Seful Parlamentului de la Chisinau vrea ajutorul SUA in promovarea reformelor

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a avut, joi, o intrevedere cu coordonatorul de asistenta al SUA pentru Europa si Eurasia, Thomas Adams, care se afla la Chisinau cu prilejul participarii la cea de-a treia reuniune a comitetului mixt interguvernamental moldo-american de cooperare economica si investitionala.

Potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului, interlocutorii au abordat subiecte ce vizeaza rolul Parlamentului in promovarea reformelor, inclusiv prin adoptarea unor politici nationale si modul in care acestea pot fi sustinute.

Marian Lupu l-a informat pe demnitarul american despre prioritatile de activitate ale Parlamentului, in particular, despre masurile privind eficientizarea interactiunii dintre Legislativ si Guvern. Astfel, programul audierilor parlamentare, initiat recent la nivel de comisii permanente, urmareste scopul monitorizarii procesului de implementare a strategiilor de stat – a Planului de Actiuni Moldova – Uniunea Europeana, Strategiei pentru Cresterea Economica si Reducere a Saraciei etc.

Presedintele Parlamentului a mentionat ca un real sprijin in promovarea acestora ar fi admiterea Moldovei in Initiativa Millennium Challenge (MCA), care ar permite cresterea asistentei din partea SUA pentru diverse proiecte. Thomas Adams a remarcat cu satisfactie ca ritmul reformelor promovate in Republica Moldova s-a intensificat, iar eligibilitatea Republicii Moldova pentru MCA este determinata anume de succesul reformelor politice, sociale si economice, in special, la capitolele guvernare, combaterea coruptiei etc.

Corporatia Millennium Challenge este o structura guvernamentala americana, condusa de Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, si vicepresedintele Corporatiei – Secretarul Trezoreriei, John Snow. Fondurile MCA provin din bugetul de stat si sunt oferite in vederea promovarii unei cresteri economice durabile a tarilor beneficiare. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.