Structurile executive ale puterii au renuntat la prezentarea audiovizuala a activitatii lor la „Teleradio-Moldova”

Toate structurile executive ale puterii – Presedintele, Guvernul, precum si reprezentantii fractiunii majoritate din Parlamentul Republicii Moldova, au adoptat hotarirea comuna de a renunta, cu incepere de la 1 ianuarie 2005, pina la incheierea campaniei electorale, la orice prezentare audiovizuala a activitatii lor curente pe canalele Companiei publice „Teleradio-Moldova”.

Precum transmite agentia INTERLIC, despre aceasta a anuntat marti, 28 decembrie, presedintele Vladimir Voronin, intr-un apel adresat Consiliului de observatori al institutiei publice nationale a audiovizualului, Compania „Teleradio- Moldova”. Potrivit lui Voronin acest pas va scuti puterea de „invinuiri neintemeiate ca ar folosi resursa administrativa, precum si de necesitatea ca ea sa imparta responsabilitatea pentru neprofesionalism si dogmatism cu conducerea teleradiocompaniei”.

Seful statului a declarat ca organele puterii si reprezentantii puterii ramin deschise pentru mass media. „Toate informatiile, comunicatele de presa si materialele audiovizuale despre activitatea curenta a organelor puterii si despre hotaririle adoptate de catre ele vor fi trimise de catre serviciile de presa ale Presedintelui si Prim- ministrului Agentiei Informationale de Stat „Moldpres”, care este obligata sa asigure accesul la aceste informatii, la cerere, tuturor structurilor media interesate”, se arata in mesajul presedintelui.

Pentru a exclude interpretarea eronata sau tendentioasa a aparitiei oricarei informatii despre activitatea curenta a puterii, difuzata din initiativa conducerii Companiei „Teleradio-Moldova”, seful statului a solicitat Consiliului de observatori sa adopte o hotarire cu privire la limitarea prezentarii unor informatii de acest gen cel mult la un minut in cadrul cronometrajului general al editiei informative si la cel mult 10 minute pe parcursul unei saptamini.

in opinia lui Voronin, „aceasta limitare va constitui un stimulent serios pentru colectivul de creatie al companiei de a cauta noi teme pentru a informa mai larg si multilateral societatea”.

Referindu-se la interpretarile politice ce s-au intetit in legatura cu remanierile de cadre operate in procesul constituirii Companiei publice „Teleradio-Moldova”, Voronin a declarat ca este necesar de a tine cont de recomandarile de compromis ale reprezentantului OSCE pentru problemele libertatii presei Miklos Haraszti.

Seful statului a mentionat ca indiferent de faptul cit de intemeiate sau neintemeiate sunt observatiile respective, societatea este interesata in instaurarea unei atmosfere de incredere si stabilitate in tot ce tine de principiile activitatii editoriale si libertatii mass-media.

Vladimir Voronin a mentionat ca este pentru prima data in intreaga perioada de reformare a audiovizualului din Moldova cind se pronunta deschis si public vizavi de aceste probleme.

Presedintele i-a chemat pe membrii Consiliului de observatori al institutiei publice nationale a audiovizualului, Compania „Teleradio- Moldova”, sa manifeste interes si disponibilitate pentru continuarea reformarii audiovizualului public in conformitate cu standardele democratice existente.

„Acum doi ani, noi am intreprins o actiune de un curaj fara precedent – noi, unicii in CSI, am procedat la reformarea audiovizualului de stat, noi am smuls cele mai puternice canale de informare din miinile politicienilor si autoritatilor, care se cramponasera de ele, si le-am dat intregii societati.
Astazi, in preajma demararii campaniei electorale, noi trebuie sa demonstram ca am ramas la inaltimea acestei hotariri”, a mentionat Vladimir Voronin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.