Situaţia economică a RM tot mai bună

Moldova.ORG — Legea bugetului pe anul 2006 a fost executată cu o depăşire esenţială a acumulărilor planificate, a informat Ministrul Finanţelor, Mihai Pop în cadrul unei întruniri privind rezultatele preliminare de dezvoltare economică a Moldovei în anul 2006, convocată de Prim-ministrul Vasile Tarlev cu factorii de decizie din cadrul Guvernului.

Astfel, în anul 2006 la bugetul de stat au fost acumulate venituri în sumă de 11 mlrd 89 mln lei, ceea ce constituie cu 173,7 mln lei mai mult faţă de planul rectificat. Comparativ cu parametrii bugetului de stat iniţial, adoptat la finele anului 2005, veniturile au fost mai mari cu cca 1,1 mlrd lei, iar faţă de anul 2005 – s-au majorat cu peste 2 mlrd de lei.

Ministrul Finanţelor a precizat că tendinţe sporite de majorare a acumulărilor s-au înregistrat în sistemul fiscal. Pe parcursul anului 2006 veniturile provenite din activităţile economice interne au crescut cu 32,8% faţă de anul 2005.
 
Ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon a informat că evoluţia indicatorilor economici şi sociali în anul 2006 confirmă menţinerea stabilităţii macroeconomice şi îmbunătăţirea treptată a nivelului de trai al populaţiei.

Potrivit ministrului Economiei şi Comerţului, în ianuarie-septembrie produsul intern brut a înregistrat o creştere de 4,6%. Conform prognozelor Ministerului, creşterea totală a PIB pe anul 2006 constituie peste 4%.

Un indice pozitiv de dezvoltare a economiei reprezintă creşterea investiţiilor în capital fix, care a constituit cu cca 20% mai mult faţă de anul precedent, a specificat ministrul Economiei şi Comerţului.

Salariile s-au majorat cu 29,3%, în mediu pe economie, inclusiv în sectorul bugetar – cu 40%, iar în cel real – cu 20%.
Potrivit Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Leonid Talmaci, sistemul bancar, de asemenea, a înregistrat o dezvoltare esenţială. Astfel, la finele anului 2006 rezervele valutare internaţionale ale BNM constituiau 775 mln de dolari, înregistrând un indice record.

Activele băncilor comerciale au continuat să crească, atingând la finele anului indicele de cca 20 mlrd de lei, ceea ce denotă tendinţele continue de fortificare a sistemului bancar naţional, a subliniat Talmaci.

Audiind rapoartele prezentate, Prim-ministrul a menţionat că principalele componente ale Programului de activitate a Guvernului pe anii 2005 – 2009 „Modernizarea ţării – bunăstarea poporului” trebuie să fie în continuare în centrul atenţiei tuturor ministerelor pentru asigurarea realizării lor depline, în mod calificat şi eficient.

Premierul a specificat că, deşi în anul 2006 dezvoltarea economiei naţionale a fost afectată de impactul negativ al unor factori externi, pentru anul 2007 s-au creat premise reale întru atingerea unor performanţe mai înalte în toate sectoarele economiei.
Şeful Executivului a cerut asigurarea unui control strict asupra realizării sarcinilor trasate în programele, strategiile şi planurile aprobate, precum şi asupra onorării obligaţiilor asumate faţă de partenerii internaţionali.

Îmbinarea politicii de atragere a investiţiilor cu cea de promovare a exporturilor creează o premisă optimă pentru asigurarea în anul 2007 a unui ritm sporit de creştere economică şi, respectiv, în ridicarea bunăstării cetăţenilor ţării, a specificat Vasile Tarlev.

Prim-ministrul a reiterat, în context, necesitatea acordării atenţiei deosebite atragerii unui flux stabil şi de lungă durată a investiţiilor în sectoarele economiei naţionale cu un potenţial sporit de competitivitate şi orientate la export, care sînt capabile să genereze inovaţii şi transfer tehnologic, valoare adăugată înaltă şi crearea unei infrastructuri tehnice şi economice eficiente, precum şi pătrunderea pe noile pieţe de desfacere prin integrarea ţării în economia mondială.

De asemenea, Prim-ministrul a cerut asigurarea executării legii bugetului pe anul 2007 pe toate compartimentele.

În altă ordine de idei, Premierul a evidenţiat importanţa impulsionării parteneriatului dintre administraţia publică şi societatea civilă, solicitând audienţei acţiuni eficiente în această direcţie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.