Studentii vor organiza un mars de protest solicitand respectarea dreptului constitutional de a vota

Federatia Organizatiilor Studentesti si de Tineret (FOST) din Moldova va organiza, miercuri, 9 februarie, un mars de protest si va picheta sediul Presedintiei R. Moldova, solicitand autoritatilor centrale sa creeze conditii, ca studentii sa poata vota pe langa institutiile unde isi fac studiile. In cadrul unei conferinte de presa sustinuta astazi (luni), membrii FOST au calificat drept “sabotaj politic” hotararea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind impunerea studentilor sa voteze la locul de domiciliu sau in baza certificatului de vot eliberat de organele competente din localitatea de bastina. Studentii declara ca, in acest fel, actuala guvernare “doreste scoaterea studentilor din procesul de vot”.

Presedintele FOST, Angel Agachi, a informat ca marsul de protest al studentilor va incepe, miercuri, la ora 12.00, in fata liceului “Gheorghe Asachi” din capitala si se va incheia cu un miting in fata Presedintiei. Actiunea este autorizata de catre municipalitate.

FOST, organizatie formata din 21 de asociatii studentesti si peste 5500 de studenti, propune ca listele electorale ale studentilor sa fie elaborate de catre conducerea institutiilor de invatamant. In sustinerea acestei propuneri, Federatia aduna liste cu semnaturi ale studentilor, care urmeaza a fi prezentate CEC-ului. Potrivit lui Agachi, pana la moment sunt colectate peste 3500 de semnaturi de la studenti din Chisinau, Balti, Ungheni, Cahul si Calarasi.

Reprezentantii organizatiilor studentesti sustin ca nu este real ca studentii sa mearga acasa in ziua votarii si sa participe la vot. Potrivit acestora, doar in Chisinau isi fac studiile peste 100 de mii de studenti, dintre care 80 de mii nu sunt din capitala. Ei afirma ca nu este real de a asigura transportarea gratuita a acestor 80 de mii de studenti din Chisinau spre casa, in situatia in care majoritatea unitatilor de transport apartin agentilor economici privati. Reprezentantii FOST au mai afirmat ca prin intermediul deciziei de transportare gratuita a studentilor, Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor ar putea “sa spele multi bani, care, chipurile, vor fi transferati pentru transportarea studentilor”.

FOST considera ca studentii domiciliati in regiunea transnistreana, practic, nu vor avea nici o posibilitate sa participe la vot, fiind nevoiti “sa umble in ziua scrutinului in cautarea sectiei de votare”. Studentii transnistreni nu au posibilitate sa primeasca, inaintea zilei votarii, certificatul de vot necesar pentru a participa la alegeri, deoarece acestia nu sunt inclusi in nici o lista de votare.

FOST constata ca CEC a incalcat dreptul constitutional al studentilor de a participa la vot. Reprezentantii Federatiei au declarat ca actuala guvernare “doreste scoaterea studentilor din procesul de vot, deoarece se teme de votul acestora pentru ca studentii aleg viitorul”.

La conferinta de presa de astazi au participat reprezentanti ai 7 institutii de invatamant superior.

Propunerea FOST privind elaborarea listelor electorale ale studentilor de catre institutiile de invatamant a fost lansata anterior si de catre membrii Coalitiei pentru Alegeri Libere si Corecte “Coalitia 2005”.

Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis, in cadrul recentei sale vizite in R. Moldova, s-a pronuntat pentru crearea conditiilor normale de participare la vot a studentilor.

Info-Prim
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.