Șefă de promoție! Basarabeanca care a absolvit un liceu din Iași cu media 9,94

Mihaela Fedoseev, din Chișinău, a absolvit Liceul “Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu cea mai mare medie din promoție – 9, 94. Tânăra a povestit pentru Moldova.org cum au fost anii săi de liceu la Iași, cum a obținut această performanță și cât de importantă a fost implicarea ca voluntar în diverse proiecte sociale și culturale.

Mihaela spune că decizia de a pleca în alt oraș, departe de părinți și prieteni nu este deloc una ușoară, mai ales pentru un adolescent de 15 ani.

Eu mi-am împachetat viața în 2 valize și am venit la Iași la doar 15 ani. Peste despărțirea de familie, de prieteni și de un oraș pe care-l iubeam am trecut destul de greu, așadar viața din Iași nu am îndrăgit-o de la bun început. În primul an m-am axat doar pe învățătură pentru că era o perioadă mai mult stresantă, o perioadă în care conta foarte mult imaginea pe care mi-o cream în fața profesorilor și totodată, era anul în care dorul își făcea apariția mereu la timpul nepotrivit.

Mihaela povestește că treptat s-a înscris ca voluntar la diverse festivaluri, asociații, iar mai târziu a ajuns coordonator al voluntarilor sau chiar membri organizator. “Practic, eram peste tot, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult să îndepărtez, în sens bun, dorul de casă și în același timp am reușit să obțin cunoștințe în diverse domenii”, mărturisește aceasta.

Experiența în Consiliul Școlar și Județean i-au adus ocazia să lucreze alături de inspectori școlari, directori de licee și chiar alături de Ministrul Educației. “Am inițiat numerose proiecte alături de elevi cărora le pasă de sistemul nostru de învățământ și care-și doresc să schimbe lumea din loc”, a adaugă Mihaela.

Mihaela mărturisește că nici nu știa că există titulatura de “șef de promoție”, a aflat despre ea la finalul clasei a 10-a – “ceea ce înseamnă destul de târziu pentru a-mi pune acest succes drept un scop de atins”.

Deși îmi doream acest lucru, acest titlu nu a reprezentat un scop în sine de atins. Este o onoare să dețin titulatura de șefă de promoție, dar evident am avut și concurenți. Dacă eu am ajuns șefă de promoție cu media 9,94, au fost, de exemplu, elevi cu media 9,91, diferența dintre noi fiind una foarte mică.

Mihaela mai spune că performanța nu se datorează deloc “tocitului pentur medie”. “Norocul meu este că eram mereu atentă la ore, iar acest lucru îmi permitea să nu petrec ore în șir acasă învățând. Un alt factor important a fost alegerea unui profil care mi se potrivește în totalitate și anume profilul filologic. Absolut toate activitățile mele extrașcolare au contribuit la obținerea acestui titlu, pentru că experiența căpătată în cadrul acestora m-au ajutat să mă afirm diferit în cadrul orelor”, menționează ea.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.