Connect with us
"
"

Publicat

pe

Portalul presaindependenta.wordpress.com a publicat recent o știre falsă.

În text se face trimitere la un sondaj care avantajează candidații la funcția de primar – Ion Ceban și Silvia Radu și îl dezavantajează pe Andrei Năstase. „Știrea” îl citează pe expertul politic Igor Boțan, care ar fi realizat sondajul.

Nu am participat în perioada 15-18 aprilie la conferințe de presă, nu m-am referit nici un fel la sondaje de opinie, nu am pomenit în această perioadă de partide politice sau lideri politici față de care aș avea un fel de atitudine. Asta este un fake.

Aceasta este una din multele știri false publicate pe site-ul presaidependentă.wordpress.com.

Majoritatea postărilor sunt părtinitoare, false și în cele mai des îi atacă pe politicieni ca: Maia Sandu, Andrei Năstase sau Renato Usatîi. În schimb, nu sunt pomeniți sau nu sunt puși într-o lumină proastă membrii partidelor PDM sau PSRM.

Exemple de știri false de pe portalul presaindependenta.wordpress.com:

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Divertisment

Sindicatele despre implicarea unui grup criminal în privatizarea sanatoriului „Zolotaia Niva”: Nu deținem informații

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Confederația Națională a Sindicatelor a venit cu o reacție, după ce prim-ministra Maia Sandu a declarat astăzi că un grup criminal organizat încearcă să privatizeze ilegal sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca ( Ucraina), care aparține Confederației Naționale a Sindicatelor din R. Moldova.

Astfel, Sindicatele au confirmat că sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca, Ucraina, îi aparține, dar a precizat că nu deține informații privind implicarea unui grup criminal în privatizarea acestuia.

PE LUNG

Confederația Națională a Sindicatelor a precizat că sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca, Ucraina, începând cu luna ianuarie 2019 este înregistrată oficial în Registrul de Stat din Ucraina ca fiind proprietatea SRL „Plai-Tur”.

Fondatorul SRL „Plai-Tur” este Holdingul „Moldsindbalneotur”, structură subordonată Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care are 99,9% din fondul statutar al întreprinderii. „CNSM nu deține informații privind implicarea unui grup criminal în privatizarea sanatoriului „Zolotaia Niva”, au precizat Sindicatele.

Și referitor la implicarea deputatului Partidului Democrat Vlad Andronachi în privatizarea ilegală a unor sanatorii moldovenești din Ucraina, CNSM a spus că nu deține informații corespunzătoare.

Precizăm că Maia Sandu a declarat astăzi că un grup criminal organizat încearcă să privatizeze ilegal sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca ( Ucraina), care aparține Confederației Naționale a Sindicatelor din R. Moldova. Potrivit ei, în spatele acestui abuz ar sta deputatul democrat Vladimir Andronachi.

Ea a precizat că sanatoriul nu este proprietatea statului, ci a Confederației, de aceea Guvernul nu poate să intervenă prin decizie și să stopeze ilegalitatea. Maia Sandu a făcut apel către managementul Confederației să analizeze ce se întâmplă și să ia decizii respective.

Citește mai departe

Alegeri

Au votat pentru Dodon ca să nu vină protestanții din America

Publicat

pe

De către

Locuiesc într-un apartament mic, la marginea Chișinăului. Din pensia modestă pe care o primesc, reușesc să se întrețină, dar și să-și mai ajute copiii și nepoții, să le mai dea câte o plăcintă sau ceva conserve pentru iarnă. Trecuți prin foamete, ruși și români, au făcut un obicei din a avea acasă câte un sac cu cartofi, morcov și ceapă. Nu de alta, dar de ceva timp trăiesc grija că urmează niște ani grei. Sunt și oameni cu frica lui Dumnezeu, au peste 20 de iconițe prin toată casa, la căpătâi stă mereu deschisă Evanghelia și nu ratează nicio slujbă la biserică. Televizorul, adus de copii, este acoperit cu un prosop – fac economie de energie electrică. Unicele surse de informare sunt aparatul de radio de tip vechi, vecinii, rudele și cei din anturajul bisericii. Acolo Zinovia (77 de ani) și Trifon (87 de ani) Grosu au auzit că Maia Sandu „e cu americanii” și că, dacă va fi președinte, va aduce creștinii protestanți din SUA. Pe 13 noiembrie, familia Grosu a votat în unanimitate pentru Igor Dodon, cel care urma să ia majoritatea voturilor.

