De Luminiţa Gusina
La 18 iunie curent, la Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei (CCI), s-a desfăşurat masa rotundă „Îmbunătăţirea durabilă a instruirii profesionale: soluţii şi perspective”, unde s-a abordat problema îmbunătăţirii cultivării profesionale adecvate a cadrelor pentru economia naţională.
Organizatorii manifestării sunt: Biroul Proiectului Camerei Meşteşugarilor din Koblenz, Germania şi CCI a Moldovei. La eveniment au fost prezenţi membri ai Ministerului Muncii, Ministerului Educaţiei, Protecţiei Sociale şi Familiei, administraţia Camerei de Comerţ şi Industrie, raprezentanţi ai ambasadei Germaniei în Moldova, experţi din Germania şi directori ai şcolilor profesionale din Moldova.
Scopul întrevederii l-a constituit lansarea părţii a II-a a Proiectului de colaborare dintre Camera Meşteşugarilor din Koblenz şi CCI a Moldovei în domeniul instruirii profesionale. Proiectul este programat pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni, şi presupune donarea a circa 680.000 de euro pentru îmbunătăţirea regimului de instruire a candidaţilor la 11 profesii muncitoreşti: brutar, patiser, bucătar, lăcătuş auto, electrician, tâmplar, electrogazosudar, zugrav, pavator şi tencuitor.
De acest ajutor vor bineficia Şcoala profesională Nr.9, Liceul profesional Nr.1 din municipiul Chişinău, plus încă o instituţie de învăţământ profesional. În cadrul instituţiilor urmează să fie deschise ateliere noi de lucru, îmbogăţite cu utilaj performant. Se vor crea materiale didactice utile pentru studii. Vor fi derulate training-uri şi seminare practice, conduse de specialişti germani.
Înainte ca acest program să fie pus în practică, Biroul Proiectului Camerei Meşteşugarilor din Koblenz a efectuat un sondaj în rândul uzinelor din Republica Moldova, cu privire la capacităţile profesionale ale tinerilor specialişti. Au fost chestionaţi 120 agenţi economici. Rezultatele sondajului arată că 90% din respondenţi consideră că instruirea în şcolile profesionale şi practica de perfecţionare sunt nesatisfăcătoare. Circa 95 din agenţii economici şi-ar dori o perfecţionare a propriilor angajaţi, iar 70% contribuie la formarea şi îmbunătăţirea calităţii lucrului acestora.
Proiectul de parteneriat dintre CCI a Moldovei şi Camera Meşteşugarilor din Koblenz a fost elaborat în noiembrie 2007 şi este finanţat de Ministerul Federal German pentru cooperare şi dezvoltare economică.