Serviciul Vamal va beneficia de suportul GIZ în dezvoltarea conceptului e-Commerce

Serviciul Vamal va beneficia de suportul Agenției pentru Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ) în demersurile de dezvoltare a conceptului e-Commerce. Disponibilitatea acordării asistenței metodologice în acest domeniu a fost anunțată de către Ronny Bechman, managerul de proiect al GIZ, în cadrul întrevederii avute cu directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

În fază incipientă, asistența GIZ va consta în contractarea unui expert internațional, care va consilia Serviciul Vamal în procesul de dezvoltare a conceptului de comerț electronic, inclusiv prin elaborarea unui plan de acțiuni fezabil, care să conțină măsuri derivate din cele mai bune practici UE la acest capitol.

Cele mai importante măsuri se referă la ajustarea cadrului legal și instituțional care reglementează acest domeniu, precum și dezvoltarea componentei IT necesare pentru implementarea respectivului concept.

”Necesitatea facilitării comerțului electronic este impusă de creșterea vertiginoasă a numărului tranzacțiilor electronice și de oportunitățile pe care această platformă o oferă părților implicate pentru accesarea piețelor externe. Iată de ce avem ca obiectiv simplificarea procedurilor vamale pentru bunurile tranzacționate în cadrul comerțului electronic, menținând, în același timp, rigorile de control în vederea neadmiterii unor eventuale fraude”, a menționat în intervenția sa Vitalie Vrabie.

La rândul său, reprezentantul GIZ, Ronny Bechman, și-a exprimat disponibilitatea susținerii tuturor inițiativelor Serviciului Vamal orientate spre identificarea soluțiilor de dezvoltare a domeniului respectiv.

Asistența GIZ se extinde și asupra domeniului de procesare vamală a trimiterilor poștale și presupune elaborarea recomandărilor de rigoare în procesul de creare a unui sistem de procesare prealabilă a coletelor transmise prin intermediul poștei rapide.

Principiul de funcționare a mecanismului preconizat are la bază schimbul de date dintre organul vamal și operatorii poștali, fapt ce va permite procesarea și examinarea trimiterilor poștale din momentul expedierii acestora. Prin această măsură se urmărește optimizarea procedurilor de vămuire aferente tranzacțiilor de curierat rapid (expres), precum și reducerea timpului de vămuire a coletelor poștale.

Asistența GIZ urmează a fi realizată în cadrul proiectului ”Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat în baza Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova și Republica Federală Germania, semnat la data de 10 iulie 2014.

????????????????????????????????????

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.