20161113_174902În primul tur a votat cu Maia Sandu

În primul tur al alegerilor prezidențiale, domnul Trifon a votat diferit. „Toți vorbeau prin ogradă că trebuie să votăm cu Maia Sandu. Și vecinul meu de pe scară mi-a spus: „Eu am să votez numai pentru Maia” și eu l-am ascultat. Acum Zina mi-a zis că Maia o să aducă protestanții în Moldova. Tare m-a certat vecinul nostru că am votat cu Dodon de data asta…”, povestește pensionarul. Soția acestuia, mai vorbăreață de fire, ne spune revoltată că toată ziua auzea la radio numai de bine despre candidata PAS. Aceasta, vădit deranjată, recunoaște că a luat decizia de a-și da votul pentru Igor Dodon după discuția cu enoriașele de la biserica pe care o frecventează. „Mai multe femei ne-am gândit așa, că ea o să ne aducă protestanții îștia din America. Iată, la noi, ăștia cu Sodoma și Gomora sunt (n. red: minoritățile sexuale), dar în Rusia nu sunt! Putin n-o vrut să primească legea. În Rusia este cea mai mare credință, acolo este mitropolitul Kiril…”, își argumentează femeia decizia. Fiind profund credincioasă, doamna Zinovia nu ne-a permis nici s-o fotografiem. „Nu vreau să apar în Internet, acolo se ascunde Diavolul”.

20161113_180009„Grăiește lumea”

„Lumea vorbește, da ea îi ascultă pe toți. Știe nu știe, stă la scărpinat limba”, spune nervos moșul. „L-am votat pe Dodon. D-apoi cum s-o votăm pe Maia? Ea-i cu americanii. Ne trebuie nouă ca toți protestanții să vină în Moldova? Noi suntem creștini!”, îl întrerupe femeia. „În America sunt tare mulți protestanți. O să le strice credința și catolicilor și nouă. O să vedeți! Valea (n.red.: o prietenă)o vorbit odată cu un protestant și o văzut cum e la ei. Au și discotecă în „bisericile” lor. Și grăiește lumea, c-o fost și prin școli Maia Sandu și-o făcut „poreadcă”. Lăsați, cu Dodon tot o să fie bine!”, continuă doamna Zinovia.

20161113_174442

Totuși, se pare că valorile europene îi sperie mai puțin decât cele americane pe soții Grosu. La alegerile parlamentare din 2014, aceștia au votat partidele din actuala guvernare, care și-au construit campaniile de promovare pledând pentru integrarea în UE. Acum, însă, ei sunt foarte dezamăgiți de tot ce se întâmplă, începând de la miliardul furat și terminând cu oarecare promisiuni electorale care nu au fost respectate. „Ne-au amăgit că o să ne dea 500 de lei de ziua bătrânilor. Și până la urmă au dat numai la ai lor. Valea a umblat o grămada la primărie până a primit banii ăștia. Trifon i-a primit anul trecut, mie așa și nu mi i-au mai dat”, spune vădit supărată femeia. Întrebată cine a promis astfel de cadouri, aceasta nu a știut să ne spună decât că „au spus la televizor”.

20161113_174340Acum, cea mai mare frică a bătrânilor este să înceapă conflict armat. Au trecut prin foamete, război, deportări și sunt încrezuți că nepoții lor urmează să prindă vremuri și mai grele. „Important să nu fie război, dar dacă s-o porni războiul, Doamne să ne ferească! Dacă vine America, să vezi ce-o să facă aici cu Rusia!!”, spune îngrijorată doamna Zinovia.

20161113_174713„Îngerul păzitor să-ți fie alături”, mi-a zis moș Trifon. „O să vezi că Maia Sandu va câștiga”, a adăugat soția lui, înainte să părăsesc modestul lor apartament.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social44 de minute în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Cultură2 ore în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social5 ore în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: O asistentă medicală din Briceni a pierdut lupta cu infecția

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social23 de ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment24 de ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

SocialO zi în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Educație2 zile în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031