SINTEZĂ / Pe scurt, despre alegerile locale din Chișinău și invalidarea lor

Primul tur al alegerilor locale din municipiul Chișinău a avut loc acum o lună, pe 20 mai. În cursa electorală au rămas socialistul Ion Ceban, care a obținut 40,97% din voturi și Andrei Năstase, candidat din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, pentru care au votat 32,12% de alegători.

În al doilea tur, câștigător a ieșit Andrei Năstase cu 52,57% (129,432 voturi). Ion Ceban  a fost votat de 47,43% din alegători (116,788 voturi). Diferența dintre cei doi concurenți a fost de 5,14 la sută.

În timpul campaniei electorale, Ceban a avut susținerea președintelui Igor Dodon care le-a spus oamenilor la televizor, la radio și chiar în magazine să-l voteze pe Ceban. În ziua alegerilor, Ion Ceban a mears la biserică împreună cu familia.

În schimb, Andrei Năstase a decis să îndemne oamenii să iasă la vot, fiind în direct de câteva ori pe Facebook. Până astăzi, cele cinci video-uri au acumulat peste 5 mii de distribuiri și peste 350 de mii de vizualizări. Acesta fiind motivul principal pentru care alegerile locale au fost invalidate.

De ce judecătoarea Rodica Berdilo nu a validat alegerile

Imediat după aflarea rezultatelor alegerilor, PSRM și Ion Ceban depun două cereri de chemare în judecată împotriva PPDA și Andrei Năstase, pentru că ultimul ar fi implicat persoane străine în acțiuni de agitație electorală. De asemenea, socialiștii au motivat cererea de chemare în judecată pe Andrei Năstase pentru că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, publicând pe Facebook video-urile menționate mai sus.

Judecătoria Chișinău a respins ambele cereri. Ulterior, pe 12 iunie, Curtea de Apel Chișinău anulează una dintre deciziile Judecătoriei Chișinău și emite o nouă decizie, prin care stabilește că Andrei Năstase a făcut agitație electorală la 3 iunie.

Totuși, Ion Ceban a spus într-o conferință de presă că erau obligați să conteste rezultatele alegerilor și că decizia Curții de Apel nu ar trebui să influențeze decizia instanței de a valida mandatul de primar al lui Andrei Năstase. De asemenea, socialiștii și Ceban au cerut ca alegerile locale să fie declarate nule. (Detalii, AICI.)

Prima ședință, în care trebuia să fie validate alegerile, a fost amânată pentru că nu ar fi ajuns în instanța de judecată documentele necesare privind contestațiile depuse. Pe 18 iunie, când urma să aibă loc a doua ședință, judecătorul Valentin Lastavețchi a fost recuzat pentru că nu ar fi fost imparțial. În locul acestuia, a venit Rodica Berdilo.

Pe 19 iunie, judecătoarea Rodica Berdilo invalidează alegerile locale noi. Motivul a fost agitația electorală pe Facebook, făcută de către Năstase care ar fi avut un impact masiv.

Vitalie Eșanu, despre decizia judecătoarei Berdilo: „Este un precedent prost, unde este aplicată o lege nu tocmai bună”

„În astfel de circumstanțe, instanța de judecată constată că, agitația electorală efectuată ilegal în ziua alegerilor, care a fost adresată unui număr de persoane, incontestabil mai mare decât diferența de voturi dintre candidați, atestă faptul, că alegerile, la finalul lor, au fost alterate prin comportamentul candidaților electorali”, se menționează în hotărârea motivată a judecătoarei Rodica Berdilo.

Enlarge

rodica-berdilo
Rodica Berdilo

Potrivit Ziarul de Gardă, Rodica Berdilo a fost numită în funcție prin decretul președintelui Nicolae Timofti, din luna mai 2016. La scurt timp, judecătoarea își ia concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului. În aprilie 2017, aceasta revine în sistem. Între timp, achiziționează un apartament și un garaj la un preț preferențial. Soțul acesteia, Aurel Berdilo, a lucrat până în luna aprilie 2018 în Serviciul de Protecție și Pază de Stat.

Pe 21 iunie, Curtea de Apel menține decizia Judecătoriei Chișinău și Andrei Năstase nu devine primar. Judecătorii care au confirmat invaliditatea alegerilor sunt Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima.

Andrei Năstase a declarat că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit lui, decizia este o comandă politică, iar comanditarul acesteia „este Plahotniuc aflat într-un parteneriat cu Dodon”.

„Este vorba despre o crimă împotriva locuitorilor Chișinăului. Este vorba despre o crimă împotriva capitalei, împotriva Republicii Moldova. Nu a fost dată o lovitură Platformei DA, PAS, PLDM sau societății civile active, ci statului nostru și poporului nostru”, a declarat Andrei Năstase. (Detalii AICI.)

După ce s-a decis invalidarea alegerilor, Ceban a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că el și PSRM sunt cei mai dezavantajați în această situație.

Decizia judecătoarei a scos oamenii în stradă în număr mare, pe 20 iunie. Oamenii au protestat și au solicitat ca mandatul lui Năstase să fie validat, iar votul chișinăuienilor să fie respectat. (Detalii, AICI.)

Galerie FOTO de la protestul împotriva invalidării alegerilor locale noi 

Oamenii au protestat și pe 21 iunie, într-un număr mai mic. Potrivit spuselor liderei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, unii protestatari ajunși acasă, au raportat că au găsit în gențile lor obiecte străine, inclusiv cuțite pentru tăiat hârtia. (Detalii, AICI.)

Duminică, 24 iunie, la ora 14:00 se organizează un alt protest masiv în legătură cu invalidarea alegerilor locale. Pagina de Facebook a evenimentului, AICI.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.