Moldova. Suntem deschiși să operăm modificările necesare în legislație, cadrul regulatoriu și instituțional, pentru a avansa în crearea economiei digitale, care va contribui la dezvoltarea economică și socială a țării, creșterea potențialului și crearea noilor locuri de muncă în Moldova”, a menționat Chiril Gaburici.

Prezent la eveniment, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James D. Pettit, a punctat că Republica Moldova continuă să transmită semnale ce arată dorința de a îmbunătăți climatul de afaceri.

”Acest Program va contribui la formarea unei economii naționale deschise, dinamice,  competitive, puternic centrate pe sectorul privat și aliniate la regulile comerțului modern. Suntem bucuroși să susținem îmbunătățirea climatului de afaceri în Moldova, cu scopul atragerii investitorilor străini și integrării în economia globală. Realizarea reformelor va aduce beneficii nu doar economiei Republicii Moldova, dar se va îmbunătăți și viața cetățenilor acestei țări”, a subliniat ambasadorul James D. Pettit.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.