aplicat realității din Moldova
„Adolescence” a produs discuții aprinse în spațiul public despre situația adolescenților de azi.
Pe lângă explorarea motivelor și a convingerilor din spatele crimei, serialul ilustrează și dinamica relației dintre membrii familiei. Deși ecranizarea vizează în mod direct realitatea britanică, unii specialiști afirmă că mai multe probleme se pliază și pe realitatea locală, din Moldova.
Am stat de vorbă cu părinți, profesori și specialiști în sănătatea mintală despre situația adolescenților din ziua de azi și efectele lumii virtuale asupra lor
„Când înțelegi că un copil trece în faza mai matură, în care poți să împarți niște discuții, niște viziuni, în care poți să vizitezi împreună niște locuri, să petreci timpul cu interes pentru ambii. Or, este o perioadă în care eu am plăcere de la faptul că merg cu fiica mea împreună la concerte, la filme sau poate la spectacole”, spune acesta.
În privința serialului „Adolescence”, Andrei susține că nu îl vede ca un serial tocmai pentru copii. Crede că este mai important ca el să fie o bună lecție pentru părinți, învățători și specialiști din domeniu care lucrează cu copiii.

Jamie și tatăl său
discutând cu avocatul
le este frică că nu vor fi înțeleși”
Centrului Internațional „La Strada”
Psihologa Sanda Roșca explică că adolescența este foarte complexă, plină de schimbări semnificative, iar aspectul exterior și părerea semenilor are o mare importanță pentru copii în această perioadă.
adaugă specialista.
„Acum în genere în Marea Britanie este foarte mare fenomenul lui Andrew Tate, care a generat toată această problematică de masculinitate toxică. Să tratăm subiectul cu foarte multă seriozitate. Deși la noi, în Republica Moldova, acest fenomen nu este foarte încă răspândit, au fost personaje ca influencerul Dima White care a avut comportamente nepotrivite în raport cu femeile și care a fost arestat. El a fost taxat de societate, dar foarte mult timp a fost și tolerat. Și asta este o problemă, că noi trebuie să fim foarte prompți”, menționează Sanda Roșca.

„Jamie este neglijat de părinții lui, pentru că să stai într-un spațiu sigur închis, dar cu un ecran în mână - asta este o formă de neglijență din partea părintelui. Chiar dacă el crede iluzoriu că copilul este bine”, adaugă psihologa Sanda Roșca.
Un lucru pe care l-a sesizat specialista în comportamentul copiilor și adolescenților este lipsa de empatie, calitate care i-ar face mult mai atenți la trăirile și sentimentelor celor din jur.
„Ea consumă tare multă energie și mă tem că putem cădea în niște extreme care nu vor fi sănătoase pentru copil. Winnicott, un psihanalist foarte cunoscut în dezvoltarea copilului, spune că noi trebuie să fim o mamă suficient de bună și un tată suficient de bun.”
Asta, adaugă psihologa, ar însemna să răspundem prompt la nevoile copilului ca el să poată dezvolta un sentiment de siguranță și atașament. Lucru care i-ar pune baza în toate celelalte relații ulterioare.
Pe partea de siguranță online, Ludmila Bodiu recomandă părinților să descopere rubricile dedicate pe siguronline.md și să vizioneze filmulețe și podcast-urile disponibile. Astfel, ar putea să își facă un tablou al mai clar despre interesele pe care le au copiii în acest mediu.

Text de Laura Ghenea
Editare de Anastasia Condruc