Seful statului s-a intalnit cu „autorul” celor „7 pasi” propusi de Ucraina privind solutionarea diferendului transnistrean

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a primit, joi, 5 mai, pe secretarul Consiliului de securitate nationala si aparare al Ucrainei, Piotr Porosenko, considerat autor al celor „7 pasi” de reglementare a diferendului transnistrean, propusi de catre Presedintele ucrainean Victor Iuscenko la summit-ul GUUAM desfasurat recent la Chisinau.

Potrivit serviciului de presa al Presedintiei, discutiile au vizat perspectiva reglementarii transistrene in contextul propunerilor avansate de Presedintele Ucrainei. A fost constatata coincidenta pozitiilor partilor moldava si ucraineana, potrivit carora solutionarea conflictului poate avea loc doar in campul constitutional al Republicii Moldova, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale si cu asigurarea securitatii vamale si frontaliere a tarii noastre.

Sursa citata nu precizeaza daca Presedintele R. Moldova si-a formulat pozitia fata de propunerea omologului sau ucrainean. In cadrul summit-ului GUUAM, Vladimir Voronin a declarat ca partea moldoveneasca “va studia cu atentie” cei “7 pasi” propusi de Victor Iuscenko care prevad solutionarea diferendului transnistrean prin democratizarea acestei regiuni.

La finalul reuniunii sefilor de stat GUUAM de la Chisinau, desfasurata la 22 aprilie curent, Iuscenko a anuntat ca va propune in circa 3 saptamani, un plan al Ucrainei privind solutionarea conflictului transnistrean, care va tine cont de Constitutia R. Moldova si de standardele europene.

Propunerile Ucrainei au fost criticate de catre mai multi analisti politici de la Chisinau, care sustin ca prin organizarea alegerilor recunoscute in regiunea transnistreana se doreste “legiferarea regimului separatist de la Tiraspol”.

Unii analisti politici nationali si occidentali afirma ca propunerile Ucrainei, pregatite de Porosenko, au fost coordonate cu Moscova si ca inaltul oficial ucrainean ar fi avut “interese economice” in regiunea transnistreana. // Info-Prim

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.