Seful delegatiei Comisiei Europene in Moldova Ian Boag va efectua o vizita la Chisinau

Seful delegatiei Comisiei Europene in Ucraina, Moldova si Belarus, Ian Boag, va sosi la 15 decembrie la Chisinau, intr-o vizita de doua zile. Precum transmite agentia INTERLIC, in cadrul vizitei, Ian Boag va sustine o conferinta de presa, consacrata primului Plan de Actiuni pentru Moldova in cadrul politicii europene de buna vecinatate.

Amintim ca, saptamina trecuta, Comisia European a aprobat Planul de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana, care reprezinta un document politic, ce include scopurile strategice ale cooperarii dintre Moldova si UE. Documentul a fost elaborat, tinindu-se cont de situatia politica si economica din Republica Moldova. in cadrul Panului, Moldovei i se propune sa stabileasca cu UE relatii politice, economice, culturale mai sustinute si cooperarea in domeniul securitatii, sa intensifice cooperarea transfrontaliera si sa impartaseasca responsabilitatea pentru prevenirea si reglementarea conflictelor. Unul dintre obiectivele-cheie ale Planului de Actiuni RM – UE va fi sustinerea ulterioara a solutiei viabile a conflictului transnistrean.

in prezent, Planul de Actiuni a fost propus spre aprobare tarilor-membre ale Uniunii Europene, dupa care va fi transmis spre semnare Consiliului pentru parteneriat si cooperare cu Moldova si Uniunii Europene.

Comisarul pentru relatii externe si politica bunei vecinatati Benita Ferrero-Waldner a declarat ca este necesara crearea unui cerc de prieteni in jurul frontierelor UE extinse. Ea a declarat ca UE a lucrat, impreuna cu vecinii, pentru a elabora planuri individuale, care ar satisface necesitatile si care ar reflecta problemele fiecarui partener. „Propunerea noastra – o cooperare mai sustinuta, mai mult ajutor financiar si posibilitati de obtinere a avantajelor dintr-o cooperare mai strinsa cu Europa, ceea ce, in definitiv, va aduce un folos real ambelor parti”, a mentionat ea.

Benita Ferrero-Waldner a declarat ca Planul de Actiuni reprezinta un raspuns plenar si amanuntit la optiunea clara si fara compromis a Moldovei de aderare la Uniunea Europeana. „De asemenea, examinam si posibilitatea deschiderii in Moldova a reprezentantii Comisiei Europene”, a mentionat ea.

Mentionam ca Planul de Actiuni pentru Republica Moldova constituie unul din cele 7 planuri, adoptate pina in prezent de Comisia Europeana. Celelalte state-partenere ale UE sunt: Iordania, Ucraina, Tunis, Maroc, Israel si Autonomia Palestiniana.

in aceste planuri este reflectata intentia ferma a UE de a preintimpina aparitia unor linii noi de demarcare in jurul Uniunii largite si de a exporta stabilitatea si prosperitatea din Uniunea Europeana. Planurile prevad acordarea asistentei in procesul de racordare a legislatiei sau a normelor tarii la legislatia UE. Documentul prevede o cooperare mai sustinuta in domeniul controlului transfrontalier, a migratiei, a traficului cu persoane, a crimei organizate, spalarii banilor, precum si a infractiunilor financiare si economice.

Totodata, este vorba de o perfectionare a legaturilor cu UE in domeniile energeticii, transporturilor, mediului si tehnologiilor informationale, luptei cu terorismul, neproliferarii armelor de distrugere in masa, precum si in eforturile pentru solutionarea conflictelor regionale.

in particular, Planul de Actiuni pentru Moldova cheama partile spre eforturi neintrerupte pentru identificarea solutiei conflictului transnistrean, care ar pastra integritatea teritoriala a Republicii Moldova. UN, in colaborare cu OSCE, va sprijini Moldova in procesul de intarire a controlului sau pe intreg perimetrul frontierelor sale.

Totodata, UE va sustine implementarea de catre Moldova a noii Strategii de Crestere Economica si Reducere a Saraciei, in colaborare cu organizatiile financiare internationale. Implementarea Planului de Actiuni va contribui la facilitarea de catre UE a patrunderii exportului moldovenesc prin intermediul avantajelor comerciale, in cazul in care Moldova va obtine un progres in certificarea provenientei marfurilor sale.

La rindul sau, Moldova s-a obligat sa-si perfectioneze managementul fluxurilor migrationale si sa-si intensifice actiunile privind combaterea crimei organizate, a coruptiei, a traficului cu persoane, spalarii banilor si luptei cu terorismul. De asemenea, Moldova si-a luat angajamentul de a semna conventiile internationale in aceste domenii si sa ratifice Regulamentul de la Roma privind justitia penala.

in procesul de implementare a Planului de Actiuni va fi majorata asistenta financiara. Potrivit prevederilor bugetare a programelor TACIS si MEDA, partenerii Planului vor primi 8,5 miliarde euro in perioada 2000-2006. Comisia Europeana a propus dublarea acestei sume, in perioada 2007-2013, si alocarea a 15 miliarde euro in cadrul noului mecanism european de perteneriat si buna vecinatate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.