Statul priveste la agricultori cum se sufoca

Legea bugetara pentru anul curent prevede ca de pe urma importurilor de benzina si motorina utilizate in sectorul agrar vor fi acumulate venituri de 149 mln. de lei, in timp ce contributia statului in fondul pentru sustinerea sectorului agrar se planifica sa fie de numai 40 mln.lei.

Aceasta jumuleala a taranilor o poti deconspira dintr-o informatie prezentata miercuri, 6 aprilie, in sedinta guvernului, de Dmitri Todoroglo, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare. Ministrul Agriculturii a spus ca anual, in R. Moldova sunt importate circa 300 mii de tone de motorina, dintre care aproape 180 mii de tone (60%) sunt utilizate in agricultura, si 250 mii tone de benzina, dintre care 50 de mii de tone (20%) in agricultura. Ministrul Todoroglo a precizat ca statul incaseaza de la fermieri un acciz de 500 de lei pentru o tona de motorina importata, si cite 1 200 de lei pentru o tona de benzina.

Fara mari emotii, responsabilul de la agricultura a informat ca intreprinderea de stat "Moldresurse" comercializa in 2003 un litru de motorina la pretul de 4,2 lei, iar in prezent il vinde cu 6,7 de lei, de unde concluzioneaza ca "preturile s-au majorat cu 32,1% – 37,3%". De la inceputul anului, "Moldresurse" a vindut opt mii de tone de motorina, iar in stoc are inca 5 mii tone.

Desi calculatorul arata o majorare a preturilor la stat cu 59,5 la suta (nu cu 37%), fermierul este indemnat de D. Todoroglo sa se bucure de preturile practicate de "Moldresurse", deoarece, spune dinsul, alti operatori ai pietei vind mai scump cu citiva banuti litrul de motorina.

Parca mai ieri guvernul Tarlev sustinea sus si tare ca "executivul intentioneaza sa influenteze preturile la produsele petroliere prin intermediul intreprinderii de stat "Moldresurse", ce va comercializa benzina si motorina la preturi "macar cum au fost pina acum". in 2003, Agentia nationala pentru reglementari in energetica (ANRE) a autorizat intreprinderea "Moldresurse" sa se ocupe cu importul si comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale (benzina si motorina). Refrenul cu grija fata de agricultori era invocat de ex-premierul Tarlev ori de cite ori acorda pentru "Moldresurse" noi facilitati, diverse regimuri preferentiale de activitate, contracte privilegiate in achizitiile publice.

Acum toata lumea poate constata ca inlesnirile acordate acestei intreprinderi de stat au fost doar un instrument de promovare a intereselor de grup, iar agricultorii sunt nevoiti sa tina piept scumpirilor la carburanti. in cazul in care statul nu va decide urgent sa subventioneze direct lucrarile agricole de primavara, peste 30 la suta din paminturile arabile din Moldova ar putea ramine nelucrate, spun expertii in domeniu.

De mentionat ca, saptamina trecuta, Banca investitionala „Goldman Sachs” a publicat prognoze potrivit carora preturile la titei la bursele internationale ar putea depasi in viitorul apropiat nivelul de 100 USD per baril. "Noi consideram ca in prezent piata intra intr-o perioada de scumpire brusca", a declarat un reprezentant al bancii, mentionind ca aceasta se datoreaza cererii in crestere pentru titei si avansului economic din China si SUA. Reprezentantul „Goldman Sachs” a estimat ca perioada "preturilor inalte" ar putea dura citiva ani.

La putin timp dupa publicarea raportului, preturile la titei la bursa internationala de petrol IPE din Londra au crescut cu 2,2 USD per baril, pina la 54,29 USD. O situatie similara a fost inregistrata si la bursa din New York unde preturile au crescut cu 1,4 dolari, pina la 55,4 USD/baril. in legatura cu aceasta evolutie, petrolistii din Moldova au anuntat ca in scurt timp preturile la carburanti ar putea sa creasca din nou cu 10-15%.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.